Utrustning & tillbehör

skillnad mellan rotborste och rotviska?

2019-01-09 15:10 #0 av: lolove_animal

Hej!

Jag ska snart börja rida igen och är så klart jätteglad! Den här gången på ridskola istället för att hyra av privatägare. Hur som helst så tänkte jag köpa mina egna ryktsaker men jag undrar om man ska ha rotviska eller rotborste eller kanske både och? Och så undrar jag vad som är skillnaden mellan dem, förut har jag bara använt rotborste.

Anmäl
2019-01-09 15:36 #1 av: Gronstedt

På de flesta ridskolor varken får eller bör man använda egna ryktsaker. Bortsett från det så tror jag att skillnaden mellan rotviska och rotborste är dåligt definierad, det handlar nog mer om dialekt än om verklig skillnad Blinkar.

Anmäl
2019-01-09 15:58 #2 av: Maleficum

För mig är en rotviska en grövre borste med lång bort så man verkligen kan "flänga bort" lera, skräp och damm som en förstaborstning innan man använde ryktborste tex.

Rotborste är väl också en grövre borste men med kortare borst så man "flänger" inte iväg lera och skräp på samma vis utan man "skrubbar" väl mer bort skiten.

Är väl lite en smaksak hos både häst och den som ryktar vad man använder men själv föredrar jag rotviska.

Men som sagt beror det ju mycket på hästen också vad dem gillar för typ av borstar.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-01-09 18:36 #3 av: Winstona

Är inne på samma spår som maleficum, rotborste hårda kortare borst medan rotviska har längre borst.

Jag gillar att använda rotborste till benen och till lerfläckar. Sedan använder jag en rotviska med ”mjuka” strån för att borsta bort damm.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.