Utrustning & tillbehör

Storlek på sadeln?

2018-07-05 11:41 #0 av: Tuvas_hamstrar

Hej! Jag ska förmodligen köpa en ponny efter sommaren, en C-ponny som är lite ganska så tunn i modellen. Jag håller just nu på och kollar runt på lite utrustning & så. Så nu funderar jag på vilken sadel jag ska köpa. Självklart är det viktigaste att den sitter bra på ponnyn, men jag funderar på vilken storlek jag ska ha. 15 eller 16 tum är de jag funderar mellan. Har hört att det är mest för ryttaren. Men hur vet man vilken storlek man har? Är ca 155 cm lång och väger ca 35-40 kg. Vet någon hur man tar reda på vilken storlek man behöver eller något som vet ungefär vad som blir bäst utifrån min & hästens storlek?
Tack på förhand

Anmäl
2018-07-05 12:07 #1 av: Vrilen

Ta ut en sadelprovare! Annars är det nästintill omöjligt att få en sadel som passar hästen till 100%

Anmäl
2018-07-05 12:36 #2 av: Gronstedt

Sadeln ska passa både hästens rygg och ryttarens rumpa, men för hästen är bomvidd och stoppning viktigare än längden, så länge sadelns bossor inte sträcker sig bakom hästens revben. Hästar kan ha väldigt olika rygglängd vid samma mankhöjd och olika sadlar ligger olika. 

För din del gäller att du ska kunna sitta stadigt i sadelns djupaste del med knäna bekvämt vilande mot vulstren på sidokåporna. Det beror väldigt mycket på hur du är skapt, en del har långa lår och överben, en del korta, en del har längre mellan blygdben och sittben, en del kortare. 

Sammantaget: Det är bäst att låta någon kunnig prova ut bra en bra sadel, som både du och hästen trivs med.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.