Ridning

Allergi

2019-11-23 20:39 #0 av: HejsanALLA

Jag gjorde ett allergi test genom skicka in hårstrån. Hela min familj gjorde det inte pga besvär utan nyfikenhet.

Analysen hade lite små fel. Mamma är katt allergiker och det stod inte. Alla förutom pappa är allergisk mot nickel det stod inte. Någon annan var pälsallergiker (bloggen som vi fick reda på att man kunde göra testet från) och det hade inte stått något alls om det heller. 
Det stod att jag var allergisk mot häst- för någon som hålt på med hästar i sju år regelbundet och utsätts lite granna sen jag var bebis känns det konstigt. Jag har ju inga symtom. Testet är inte gjord av en doktor så jag börjar undra på trovärdigheten. 

Var inte allergisk mot något annat djur. Ingen i familjen förutom mamma (katt) var allergisk mot djur. Och jag är den enda som håller på med hästar och så ska jag vara allergisk mot just bara hästar. Det låter som det är så ren otur att det knappt är sant.

Hade inte tvättat hår när jag bröt loss hårstråna.

Nån som varit med om liknanade?

Anmäl
2019-11-23 21:10 #1 av: ThatPie

Jag är häst allergiker, men har ganska lätta besvär som försvinner om jag tar medicin och inte stoppar näsan i hö. Jag diagnosticerats hos en läkare via prick-test. Så om det testet ni gjorde hade så många kända fel (allergier ni känner till), så skulle jag inte lita på ditt resultat heller. Speciellt om det inte är gjort av en läkare eller någon kunnig i ämnet. Och även om det skulle stämma så har du ju inga symptom, så skulle inte vara någon skillnad för dig. Om du vill vara säker så kontakta en läkare och be om ett prick-test, eller något liknande.

Anmäl
2019-11-24 07:42 #2 av: Caf_Roy

Jag jobbar med en av världens bästa dermatologer (hudspecialist) och jag kan försäkra dig om att det är omöjligt att ta reda på om någon är allergisk, för att inte tala om vad den skulle vara allergisk mot, genom att titta på hårstrån. Om det hade funkat hade läkarna använt sig av det istället för pricktest och blodprov.
Så de dåliga nyheterna är att du har blivit lurad, de goda nyheterna är att resultat som är 100% fejk inte är något att oroa sig för.

Anmäl
2019-11-24 23:20 #3 av: Lona

Vart skickade ni proverna? Hår/man/pälsanalys är rena lurendrejeriet även om det finns de som tror på metoden.
Vissa typer av långvariga förgiftningar av tex arsenik kan gå att mäta i hår men då snackar vi om rejäl förgiftning.
Det du KAN göra på hår är att köra ett DNA-test, men då behövs hårrötterna, inte själva hårstrået. Det går dessutom i nuläget inte att fastställa allergi med gentest, däremot vissa sjukdomar.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-11-26 13:21 #4 av: HejsanALLA

#1 #2 Tack för svar känns lite bättre nu

#3 ja vi tog med hårrot

Anmäl
2019-12-12 15:34 #5 av: koppargaller

Inte ens vårdens allergitester, pricktest o blodprov (RAST) är helt tillförlitliga. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.