Ridning

Hästen drar i tyglarna

2018-06-22 11:09 #0 av: BokDuvan

Hej, har väl kommit till det stadiet i ridningen att jag kan få hästarna avspända. Problemet med ridskoleponnyerna är att de börjar dra i tyglarna då. De drar ner huvudet, upplever det inte som om de är elaka utan att de liksom söker sig ner. Vet dock inte riktigt hur jag går vidare härifrån? Hur får jag hästen att gå i en stadig form och sluta gå och dra med huvudet? T.ex på uteritt så började den heta och spända ponnyn slappna av och dra i tyglarna, men vet inte vad jag ska göra sedan? Hjälp uppskattas :)

Anmäl
2018-06-22 11:16 #1 av: Mooniq

prova att släppa efter så de slutar "dra" - om det bara betyder att de vill slappna av. Vill de åt grästuvorna så är det stopp såklart. 

Nu var det många år sen jag hade häst men hon drog tills hon kände sig "fri" då slutade hon och skrittade lugnt o sansat med rejält sänkt huvud. När jag plockade in tyglarna så höjde hon huvudet och skritten ökade utan att jag begärde det. 

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2018-06-22 11:49 #2 av: Zadeira

Det är lätt att glömma bort bakdelen när hästarna börjar dra i tyglarna, vad händer om du tex driver den mer framåt och ser till att den får mer energi bakifrån?


Anmäl
2018-06-22 14:25 #3 av: Fuanteina

Börja med att kontrollera varför de gör så. En häst jag red tidigare gjorde ofta så, det berodde på att hon ville ha "frihet". Jag brukade släppa taget och tyglarna och låta henne gå på långa tyglar en stund.

Det finns många anledningar till att hästen drar ner huvudet, det kan bero på att den försöker slippa arbetet, känner sig obekväm eller bara vill komma åt gräs. Det är svårt att bedöma utifrån det du har skrivit. Vad säger deras kroppsspråk?

Anmäl
2018-06-22 15:00 #4 av: BokDuvan

#3 det är inte förrän i slutet av passet de börjar dra och upplevde på uteritten att hon var avslappnad till skillnad från i början när hon var väldigt spänd. Upplever det alltså som att de är avslappnade och de jobbar på bra med

Anmäl
2018-06-22 15:08 #5 av: Travis D

Nysve drar i tyglarna om dom är för korta :)

Om den slappnar av och drar i tyglarna vill den nog att du ska släppa på dom. Då vill den ha långa tyglar så den kan gå avslappnat. Och med utsträckt hals

Anmäl
2018-06-22 15:13 #6 av: BokDuvan

#5 men grejen är ju att jag fortfarande behöver jobba ponnyn, kan inte bara sluta mitt i lektionen?

Anmäl
2018-06-22 15:48 #7 av: Travis D

#6 då om hästen drar i tyglarna och du inte kan rida dom på långa tyglar så får du hålla tillbaka tyglarna när dom drar.

Anmäl
2018-06-22 17:33 #8 av: [RC1393]

Håller man emot hamnar man lätt i en dragkamp, och den förlorar man. Hästar är vansinnigt starka och kan dra dig ur sadeln om de vill det, så håll inte emot. Sitter du i dragkamp ofta så riskerar du även skador på dig själv. Släpp efter ett ögonblick för att tala om hur du vill ha det- börjar du dra så svarar hästen med samma mynt. Driv även på hästen, anledningen att de hänger sig är oftast att de inte är helt genomsläppta och då vill du ha mer påskjut bakifrån. När de är ordentligt lösgjorda med bra undertramp så kommer även bärigheten.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.