Ridning

Galoppfattning och halvhalt

2018-08-06 14:06 #0 av: Nea00

Hej! Hur gör man egentligen en korrekt gamoppgattning? Och hur gör man en korrekt halvhalt? Jättetacksam för svar! :)

Anmäl
2018-08-06 15:34 #1 av: Travis D

En halvhalt är när du ger och tar i tygeln. I en korrekt galoppfattning ska du sitta ner i sadeln med rak rygg, ta inner benet fram och ytter benet bak och skänkla (är inte bra på att beskriva hehehe)

Anmäl
2018-08-06 16:04 #2 av: Gronstedt

Halvhalt görs för att hjälpa hästen att balansera sig, alltså flytta över en del av kroppstyngden från frambenen till bakbenen och därmed sätta bakbenen mer under sig. Man gör halvhalt dels för att hästen ska bli uppmärksam på att ryttaren/kusken vill något och dels för att det är fysiskt lättare för hästen att till exempel ändra tempo om den är i bättre balans.

Idealiskt görs halvhalten för sätet, men beroende på hur hur stark och välutbildad hästen (och ryttaren) är använder man också hand och röst så mycket som behövs. Det viktiga är att hästen lägger bak vikt, inte att den stannar upp eller sänker farten.

Även galoppfattning beror på hur välutbildat, starkt och samstämt ekipaget är. Det första man brukar få lära sig är som #1 skriver, men det är viktigt att man samtidigt har bra balans på hästen och ger stöd med tygeln, framför allt på utsidan. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.