Etikettallmänt
Läst 11276 ggr
Robert
2006-02-20, 12:42

Fotografera hästar

I den här artikeln ger vi dig några tips på hur du kan ta bättre bilder på dina hästar och ryttarvänner. Till nästa gång ha våra tips i åtanke och du kommer att ta bilder som imponerar på dina vänner. Läs vidare hur du kan bemästra de små detaljerna.

Sirpa Degerth

Jag fick förmånen att träffa Sirpa Degerth på Ridinstitutet (Ratsastuspisto) i Domarby för att ta bilder till den här artikeln. Sirpa arbetar som ridskolelärare på sitt familjeföretag som hon driver tillsammans med sin äldre syster och mamma. Hon och en av hennes hästar Devitbucater ett tyskt halvblod född 1998 fungerade som modeller.

Bakgrund

Det finns en hel del i ett stall som kan stjäla uppmärksamheten från huvudobjektet i en bild. Tänk på att ha så rena ytor som möjligt i bakgrunden när du fotograferar din häst eller din kompis tillsammans med sin häst. Här nedan ser du ett exempel på en bild med en rörig bakgrund. Jag har markerat den röriga bakgrunden med rött för att vara tydlig. Notera den gula hinken med foder. Undvik att ha mat i närheten om du vill att hästen ska vara lugn.

Rörig bakgrund i stallet

Rörig bakgrund i stallet

Jämför bilden här ovan med bilden i inledningen av den här artikeln. I den första bilden har jag placerat hästen och Sirpa i hästens box och sett till att det är bara hästen och ryttaren som fyller bilden.

Fotografera utomhus

Utomhus är det många saker som kan förstöra en bild. Ha koll på elledningar, staket, stolpar, buskar, hus osv. Det ser inte bra ut när en stolpe växer upp ur ett huvud eller en elledning som far rätt in i kroppen på en person.

Elledningar och stolpar förstör dina bilder Elledningar och stolpar förstör dina bilder

Genom att inta en annan kameravinkel så kan du få bort det mesta i en bakgrund. I bilden här nedan gick jag ned på knä och utnyttjade himmeln som bakgrund istället för elstolpar och elledningar.

Ren bakgrund

Ren bakgrund

Fotografera i Ridhuset

Det är lika viktigt att ha koll på bakgrunden i ett ridhus. Finns det andra hästar i bakgrunden eller pekar ett hinder fram bakom hästen?

Finns andra hästar i bakgrunden?

Finns andra hästar i bakgrunden?

När jag tog bilden här nedan så väntade jag in till det ögonblicket när bakgrunden var fri från andra ryttare. Jämför bilden med den här ovan. Som du märker så lönar det sig att vara uppmärksam på vad som befinner sig bakom hästen och ryttaren. Ge dina bilder lite tid, det är den nedlagda tiden som skiljer en bra bild mot en dålig.

Ren bakgrund

Ren bakgrund

Action-bilder

När du tar en bild på en häst i rörelse så finns det ett par olika sätt att fotografera. Du kan "frysa" en bild genom att ha så kort slutartid (1/125-1/1000 s) som möjligt, eller så kan du få rörelseoskäpa i bild genom att ha en längre slutartid (1/30 s).

Du måste följa med kameran när du tar bilder med en längre slutartid. Håll kameran stadigt i hand och följ med kameran när hästen är i rörelse. Jag höll centrum i kameran mot sadeln, och tog många bilder. De flesta blev dåliga, så ta många bilder när du tar den här typen utav bilder.

Actionbilder

Actionbilder

När du tar en bild på en häst som hoppar över ett hinder så måste du se till att ställa in skäran i förväg. När hästen är på den punkt där du ställde in skärpan så trycker du av och tar bilden. Du kan ställa in skärpan i förväg när du vill frysa en bild om du har en långsam kamera. När hästen är på den punkt du har ställt in skärpan på så trycker du av och tar bilden.

Tilta kameran

Var inte rädd att tilta kameran åt endera håll. När du håller ned kameran åt vänster eller höger och går ifrån helt räta bilder så skapar du bilder som är mer intressanta. Det här fungerar mindre bra om du har vatten i bakgrunden.

Var inte rädd att tilta kameran

Var inte rädd att tilta kameran

I bilden här ovan har jag försökt med att låta linjer i bakgrunden sammanstråla med ryttaren, på så sätt leds ögat till ryttaren.

Glöm inte detaljerna

Ett stall är fullt med spännande detaljer som är värda att föreviga. Ta bilder på scener som är vardagliga i ett stall. Dessa små detaljer kan du göra ett bildkollage utav, sätt ett namn intill och du har en fräck bild att hänga upp på väggen hemma, stallet, skolboken eller på klädskåpet.

Fotografera detaljer

Fotografera detaljer

Kamerainställningar

Jag har faktiskt medvetet utelämnat en bit här i artikeln och det är vilka inställningar du ska ha på din kamera. De inställningar du har på din kamera fungerar på samma sätt oavsett vad det än är du fotograferar - hästar, kaniner, blommor, frimärken eller din kompis. Mitt fokus har legat på bakgrund, fylla upp bilden med ditt huvudobjekt och hur du kan ta intressanta bilder. Vill du veta mer om de tekniska detaljer så är du välkommen till Foto.iFokus.

Foto.iFokus

Jag Robert är värd för Foto.iFokus. Här på sajten kan du lära dig mer om fotografering och hur du tar bättre bilder. Alla ska känna sig hjärtligt välkomna oavsett kunskapsnivå. Är det något som du undrar över eller behöver hjälp med så ska du aldrig dra dig för att ställa dina frågor på Foto.iFokus.

--->Klicka här om du vill kommentera artikeln!

--->Klicka här om du vill kontakta mig!

Tack!

Stort tack till Sirpa Degerth och mina barn som ställde upp och gjorde den här artikeln möjlig.

Olivia, Antonia och Luminia
Mina barn, Olivia, Antonia och Luminia

Relaterade länkar

Av: Robert

Datum för publicering

  • 2006-02-19
Linda
2006-02-23, 12:56
#1

-Tack Robert för den fina artikeln!

Robert
2006-03-02, 10:23
#2

"Terve!  

I red the articles and they where good!

Sirpa"

MikaTela
2006-03-14, 14:37
#3

Vilken underbar artikel nu blir det roligare att försöka sig på att fota hos hästen! :)

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

paparatzi
2006-04-17, 03:26
#4

Tack! för en superbra artikel, jag kämpar på att försöka lära mig fota hästar, går väl lite sisådär men jag tycker du har förklarat på ett mycket enkelt och bra vis, du har aldrig funderat på att skriva en bok, jag har varit på bibblan och försökt få tag i en sådan…men icke!!

kaka1234567
2010-07-18, 23:42
#5

mycket bra artikel

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

[NellieLavec]
2013-10-25, 01:17
#6

Bra artikel! Stör mig dock lite på "glamoures glow"-filtret (som det brukar heta). Får bilderna att se för redigerade och fejkade ut i min åsikt, men det är nog en smaksak :)

PennyScarlett
2013-11-13, 18:25
#7

Haha mina hästbilder som alltid blir SÅ dåliga xD det här är ju något att träna på!

Vi gör alla så gott vi kan utifrån våran kunskap och erfarenheter

Upp till toppen