Foder

Socker i foder, bra för hästen?

2018-03-12 03:35 #0 av: Rafflan

Tycker det är mycket prat idag om att socken inte är bra för hälsan

Såg sen att min hästs foder Hackas lusern innehåller Betmelass som är en energirik biprodukt från sockerindustrin = borde innehålla socker? eller är det så små doser av socker att det inte är farligt?

Anmäl
2018-03-12 07:22 #1 av: tiger tok

Beror ju på hur känslig din häst är, funkar hen bra på fodret, så skulle jag fortsätta.

Min ponny skulle aldrig kunna äta det utan att få fång, men sedan är han EXTREMT känslig också. Så det är väldigt individuellt.

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2018-03-12 10:27 #2 av: Lonaa

Instämmer med #1, sen beror det lite på vilken typ av häst man har och vad man har den till. Generellt sett är lättfödda hästar som vissa ponnyer, kallblod, fjordingar och islänningar med flera känsligare för socker (tror tom att det finns en specifik gen/sjukdom, i alla fall hos nordsvenskar, som gör dem betydligt känsligare?), likaså hästar som inte går så hårt. En skogsmullefjording är alltså känsligare än tex en varmblodstravare träning, den kanske tom behöver en "sockerkick".

Vad gäller betmelass så beror det förstås också på hur mycket hästen får i sig - hur stor andel av fodret är betmelass och hur mycket äter hästen per dag?
Rent generellt tycker jag att man kan försöka hålla nere på sockret i en hästs foderstat, såvida den inte uppenbarligen behöver det, men det finns ju även avsockrad betfor tex.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-03-12 10:51 #3 av: zemlathebunny

Min häst är känslig för stärkelse i maten (kallblodstravare) och jag undrar lite...vad kan man ge som godis? Finns det något bra hästgodis dom inte innehåller så mycket stärkelse?

Anmäl
2018-03-12 10:55 #4 av: Gronstedt

Jag skulle svara ett emfatiskt NEJ på den frågan. Snabba kolhydrater, alltså kolhydrater som bryts ned fort, kommer att börja brytas ned i delar av hästens tarmsystem som inte kan hantera dem, med risk för magproblem och följdsjukdomar.

Anmäl
2018-03-12 10:58 #5 av: Rafflan

Varför säger alla då att lusern är så himla bra till hästar, när nästan all lusern innehåller betmelass? 

Anmäl
2018-03-12 11:03 #6 av: Gronstedt

#5: Förmodligen för att man går på vad "alla vet" och inte kollar fakta. Det finns fortfarande många som är övertygade om att fång orsakas av protein, till exempel.

Anmäl
2018-03-12 11:23 #7 av: Rafflan

#6 jo men folk som är emot vanligt kraftfoder pga all skit i det, och köper dyra speciella foder för att enbart ge bra och naturligt innehåll rekommenderar fortfarande lusern :/

Anmäl
2018-03-12 11:42 #8 av: Gronstedt

#7: Men rekommenderar de lusern med melass? Det är inget fel på lusern, även om det egentligen inte är speciellt fantastiskt som proteintillskott, men jag kan hålla med om att det finns en överdriven entusiasm för det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.