Utrustning & tillbehör

Något jag glömt?

2018-03-10 19:51 #0 av: Soffihorse

Försöker göra en lista på det viktigaste som behövs till två shettisar som skulle köras och jobbas från marken. Inte ridas så mycket att de behöver sadel.

Det här med lädergrimma har redan diskuterats på ett av mina tidigare inlägg, och jag tycker fortfarande det är onödigt att leta efter en tillräckligt liten lädergrimma som förhoppningsvis inte skulle användas eftersom enda transporten skulle vara vid eventuella akuta skador till veterinärklinik.

Skulle man vilja raka dem på vintern behövs såklart vinter/utetäcken.

Till hagen behövs såklart nån typ av stolpar men har man ett staket kan man ju fästa tråden där. Fästen till tråden räknas också med.

Med "ryktborstar" menas såklart alla typer av borstar och liknande (hovkrats, skrapa, kam... vad som nu brukar finnas i en ryktlåda)

Men något jag inte kommit på att skriva upp? Speciellt till stall, hage och stallapotek?

Anmäl
2018-03-10 20:01 #1 av: tiger tok

Karbinhakar går alltid åt på ett eller annat sätt.
Saxar och kniv brukar också behövas, tänk typ till öppning av foderbalar/säckar.

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2018-03-10 20:24 #2 av: Kirnzy

Sax/kniv, är väldigt bra att ha ifall någon häst fastnar i tex grimma, täcke, hönät, eltråd.. inte roligt att inte kunna få loss hästen snabbt.
Puts-saker.
Desinfektionsmedel (för sår).
Slicksten (någon god som kan användas som distraktion)- är enligt mig otroligt bra att ha liggande, men inte "nödvändigt". Typ som en del av apoteket.
Flugspray kan vara bra, men behövs inte alltid.
Extra hinkar är också bra att ha.

Anmäl
2018-03-11 13:27 #3 av: shia

tycker det låter "som en bra start" självklart kommer du nog behöva fara å handla grejer du märk du behöver som du ej köpt osv, men det är som ett lager man fyller på. 

tänk på att försöka hitta en eller flera att köpa hö av(varje år, så du inte står ett år å inte ha hö) vet det är iaf här i sverige höbrist i hela landet(bland travfolket iaf och här uppe i norrland, hört det ska vara så söderut också, ingen aning bland ridfolk men borde vara samma sak där)  så värt att kolla upp det även fast det inte går så mkt hö åt två shettisar.

kom ihåg att du är värd minst lika mycket som personen du ser upp till:) vill du ngt tillräckligt mkt kommer du klara det 

Anmäl
2018-03-11 15:44 #4 av: tiger tok

Kratta och spade.

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2018-03-11 16:25 #5 av: shia

till stallapoteket: jodopax, silversalva(grymt effektiv till när dem har karleder, är torra osv ungefär som helosan men 100 gånger bättre) blåspray, definierad sax, kniv(det jag kom på nu)

kom ihåg att du är värd minst lika mycket som personen du ser upp till:) vill du ngt tillräckligt mkt kommer du klara det 

Anmäl
2018-03-12 12:30 #6 av: Gronstedt

Tänk efter om du verkligen vill ha en rockard. Tvåaxliga vagnar är bekvämare för hästen och mycket mer mångsidiga.  Tänk över vilken typ av sele som ska användas. Oavsett typ så använd baksele.

För körning behövs också tömmar, (helst) draglinor samt selpinnar/skakelremmar och en körpisk av lämplig längd.

Benskydd, boots och benlindor är inte något alla hästar nödvändigtvis behöver, det beror på individen. Shettisar kan komma att behöva eksemtäcke och flughuva.

Beroende på hur hö, halm och strö hanteras, kan en rejäl säckkärra vara bra att ha. Höpåsar (typ IKEA-påsar) att portionera och transportera foder i är bra att ha. Likaså mått till eventuellt kraftfoder, mineraler etc. och hinkar att portionera och transportera det i.

Täckeshängare är bra, både sådana som man kan hänga täcket hopvikt på vid boxen när de är torra och högt placerade krokar de kan hängas på tork på. Utrustningskammare med värmeelement och avfuktare är guld värt.

Lädervårdsmedel, om du väljer seldon av läder. Nu för tiden finns mer lättskötta material.

Gödselstad/container eller vad som nu krävs för gödselhantering av myndigheterna där du bor.

Det viktigaste man behöver är dock kunskap. Läs på så mycket du kan!

Anmäl
2018-03-12 23:12 #7 av: Soffihorse

#6
Det mesta av det där har jag redan tänkt på. Typ av sele är jag redan ganska säker på, men set beror förstås på ponnyn. Är också ganska säker på att rockard blir bäst då de är billigare än de flesta andra och funkar bra ändå. Draglinor, tömmar osv till körning räknade jag med i sele, då många såna delar följer med åtminstone de selar jag tittat på. Körspö är inte nödvändigt till alla och i nödfall fungerae nog ett längre dressyrspö till ponny, eller så lånar jag av min kompis. Hinkar har nån skrivit tidigare och de finns såklart många av här hemma sen tidigare. Täckeshängare finns med bland krokar pch hängare. Flughuva och exemtäcken går snabbt att få tag på vid behov och det är ju först till sommaren. Höpåsar och lädervårdsmedel har jag tänkt på och lagt upp på nån lista någonstans åtminstone och tänker att om man använder hönät klarar man sig rätt långt utan höpåsar. Där jag rider har nog ingen höpåsar och det funkar riktigt bra. Beroende på om man har fri tillgång till hö i hagen eller inte behövs höpåsar kanske för att föra hö dit. Men sånt går snabbt att fixa och IKEA-påsar har väl de flesta hemma sen tidigare. Gödselhanteringen funderar vi på hur det blir och tänkte mer på "småsaker" man köper i butik på egen hand.

Anmäl
2018-03-13 08:45 #8 av: Gronstedt

#7: Körpisk är lika nödvändig vid körning som tömmarna - utan den kan du inte ge sidförande och eller formande hjälper. Det får vara ett bra långt dressyrspö, eftersom slängen (som måste vara ovanligt lång för ett spö) ska nå fram till däckeln. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.