Utbildning & träning

Övningar från marken med föl?

2018-04-16 16:31 #0 av: KaydeN

Hej! Vill gärna att ni bombar tips med övningar som kan vara bra att träna med en liten hingst på 10 månader.  Har slut på idéer haha. Vi tränar starta, stanna, vänd, runt, sidoförflyttningar osv. Något mer ni kan komma på som är nyttigt att träna in tidigt?

Anmäl
2018-04-16 16:52 #1 av: shia

Köra in och tömköra, om du kan det :) horsemanship,

Anmäl
2018-04-16 17:24 #2 av: Gronstedt

Lyfta fötter, ta av och på täcke och grejor, ha saker runt sig, under och över sig, bli lastad, gå i vatten, gå med benskydd, gå i alla sorters terräng, gå förbi läskiga saker, kliva över bommar och liknande ... Inte för långa pass och inte för höga krav, så kan man träna på det mesta man gör med en vuxen häst, utom att lägga last på ryggen eller dra tungt.

Anmäl
2018-04-16 18:27 #3 av: tiger tok

Möta andra hästar (främmande), gå ifrån flocken själv.
Longering, tömkörning, frihetsdressyr, tränsa.

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2018-04-17 14:07 #4 av: Cezanne

Så unga hästar behöver växa i kropp och knopp och det gör de bäst i flock med jämnåriga.  Det man behöver kunna när man är så ung är att bli ledd i grimma, stå uppbunden, lyfta fötter, bli borstad, veta att man inte tuggar eller kliver på människor. mer än så behöver inte en så liten.

Anmäl
2018-04-18 09:37 #5 av: shia

Ettåringarna som kommer in hos oss i mitten på våren/början på året(beroende på hur många) har ofta gått på lösdrift till dess och när dem kommer in börjar vi hantera dem, leda osv samt köra in. När dem är körda 20 gånger får dem åka på bete sålänge som möjligt, alra helst till september. Då tas dem in igen, tränas upp å premar å kvalar mitten på våren å sedan bete samma visa igen å sen hämtas in igen å tränas till start och startar sen mitten på våren. Då är de förvissor travhästar men sen brukar vi rida in dem sommaren som treåring :)
Just nu har vi 5 st 1 åringar, 4 hingstar kallblod å 1 varmblod.
Dem går i samma hage å får lära sig att komma in en å en å stå stilla och inte smita ut (asså så man kan hämta en utan att vara orolig ngn annan smit)

Det har visat sig för oss vara ett bra koncept :) en av de två nu treåringar som kom som ettåringar debuterade någon mån sedan, ledde med halv längd framför hästen som låg utvändigt som var slut och han var helt okörd men aå kom en som hoppat tbx och han som körde upptäckte det lite sent för att vara värt å driva på, men han vart tvåa pullandes i mål och blåste knappt ngt :) den andra ska starta om någon vecka och ser ut som en avelshingst i utseende! Och trots han är hingst är han som en gamm gubbe att leda, fast han skrik som värsta hingsten XD

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.