Ridning

Häst i form

2019-03-05 10:55 #0 av: Nea00

Hej! 

Jag rider på ridskola 2 ggr i veckan. Ponnyn jag rider på är ganska svår att få att gå i form, så jag ber er nu om hjälp här. Förstå frågan, gör jag rätt? När jag ska få en häst att gå i form (ponnyn jag rider) så jobbar jag mycket på volter och fyrkantsspår, ställer och böjer så att jag får en hyfsat lösgjord häst (hästen blir ju inte så jätte-lösgjord om man bara ställer och böjer), ställer igenom hästen. Jag får aldrig ponnyn jag rider i form, eller nästan aldrig iaf. Sedan så ser jag många andra tjejer i gruppen efter mig som sågar ner hästen på tygeln. Dem drar hästens huvud fram och tillbaka så hästen tillslut sänker sig. 

Jag har en "vana" att ställa alldeles för mycket till höger i högervarv då ponnyn jag rider på gärna vill böja sig mer åt höger än till vänster. Man ska ju å såklart inte tillåta det som en bra ryttare men det gör jag ju ändå, har ni något tips på vad jag kan göra för att få bort den vanan? VARFÖR jag gör det är för att hästen jag rider på sänker sig när jag ställer inåt (ledande tygeltag).

Hur gör ni när får hästen på tygeln/i form?

Vad innebär egentligen sågning?

Tips på hur man får igång bakbenen på en pigg häst?


Tack!Glad
Anmäl
2019-03-05 11:08 #1 av: Gronstedt

Ledande tygeltag ställer inte hästen, utan får den snarare att vika halsen om man bara tar i innertygeln. För att undvika det använder man yttertygeln för att hålla hästens hals rak, så att den i stället för bogen i den riktning man leder.

Att hästen sänker sig kan vara bra, men behöver inte vara det - det beror på vad den gör med bakben och rygg samtidigt.

Man ska skilja på att "såga" och att röra på bettet. Vissa hästar pendlar med nosen för minsta lilla  eller bara i takt med steget och kan göra det utan att ryttaren "sågar". Att ömsevis ställa utåt och inåt är inte fel, men det ska förstås inte vara ett snabbt pendlande med nosen i varje steg.

Det är också skillnad på att "såga" och att upprepa ställande tygeltag åt ett håll. Hästen kanske ställer för hjälpen men går ur ställningen på eftergift. Då upprepar man hjälp och eftergift för att uppmuntra hästen att bli kvar i ställningen. Det kan se ut som att hästen pendlar med nosen, men hästens huvud rör sig mellan rakt och ställt läge, inte från sida till sida.  

För att få hästen i form arbetar jag på det sätt som just den hästen behöver. Grunden är att den ska spåra korrekt, vara ställd och böjd som spåret är böjt och vara i balans i sidled och längsled. När dessa bitar funkar kommer bjudningen automatiskt från bakbenen. Hur man kommer dit är specifikt för varje ekipage och dag.

Anmäl
2019-03-05 11:10 #2 av: Travis D

Anmäl
2019-03-05 11:17 #3 av: powerade

Jag har fått tips att försöka ställa min häst utåt i höger varv för att han böjer in för mycket.
En stadig yttre tygel är viktigt samt tänka att hästen ska gå runt skänklarna och att tyglarna bara är ett stöd egentligen.

Mitt tips till en pigg häst som intw använder rumpan är tempoväxlingar. Samt att backa dom. Backning ska stärka rumpa och rygg sa en tränare till mig då dom måste lägga om vikten bakåt.

Anmäl
2019-03-06 13:21 #4 av: Nea00

Tack för era svar! Jag ska rida sedan, så ska ta del av det ni skrev :D

Anmäl
2019-03-06 13:45 #5 av: BokDuvan

Sen är alla hästar olika, t.ex går en ponny på ridskolan väldigt lätt i form, och en annan kan också göra det. Men den ponnyn jag brukar rida är stark och stel så på honom behöver man rida på ett annat sätt, har inte riktigt hittat formen på honom än men vi är på väg. Ponnyn jag riden varje vecka är också svår att få i form men vi har börjat hitta den i skritt och ibland i traven med så mitt tips är att kolla på individen. Det finns inget program som du kan göra så att hästen går i form, det är att anpassa sig efter vad du behöver göra just idag för att den ska bli lösgjord och sänka sig

Anmäl
2019-03-22 10:22 #6 av: Nea00

Igår på dressyr träningen kändes verkligen så bra! Ponnyn jag rider på är ju då väldigt pigg, så jag började lektionen med att fokusera på tempot. När jag var nöjd över tempot fokuserade jag på hästens bakben och sedan kom då huvudet automatiskt kan man säga. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.