Utrustning & tillbehör

Fjording- täcken?

2018-06-21 00:28 #0 av: Kaninlover4life

Hej!

Kommer eventuellt snart införskaffa mig en fjording, och undrar ifall ni använder täcken på era fjordingar? Isåfall vilka täcken behöver jag införskaffa mig.

(vet att det är väldigt individuellt men vill ha andras åsikter)

Det är tänkt att hästen kommer stå i utebox.

Det jag iallafall hade tänkt skaffa är

-fleecetäcke

-regntäcke

Anmäl
2018-06-21 08:54 #1 av: tiger tok

Hej!
Ska du klippa hästen på vintern/hösten tycker jag du ska köpa ett fodrat täcke också.
Fleece täcke eller stalltäcke till kalla vinter nätter är bra.
Köp gärna två regntäcken om ni inte har väldigt bra torkmöjligheter, oftast hinner inte täcket torka om man tex bara hänger upp det i stallet över natten, så om det regnar flera dagar i sträck är det bra om man har åtminstone två regntäcken att varva mellan, så man inte tar på ett blött täcke redan innan hästen är ute i hagen.

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2018-06-21 09:22 #2 av: Gronstedt

Fjordingarna i mitt liv har varsitt regntäcke, som de har vid regn och snöfall (inte så mycket för att de fryser, utan mest för att det tar en evighet för fjordingpäls att torka), varsitt fleecetäcke som de har om de stallas in regnblöta, och varsitt insektstäcke. De brukar vara klippta på halsen när de har vinterpäls.

Det är smidigt att ha ett regntäcke och ett insektstäcke i reserv, ifall något går sönder. 

Anmäl
2018-06-21 11:12 #3 av: Kaninlover4life

Åh tack för svar!

Det är tänkt att han ska gå oklippt! :)

Anmäl
2018-06-21 11:26 #4 av: Rafflan

fleecetäcke, jag älskar även fleecetäcke med hals ifall man duschat hästen eller hästen är extra svettig speciellt under vinter när det är kallt :)
2 regntäcken om man inte har bra plats att torka täcker på, för om täcket är jätte blöt och man tar av det på kvällen och hänger upp det, är täcker ibland fuktig på morgonen vid utsläpp, inte så kul att lägga på hästen då, så kan vara bara att ha ett extra regntäcke :)
Vill du inte ha vintertäcke är det viktigt att undvika täcka så mycket som möjligt under hösten så hästen får en naturlig vinter päls, täcken riskerar att tynga ner och påverkar pälssättningen negativt om det använde för mycket :)

Anmäl
2018-06-21 11:32 #5 av: Kaninlover4life

Ja jag tänkte låta han gå utan hösten och framåt för att sedan i vinter ha fleece under natten när det är kyligt, eftersom det är i utebox han kommer stå.

Och regntäcke under väldigt regniga dagar bara!

Vill ju just undvika att han blir "beroende" utav täcke.

Anmäl
2018-06-21 12:04 #6 av: tiger tok

Måste bara säga att grattis till att du ska skaffa dig en Fjording, få raser jag träffat har så mycket integritet och personlighet som fjordingar!

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2018-06-22 01:20 #7 av: Kaninlover4life

Åh tack, ja dom är ju för underbara!

Anmäl
2018-06-22 11:12 #8 av: Zadeira

När jag hade fjording i utebox hade han ett ylletäcke (funkade som fleecetäcke men bättre tyckte vi), två regntäcken och ett vintertäcke.


Anmäl
2018-07-03 11:42 #9 av: elladora

Jag hade bara ett regntäcke till de dagar så det va riktigt skitväder dvs blåst i samband med regn eller snöslask, och fleecetäcke som han fick ha på sig om han blev riktigt svettig. Bara kyla ock snö har aldrig varit något problem för någon av mina hästar. Har haft Shetland och fjording så alla har ju haft bra med vinterpäls :)
Hade hästarna i kallstall med lång utevistelse om dagarna.
Hästars vinterpäls är väldigt isolerande av sig själv, hade det snöat så låg snön snällt kvar osmält på rumpan :P
Sen är det ju såklart väldigt individuellt om hästen behöver lite varmare täcke men det är sällan det behövs på kallblodsraser. Tycker man märker tydligt ifall det behövs :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.