Hästjuridik

Ridolycka, försäkringar, hjälp!

2019-05-01 15:39 #0 av: Aireagle

Hej!

Jag vet inte vart jag ska vända mig. Jag ramlade av en häst som inte är min i måndags och bröt överarmen/axeln väldigt illa. På akuten fick jag höra att det med största sannolikhet kommer att bli en operation då frakturen är komplicerad inom dom närmaste 2 veckorna, läkaren skulle samla ihop ett team av specialistläkare och diskutera hur dom ska gå tillväga. Risken för bestående och permanenta skador finns och det kommer att bli ett väldigt stort och fult ärr efter operationen. I dagsläget har man inte kunnat gipsa så jag går hemma med ett förband och lider nå så kopiöst mycket trots starka morfintabletter. På akuten fick man klippa sönder kläder och ridhjälmen gick sönder. Nu min fråga. Jag har ingen privat försäkring, olycksfallsförsäkring eller något sådant förutom sambons hemförsäkring, men den borde väll gälla oss båda? Är det kört för mig att få ersättning? Vart ska jag vända mig? Hästägaren har försäkring på hästen, men dom vet inte heller vad man gör nu.

Anmäl
2019-05-01 16:03 #1 av: Herveaux

Alla inblandade borde ringa sina respektive försäkringsbolag och höra vad som gäller. 

Hoppas det löser sig på bästa sätt och att du blir så återställd det bara går. LedsenBlomma

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster och Guldhamster
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-05-01 17:24 #2 av: Lona

Agria har någon försäkring där det ingår skydd för skador på ryttare/andra som hanterar hästen. Har du tur så har hästägaren en sån.
Er hemförsäkring täcker sannolikt inte detta, man behöver en specifik olycksfallsförsäkring. Det är inte ens alla olycksfallsförsäkringar som täcker ridolyckor då en del bedömer det som en risksport.
Om det var någon form av organiserad ridning på ridskola, turritt el dylikt så kan det hända att företaget har en försäkring som täcker olyckor.
Men som #1 skrev, kontakta alla era försäkringsbolag! Ni kan ju inte få mer än ett nej...
Beklagar olyckan, hoppas att du blir återställd - och inte ger upp ridningen!

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-05-01 17:27 #3 av: Herveaux

#2 Kan det vara Agria Incident du tänker på? 
Ägaren till stallet där jag jobbar har en sådan för alla hästar ifall något händer oss som hanterar djuren. 

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster och Guldhamster
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-05-01 17:48 #4 av: Lona

#3, Möjligt! Jag vet att en av "mina" tidigare hästägare hade en. Tur var väl det för dåvarande medryttare ramlade av och fick en komplicerad fraktur i fotleden. Sen tycker jag iofs att man får skylla sig själv lite om man rider barbacka på en unghäst som man vet kan ha egna idéer och inte kräva ägaren på ersättning. . 😏
Om ägaren ändå har försäkring kan man förstås använda den, men om inte så tja, hästar är inte riskfria att hålla på med.
TS: kolla även med stallägaren kom jag på.

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-05-01 21:03 #5 av: [Erica. Lundstrom]

Nu är inte jag så insatt i ridningens försäkringar osv, men vet att vid trav så är alla amatörer automatisk försäkrade via svensk travsport, (vid träning, tävling) är man däremot en proffskusk eller proffstränare(A-licens) krävs man har en egen försäkring, 

men det ksk går att likställa med att man när man rider på en ridskola/ridskolans anläggning är försäkrad via klubben, och när man är hemmavid krävs annan försäkring? (vet bara att travtränaren jag är hos har tecknat ngn försäkring för mig och syrran om något skulle hända)

hoppas det blir bra för dig iaf!att smärtan avtar såsmåningom och att du kommer kunna använda din arm/axel så nära normalt som möjligt!

Anmäl
2019-05-01 23:14 #6 av: powerade

På min hästs försäkrinng ingår person skador eller ja sånt som orsakas pågrund av honom. Så be ägarna att kolla!
Du är inte med i facket så du har en försäkring där?

Anmäl
2019-05-01 23:17 #7 av: powerade

Ursäkta. Antog att du jobbade eller så då du nämner sambo. Ber om ursäkt om det nu inte är så. Men hursom jag är med i facket som arbetslös ändå:p
Under 25 kan ens föräldrarna fortfarande ha en barnförsäkring ( vet inte hur gammal du är)

Anmäl
2019-05-02 00:53 #8 av: Rafflan

Som jag vet kan hästens försäkring täcka lite om dem har försäkring som gäller folk som hanterar hästen (tex Agria incident), men det mesta brukar gå på ens personförsäkring. Men ring och kolla alla försäkringsbolag tex hästens, hemförsäkring och kolla om dina föräldrar har kvar en försäkring på dig.

Anmäl
2019-05-03 07:14 #9 av: thistletoe

Är du medlem i en SvRF ansluten förening så är du även försäkrad i Folksam via din förening. Den försäkringen täcker även ridolyckor utanför verksamheten.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.