Ridning

Mina frågor!

2018-10-10 20:52 #0 av: Nea00

Hej! Jag har endel frågor gällande ridning så ta gärna tid och svara så skulle jag bli jätteglad! För det första så undrar jag hur man kan tänka så att man sitter helt rak (lodräta sitsen), när jag rider så sitter jag alltid lite bakåtlutad. Sedan undrar jag också det här: Jag rider på en ponny som är känslig i munnen oh som gapar mycket så fort man tar i tygeln, och hon är alltid pigg och stark. Hur får jag henne att gå lugnt?! I traven så springer hon mycket och i galoppen så drar hon iväg och jag där ibland ingen kontroll över henne. Sedan undrar jag även hur man aka tänka för att få armbågarna intill midjan och att armbågarna INTE ska peka utåt( det händer mig rätt så ofta..). Så jag vill gärna ha tips gällande sitsen då jag har haft det enkelt för att sitta bra men jag vet inte varför det blir sämre nu..En till sak ehe, hur får man ställningen i nacken och inte så att hästen böjer på hela halsen? Svara jättegärna på alla mina frågor :).

Anmäl
2018-10-10 21:09 #1 av: Winstona

Du har redan skrivit en tråd med samma frågor, fick du inte svaren du ville ha då får du det nog inte nu heller.

Anmäl
2018-10-10 21:31 #2 av: Rafflan

För det första så undrar jag hur man kan tänka så att man sitter helt rak 
Rid för tränar eller försök tänka på det själv.

Sedan undrar jag också det här: Jag rider på en ponny som är känslig i munnen oh som gapar mycket så fort man tar i tygeln, och hon är alltid pigg och stark. Hur får jag henne att gå lugnt?! 
Är hästen kollar i munnen? passar bettet? har ni provat andra bett? en häst ska inte gapa när man tar i tygeln, då är det något den inte gillar.
Ang att få hästen lugn beror på varför den är pigg, är den omusklad och du kräver mer än hästen klarar av? då behöver du bygga mer muskler vilket man gör bäst genom att skritta i skog och mark.
Är hästen olydig och busig? markarbete och träna, både genom att du rider men även genom att du står på marken, bygg upp en relation ihop med hästen så den tycker det är kul att träna ihop med dig.

Sedan undrar jag även hur man aka tänka för att få armbågarna intill midjan och att armbågarna INTE ska peka utåt( det händer mig rätt så ofta..). 
Rid för tränar eller försök tänka på det själv.

hur får man ställningen i nacken och inte så att hästen böjer på hela halsen? 
Rid för tränare

Det finns liksom inga Quick-fix metoder, det enklaste är att ta hjälp av en tränare som ser er på plats och hjälper er på plats :)

Anmäl
2018-10-10 22:00 #3 av: Nea00

#2, ja hon gillar ju inte att man tar tag i tygeln

Anmäl
2018-10-10 22:05 #4 av: Lonaa

TS, det är jättebra att du frågar om sånt som du undrar över och ibland krånglar man till det onödigt mycket i skallen på sig själv. 😉
Samtidigt blir jag lite fundersam över din ridlärare eftersom hon(?) uppenbarligen inte lyckats förklara en hel del grundläggande saker om ridning.
Det är INTE ditt fel men nånstans brister hennes kunskap eller pedagogik.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-10-11 08:52 #5 av: Nea00

#4,jo hon är en jätteduktig ridlärare och har lärt mig MYCKET under dem 6 åren jag har tränat inför henne. Men jag är ganska blygsam av mig hehe

Anmäl
2018-10-11 09:51 #6 av: Travis D

Hej Nea00
Rtt tips är att fråga henne efter någon lektion och fråga hur man gör.
Sen är ett tips att inte skapa 5 trådar om nästan samma frågor, gör hällre en tråd med typ namnet dressyr frågor så kan du lägga till frågor när du behöver 😊

Anmäl
2018-10-11 11:25 #7 av: Nea00

#6, jag vet. Jag ska göra det i fortsättningen :)

Anmäl
2018-10-15 11:17 #8 av: Tyst

#1 Jag ser ett mönster i dina trådstarter. Du verkar inte ha fått kläm på sits och timing på hjälperna, och rider på det en pigg och känslig häst. Då blir det inte rätt eller lätt att rida.

Du behöver jobba på dig själv i första hand och du måste få kläm på allt med sits, timing med hjälper, känsla, och de rent grundläggande delarna i vad till exempel ställning vs böjning är med mycket mera. Först när du lärt dig det kan du komma någonstans med hästen. En häst som du beskriver att du rider kommer aldrig gå i form, "på tygeln" eller fint om du rider bakåtlutad med flaxiga armbågar och dålig balans och på det inte riktigt vet vad det du vill åstadkomma innebär, vägen dit och inte heller har rätt timing med dina hjälper.

Jag säger inte detta för att vara elak utan för att jag ser att du inte kan få så mycket hjälp här. Du behöver antingen om du är blyg övervinna din rädsla och faktiskt fråga din ridlärare, alternativt får du lära dig själv (den långa svåra vägen där du förmodligen inte kommer komma fram alls), alternativt mäste du faktiskt byta ridlärare. Jag tycker det verkar som att din ridlärare inte är så bra faktiskt.

Anmäl
2018-10-15 11:29 #9 av: Nea00

#8, jag har förklarat så att det låter som att jag är en ren ”nybörjare”. Jag har alltså överdrivit lite nu ehe. Jag är faktiskt bättre än vad jag förklarar ;). Min ridlärare är JÄTTEBRA och hon är även noggrann och sträng

Anmäl
2018-10-15 12:07 #10 av: Tyst

#9 Vad säger din ridlärare?

Anmäl
2018-10-15 13:10 #11 av: Travis D

#9 om du är jätte bra, och din tränare är jättebra. Varför förstår du inte vad du ska göra?

Anmäl
2018-10-15 15:32 #12 av: Nea00

#11, har jag skrivit att jag är jättebra?

Anmäl
2018-10-15 18:25 #13 av: Travis D

#12 Menade bara att du kanske var bra

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.