Ridning

Rida på privat väg?

2020-06-01 08:50 #0 av: Ankan85

Nära oss finns ett stall med många hästar. Vi bor ute på landet och vi har en ca 400 m lång privat väg upp till huset från huvudvägen. Bredvid vår väg finns en hästhage och på somrarna använder de vår privata väg när de ska rasta hästarna, de startar ungefär från mitten vägen (de använder alltså ca 200 m av vår väg) ut till huvudvägen. 

Jag har inget emot hästar och tycker det är mysigt att kunna se hästar från vårt hus, men jag ogillar att de använder vår väg som vi har betalat mycket pengar för att göra. Hovarna lämnar djupa grubbor i vägen. De skulle dessutom ha egen väg ut till huvudvägen men jag antar att det är närmast att gina via vår väg. 

Enligt vad jag har läst så har de rätt att använda vår väg (allemansrätten). Får man  säga åt dom att inte använda vår väg? Hästarna har, ännu, inte bajsat på vår väg men om de börjar göra det har jag lust att säga till. Jag vill inte skapa någon osämja med dem, men personligen skulle jag inte våga rida med en häst på någon annans privata väg som går direkt upp till huset. 

Anmäl
2020-06-01 09:03 #1 av: Ljungåsen

Läst den här informationen från Naturvårdsverket?

https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Ridning/

Där står det tydligt att ridning på enskild väg endast är tillåten om vägen inte tar skada. Enklast är nog att tala om för dem att deras hästar skadar din väg, och att du vill att de låter bli att rida på den. Finns det dessutom en alternativ väg ut, så är ju problemet enkelt löst.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.