Ridning

Stigbyglar

2019-12-01 15:30 #0 av: Ms. Werngren

Hej! Jag får ont i fötterna efter varje ridpass nu och har räknat ut att det är pågrund utav stigbyglarna. Jag vet inte riktigt vad de jag har nu heter men de ör inga speciella. Är det någon mer som får eller fått ont i fötterna efter ridning som har tips på stigbyglar. Springer och Freejump är väll ganska bra?
Tacksam för svar!

Anmäl
2019-12-01 19:24 #1 av: Ms. Werngren

Jag får ont på insidan av foten.

Anmäl
2019-12-02 09:38 #2 av: Amephyst

Det kan också bero på om du lägger mycket vikt i stigbygeln. Jag fick alltid ont i fotleden efter ridpass innan jag lärde mig att inte lägga vikten i stigbygeln. Om du har ont trots att du inte har för mycket vikt i stigbygeln har jag svårt att hjälpa till. Du kanske kan höra med en ridlärare/tränare som kan se vad du gör med skänklarna?

Anmäl
2019-12-02 12:42 #3 av: Caf_Roy

Om du har stigbygeln på rätt ställe på foten, inte spänner dig, har lagom stora stigbyglar och bra skor ska du inte få ont.
Kolla om dina ridskor klämmer någonstans, kanske att du kan rida en gång i gympaskor eller andra väldigt sköna promenadskor bara för att se om det är skorna det är fel på. Slappna av i fötterna (jag misstänker att det är för att du spänner dig som du får ont) och prova att flytta runt stigbygeln lite grann på foten. Den ska ligga precis bakom där tårna möter foten.
Det är vad jag tror är större sannolikhet att du får ont av, men om det inte hjälper eller du verkligen tror att det är stigbyglarna det är fel på kan du alltid fråga någon annan i stallet som har andra stigbyglar om du får låna deras och prova.

Anmäl
2019-12-02 12:53 #4 av: Caf_Roy

Såg precis att det är insidan av foten du får ont på. Är det någon skillnad på när du sitter ner i traven och när du rider lätt?
Jag tror att det är samma sak som jag får när jag åker skidor, det beror på att man spänner foten för att man försöker "hålla i sig" med tårna.

Anmäl
2019-12-02 13:15 #5 av: Maleficum

Har du stadiga skor eller ridstövlar?

Jag har själv alltid haft problem med för höga fotvalv och använder specialsulor i mina skor för att inte få problem. Har även överrörliga leder vilket kan ge problem speciellt i anklarna och knäna (främst vid hoppning när stiglädret är kortare) och då hjälper det ankelstöd samt att faktiskt ha foten lite längre in i stigbygeln än vad man normalt sett inte brukar ha så inte hälen kan bli så nedtryckt (samt att jag måste tänka på att "hålla upp" hälen).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-12-02 19:58 #6 av: Ms. Werngren

Tack för alla svar! Jag lägger inte så mycket vikt i stigbyglarna och känner mig ganska avslappnad ändå. Stigbyglarna är väldigt breda och hårda så ska testa ett par andra. Har aldrig haft problem med det förr men just med dessa stigbyglar får jag ont. #5 jag har också ganska överrörliga leder så det kan nog vara det också.

Anmäl
2019-12-03 22:45 #7 av: HejsanALLA

Kan även bero om du har dåliga leder eller liknande. Sprenger Bow Balance ska vara jättebra för knän, fötter os.v. Har inte testat själv men de är väldigt populära med bra omdömen. Ja det är dyrt men det är viktigt att ta handom dina fötter och du kan hitta dem begangnade för mycket mindre i priset

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.