Ridning

Fin avsaktning

2018-09-10 11:45 #0 av: Nea00

När jag ska sakta av från galopp till trav så slänger hon upp huvudet och sedan kommer in i en trav där hon springer fort, det blir verkligen inte en fin avsaktning! Sedan i själva avsaktningen så flyger jag upp i luften och sedan kommer ner med en smäll i sadeln igen. Det är verkligen inte bra, jag vet! Det är just därför jag frågar er om tips nu. Jag rider förresten på ridskola. Och sedan så undrar jag också hur jag ska hålla henne i galopp hela tiden, för i galoppen så kan hon få för sig att sakta av och då så flyger jag upp i luften och dunkar ner med en smäll i sadeln som jag skrev tidigare. Hur ska jag underhålla henne i galoppen? Jättetacksam om ni svarar på alla mina frågor! :D

Anmäl
2018-09-10 12:56 #1 av: Tyst

Din ridlärare skall hjälpa dig med detta, prata med ridläraren och förklara alla de sakerna du har svårt med och be om råd.

Annars:

- Avsaktningar handlar väldigt mycket om planering. Planera planera planera en avsaktning. Lugna din sits men även din hjärna. Du måste vara helt fokuserad på att du vill att hästen skall trava (det hjälper i bland att tänka att hästen skall trava om tre sekunder och räkna ner) och vilken trav du vill att hästen skall gå i när den saktar av. Förbered hästen genom att göra en halvhalt (ta i tygeln som att du skulle göra halt men inte riktigt) sitt lite tyngre och sedan räknar du till tre och håller i huvudet att du vill att hästen skall trava och i vilken trav du vill att den skall trava. Blir det springtrav i alla fall ta bara ett lugnt och mjukt förhållande tygeltag så kommer den in i en behagligare trav.

- Du underhåller galoppen genom att skänkla och/eller smacka på hästen, du måste även tänka efter hur det känns precis innan hästen saktar av. När du lärt dig den känslan kan du veta att det är då du skall korrigera hästen (skänkla/smacka) man kan även när man känner att det är på väg att bli en avsaktning lägga till galoppskänkel igen.

Anmäl
2018-09-10 13:25 #2 av: Gronstedt

Om hästen slänger upp huvudet och blir stötig i rörelserna, var noga med att ge tydlig eftergift så att den kan sänka nacken. Då kan den röra sig mjukare och det blir lättare för dig att inte studsa omkring och tappa balansen. Om det behövs så förhåller du sedan igen och ger eftergift. 

Öva också på din egen balans och på att sjunka ned djupt i sadeln, så att du lättare kan följa med i hästens rörelser.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.