Foder

Hur mycket hö?

2019-09-29 09:54 #0 av: Pennyb

Hej!

Jag undrar om en Irish Cob, väger ca 450kg, rids 5-6 dagar i veckan, ca 50 min per pass, ingen tävlingshäst, sto, 9år:) Tror ni att den hästen skulle kunna äta: 4kg på morgonen, 3kg eftermiddag och 4kg på kvällen? Alltså hö.

Sammanlagt blir det 11kg hö per dag, tycker ni att det e bra?😅💕 Tack på förhand!

Anmäl
2019-09-29 11:59 #1 av: 91Marran

Vad är värdena på fodret?

Anmäl
2019-09-29 20:02 #2 av: powerade

Värden och torrsubstans är rätt viktigt.

Anmäl
2019-09-29 22:37 #3 av: Vrilen

Tycker det låter som lite för mycket. Men som #1 och #2 säger beror mycket på höets värde

Anmäl
2019-10-01 00:07 #4 av: Lona

Det beror ju även på hur mycket gräs det är i hagarna. Såhär års är det många som växlar från sommarbete till obetade vinterhagar. Det finns inte så mycket näring i det gräset, däremot kan man dra ner på höet förutsatt att hästen ändå täcker sitt näringsbehov.
Finns inget gräs/bete så måste man se till att hästen får tillräckligt med torrsubstans av grovfoder via hö eller halm, förutom att näringsbehoven naturligtvis ska vara uppfyllda.

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-10-01 11:02 #5 av: Gronstedt

#4: Fast nyligen gjorda undersökningar har visat att det finns bra tryck i gräset hela året.

Se exempelvis här: https://hastsverige.se/hastens-miljo/bete-betesvard-ogras-2/hasten-pa-bete-aret-runt/

TS: Förutom analysen, som andra nämnt, beror mycket på den individuella hästen också. Precis som människor kan en del äta hur mycket som helst utan att lägga på sig, medan andra blir tjocka av att gå förbi foderkammaren.

Anmäl
2019-10-01 11:17 #6 av: Lona

#5, Hoppla! Ja, där ser man, föreläsningen förra året var visst lite gammal... 😬
OT men det är rätt fascinerande hur rön kan förändras snabbt, från saker som man "alltid vetat" till något tvärtemot. Undrar vilka av våra idag "självklara" uppfattningar som är totalt annan syn på om 5 - 10 år? 🤔 🙂

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-10-01 12:37 #7 av: Maleficum

#5 Vad jag förstod det som så måste betet betas mer eller mindre kontinuerligt för att få ökat värde så har man speciella "vinterhagar" som inte betas under övrig tid på året så är troligen näringen inte så optimal som den kan vara.

#6 Är nog en hel del som kommer ha ändrats om 10 år, speciellt när man hittar bättre och bättre tekniker för att vetenskapligt testa och undersöka saker.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-10-01 19:55 #8 av: Pennyb

#1 #2 #4 Så det är alltså viktigt att ta reda på värdena?😊Så alltså, om hösilaget innehåller för lite energi, kan det då vara bra att komplimentera med kraft foder som ger extra energi? Är lite nybörjare så förklara gärna med enkla ord osv🤩

Anmäl
2019-10-01 23:15 #9 av: powerade

#8 är väldigt bra att analysera för det första energi, protein och mineralinnehåll samt att man ska kunna veta på ett ca hur mycket du ska ge hästen för att täcka alla delar och för eventuella tillskott och vilka tillskott.
Litegrann samma som för oss. Vi äter ju varierad mat tillskillnad från hästen men behöver ändå ha ett dags innehåll med en mängd saker för att må bra och inte bli sjuka.

Anmäl
2019-10-02 00:30 #10 av: Lona

TS, nu har jag inte någon uppdaterad länk men det finns färdiga "uträknare" på nätet där du fyller i vilken typ av häst du har, om den är lättfödd/svårfödd, ålder, hur mycket den tränas och så vidare.
Där fyller du även i resultatet från höanalysen (se bara till att få rätt enhet!) så räknar den ut hur mycket hästen får i sig vid en viss mängd hö och vad du behöver komplettera med. Superenkelt! Numera finns det rimligtvis appar för det där, det var ett tag sedan jag räknade.
Observera att man måste vara noga med hur hög torrsubstansen är, i 1 kg hösilage är det betydligt mer vatten än i 1 kg hö. För att hästen ska få samma näringsmängd måste man alltså ge mer av ett grovfoder som innehåller mycket vätska.

Det lite knepiga kan väl vara att hitta precis rätt kraftfoder/mineraler/andra tillskott som har rätt sammansättning för dina behov men där brukar de kunna hjälpa till i foderaffären (om du går till en med kunnigt folk).

För de flesta hästar är det en fördel att kunna ge stor grovfodergiva (hö, hösilage, halm) och bara "toppa" med ett kraftfoder. Mycket tuggtid är bra för både hästens mage och hur den mår för övrigt. Det hjälper den också att hålla värmen, förutom näringen så ger själva "förbränningen" extra värme.
Grovfodret skall givetvis alltid vara fräscht osv, men för lättfödda hästar kan det faktiskt vara bra med ett hö som har lite "sämre" värden och inte har så högt näringsinnehåll. Man kan då ge mer utan att hästen blir fet.

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-10-02 21:29 #11 av: Pennyb

#10 Tack så jättemycket för hjälpen🙏🏻

Anmäl
2019-10-03 04:37 #12 av: Herveaux

#10 Här är en länk till uträknaren vi använder i stallet för att skriva foderstater:
http://apps.novasoft.se/webfoder2/ (HästSverige.se)

Precis så har vi det i stallet, vi tar hö från två olika vallar som har lite olika värden, så vi har en laddning med hö som passar bra till mer svårfödda hästar och en laddning med lite 'magrare' hö till dom som lätt lägger på sig, så dom kan få en lite större giva hö. Tummen upp

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster och Guldhamster
"Your differences make you important and special"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.