Etikettkörning
Läst 1040 ggr
Maddz88
2018-06-16, 08:30

Storlek på vagn till ponny?

Vi har nyligen skaffat en ponny, ett russ på 130 cm, som är mycket körd och som vi skulle vilja köpa en vagn, helst fyrhjulsvagn till.

Vi är nybörjare när det gäller körning så hur vet jag om vagnen passar storleksmässigt? Vad ska det vara för mått osv? På skaklar, skakelbredd, vagn, vagnbredd, höjd mm?

Har förstått att vagnen inte får vara för hög för att inte hästen ska behöva bära vagnen och att man ska sitta i hästens rygghöjd, stämmer det?

Tacksam för all hjälp!

Gronstedt
2018-06-16, 09:34
#1

Vagnens storlek är inte så viktig, bara hästen orkar dra den. Tänker ni en vagn att "finåka" i, så finns det diverse varianter av maratonvagnar, de brukar vara stadiga och bekväma. Vill ni ha mer en lastvagn så finns det ännu mer att välja på. Fundera över vad ni ska göra med vagnen, hur många som ska åka. Oavsett vad ni väljer, så ta en modell med svängel och draglinor. 

Med en fyrhjulsvagn bär hästen inte mer än skaklarnas  vikt på ryggen, det är mer med tvåhjuslvagnar skaklarna kan tynga eller lyfta i selen. För hästen är det viktiga hur högt upp på vagnen skaklar och draglinor är infästa, så att tyngden i selen belastar hästens kropp rätt.  Skaklarna måste också vara rätt för den sorts sele ni ska använda, de kan ha olika fästen och form beroende på hur selen ser ut. 

Hur högt upp kusken ska sitta i förhållande till hästen är mer en smaksak, men sitter man lågt ser man dåligt och sitter man väldigt högt kan det kännas ostadigt.  

Ska man tävla har jag för mig att det brukar vara spårvidd 125 cm som gäller, men det kan vara andra mått för mindre ponny.

Titta på till exempel DriveOut eller någon annan vagnförsäljares hemsida. För olika modeller brukar det stå "passar C-ponny" eller liknande, där kan ni se ungefärliga mått för er häst. Det ger ett hum om vad ni ska titta efter.

Och skynda långsamt! Börja från början även om hästen är van (tömköra, dra saker bredvid och så vidare), så att ni och hästen vänjer er tillsammans vid hur det fungerar. Körning ställer betydligt högre krav på människa och djur än ridning och konsekvenserna av en olycka kan bli värre.

Det finns en FB-sida, Körfolk, där man kan få massor av tips om körning. I körning, som i all hästhantering, finns massor av olika "skolor", så läs allt och lyssna på allt och tillämpa sunt förnuft 🙂

shia
2018-06-18, 18:22
#2

Hör annars av dig till en som tillverkar vagnar å be den göra en storlek som passar din häst.

Maddz88
2018-07-30, 09:45
#3

Tack så mycket för era svar! Vi har fått tag i en liten flakvagn till ponny som passar bra, nu ska vi bara få tag i en bättre sele också.

Upp till toppen