Ridning

Underhålla skick av ponny

2018-11-10 06:13 #0 av: Kotten123

Vi fick hem en ponny för några dagar sedan. Han har fått vila sedan han kom till oss och kommer göra så, i några dagar framöver. Ägaren hade låtit honom vila några dagar innan besiktning, men ridit dagen innan. Anledningen till att han stod, var då han till vår första besiktning blev ”halt”, men det visade sig vara en mindre stukning. Därför har han egentligen fått stå lite i onödan (lite för mkt?). Vi låter honom stå då han dels hade överbelastat hb pågrund av vrickningen och då det blir ett ypperligt tillfälle att lära känna honom från marken.

I alla fall, jag undrar hur man underhåller ponnyns skick utan att sitta uppsuttet nu, i några dagar. Igår tog jag en ganska lång skrittur vid hand i backig terräng. Funkar det som alternativ motion? Tänkte kanske ta honom till paddocken och longera idag. Finns det något mer man kan göra så att det inte blir så ovarierat? Hur ska man sedan komma igång med ridningen och försöka få den att funka? Han hade varit väldigt pigg bär ägaren ridit dagen innan besiktning.

Anmäl
2018-11-10 23:07 #1 av: Rafflan

Om det är en vrickning behöver han få vila ordentligt så den kan läka ut = inte ens skritta för hand.
Är ponnyn frisk och det är dags att sätta igång är promenad för hand på olika underlag (asfalt, grusväg, gräs, mm) bra, promenad för hand i skogen och tömköra, för att bygga upp muskler och kondis, och sedan börja rida rida i kombiantion med promenader/tömkörning tills ponnyn är helt igång.

Anmäl
2018-11-12 12:34 #2 av: Tyst

Vad säger veterinären? Hen borde gett er ett schema på igångsättning efter att ponnyn friskförklarats. Är hästen fortfarande dålig och har en vrickning kan ni inte hålla på så mycket med träning och kondition. Då är det bättre om ni bara myser tillsammans, kanske lär hästen något enkelt trick som att vända bort huvudet för godis eller något annat där hästen kan stå still.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.