Hästens beteende

Ponny vill inte jobba...

2019-02-07 19:18 #0 av: lisgillbaloo

Nej, nu har jag kämpat ett tag med att överhuvudtaget jobba i form min ponny o ger inga vidare resultat.
Problemet är att han är ganska stel och vill inte gå på min tygel. Jag har ett gummi Nova stång bett p honom, det är ganska snällt mot hnm anser min tränare. Och sedan så är min tränare på semester just nu så kan inte riktigt ta hjälp av hne för tillfället, jag är ute efter förslag på övningar som jag kan få honom att sluta kriga med min hand o slappna av o sänka huvudet. Han går lite som en struts som går med nosen i vädret.
Tacksam för ärliga o snabba svar inom kort 😄

Anmäl
2019-02-07 19:24 #1 av: Vikan

Är hans mun kollad och resten av kroppen? Hade spontant tänkt att han tycker du är hård i handen/finner obehag i munnen eller har ont i ryggen t.ex.

Anmäl
2019-02-07 20:18 #2 av: BokDuvan

Rider också en sjuuuuukt stel ponny, mycket volter och lösgörande arbete hjälper väldigt mycket, han lossnar väldigt bra efter passet då. Skänkelvikningar, framdelsvändningar, skänkelvikning med baken inanför spåret (inte tagen bakdel utan rak häst som trampar över med både fram och bak) och tempoväxlingar hjälper för oss i alla fall även om han fortfarande är stel. Dock är han ridskoleponny så det förklarar väl hand fortsatta stelhet

Anmäl
2019-02-08 08:16 #3 av: HejsanALLA

Jobba honom ute. Annars försök jobba honom över cavaletti så han aktiverar rygg och bakben

Anmäl
2019-02-08 08:41 #4 av: Gronstedt

Om både häst och utrustning är ordentligt kollade och det inte finns problem med smärta, låt honom slippa din hand och jobba över bommar, sidvärts, övergångar, klättra etc. lös, i lina eller vid hand. Låt honom sträcka sig framåt/nedåt så mycket han vill under arbetet. Stretcha gärna försiktigt med godis utanför och mellan framfötterna.

När han byggt upp och stretchat ut musklerna och du rider igen, se till att din hand inte krigar med honom. Ta lätt kontakt men ge honom aldrig något att slåss mot eller hänga sig i. Måste du förhålla med handen så gör det så mycket som behövs men ge genast efter minst lika mycket igen.

Anmäl
2019-02-08 23:17 #5 av: lisgillbaloo

Hur ska jag veta när han går rätt då? Alltså jag lägger upp trav bommar typ osen jobbar honom p långa tyglar över dem? Eller liksom inte kräver något av honom?

Anmäl
2019-02-08 23:47 #6 av: BokDuvan

#5 tänk nästan att han ska sväva över bommarna, då måste du stämma av innan, när han trampar om precis innan bommen kommer han inte i balans, en halvhalt innan och sedan ska stegen typ hänga. Det kan ev hjälpa att länga avstånden lite. Prova rid på halvlånga tyglar med lite kontakt

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.