Utrustning & tillbehör

Lag på hjälm/väst?

2018-11-29 16:16 #0 av: Lucifer.666

Hej
Jag undrar bara om det finns någon lag på att bära hjälm/väst i Sverige (ej på tävling). Jag använder alltid hjälm och väst, men har sätt lite ”tumblr” bilder på ryttare utan både hjälm och väst.
Tack :))

Anmäl
2018-11-29 16:18 #1 av: Gronstedt

Vad jag vet är inte lag på det, men många företag/klubbar har det som villkor för att man ska få delta i deras verksamhet och många försäkringsbolag har det som villkor för att försäkringarna ska gälla, eller gälla fullt ut.

Anmäl
2018-11-29 16:20 #2 av: Lucifer.666

#1 ok tack :)

Anmäl
2018-11-29 16:42 #3 av: Lonaa

Svenska Ridsportförbundet har som krav att "all uppsutten verksamhet" (däri ingår även tex körning) skall ske med hjälm om det är i deras regi. Åtminstone var det så för några år sedan, finns knappast någon anledning till att frångå det kravet?
Som #1 skriver, det är inte lag på det men till exempel har vår stallägare krav på det, mest för att det finns barn och ungdomar i stallet. Hjälmkrav bör då givetvis gälla samtliga ryttare där!

Det vore kanske inte helt fel med en lag motsvarande den för cykelhjälmar på barn och ungdomar?

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-11-29 17:12 #4 av: Travis D

Har för mig att man måste ha hjälm om man är under 18. Och västa är frivilligt men att man måste ha det när man hoppar.
Sen kan jag ta av mig hjälm väst och jacka för att fota.

Anmäl
2018-11-29 20:41 #5 av: shia

Skulle aldrig rida utan hjälm, vad som helst kan hända närsomhelst. red bara med säkerhetsväst ibland förut, vid hoppning å ibland på uteritter, samt när jag red svårare hästar. men efter en skogstur med en praktikant där min passhäst(som hon red då han är världens snällaste) stack av någon okänd anledning å hon flög av ganska rejält. 

Skämdes rejält efteråt över att vi ej haft säkerthetsväst på oss. och fick höra från han som har stallet/hästarna varför det är så viktigt att vi har på oss säkerhetsväst, att specielt i uteritter i skogen där det finns stenar osv. 

Kan säga har inte vågat rida utan säkerhetsväst sedan dess XD så mkt som jag skämdes så. 

förstår egentligen inte varför man inte skulle ha hjälm, menar vi rider/kör flyktdjur, som kan bli rädd för vad som helst. inte heller alltid hästen blir skrämd, den kan snubbla, gå omkull, en bil kan komma i full fart, 

kom ihåg att du är värd minst lika mycket som personen du ser upp till:) vill du ngt tillräckligt mkt kommer du klara det 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.