Övrigt om hästar

Skaffa Shettis?

2018-02-28 23:34 #0 av: Soffihorse

Jag och min mamma (främst jag) har börjat fundera på att skaffa ett par shetlandsponnyer. 

Mamma har ridit när hon var liten, då jag var liten och har ridit några enstaka gånger på hästen som jag själv rider och sköter om. Då hon var vid 10 år hade hon också en kompis som hade en shettis som de brukade köra. Jag har själv ridit snart 5 år men var såklart med till stallet då mamma red när jag var 1-5 år gammal också. Har även hästkunniga kompisar som är mer erfarna än mig att fråga vid behov.

Vi skulle ha dom hemma på gården där vi har ett gammalt stall som går att renovera om och en lite mindre trekantig åker som hade varit stor nog för två till tre storhästar. Stallet må vara över 100 år gammalt (seriöst), men det är i bra skick. Det som behöver göras är att riva ner spiltstolparna (de sitter fast i balkar i taket och ser lätta ut att ta ner), lägga nån typ av skivor på stockväggarna och måla dem och  sätta in boxväggar. Det skulle precis rymmas in två stycken 2,5m x 2,5m boxar. 

Vi skulle ju då inte rida på dem, vilket nog är ganska uppenbart, men vi har tänkt köra och träna agility/trick. Har kortare vänner och släktingar som skulle kunna sitta på dem nån gång ibland, men främst körning.

Har bara hittat shettisar till salu i Sverige som inte är alltför dyra och som låterbra, men eftersom vi bor i Finland skulle vi inte riktigt ha möjlighet att åka och titta på dem, men att köpa ponny osedd är ju inte det bästa. Eftersom vi inte skulle rida så behöver man ju inte provrida, men kanske provköra?

Vi borde inte ha några problem med pengarna, tiden är lite frågan om men jag kommer sluta med några fritidsintressen som inte riktigt är intressen längre och därmed få mer tid.

Undrar nu:

Hur kan man vara säker på att hästen är frisk och stämmer överens med annonsen då man får hem den? Vet att man aldrig kan vara HELT säker.

Billigaste underlaget i boxen?  Spån?...

Bästa sättet att hantera gödsel?

Vilken utrustning är det man absolut behöver till en häst och till ett stall? t.ex hur många grimmor är minimum enligt er? xD Har gjort en lista men tänker bara så jag inte glömt nåt.

Hur ska en bra till salu annons vara?

Är det nåt som jag inte tänkt på? 

Någon som har shettisar hemma och kan räkna upp lite priser?

 Nån som har någon aning om vad det skulle kosta att transportera en shettis från Sverige till Finland? Bästa sättet?

Verkar det som vi skulle kunna skaffa Shettisar utifrån vad jag skrivit?

Finns några allmänna kommentarer och tillägg till det jag skrivit?

P.S. Om nån vet att det finns några billiga shettisar till salu nånstans i Österbotten i Finland så kan man gärna säga till :)

Anmäl
2018-03-01 10:38 #1 av: shia

Om du kollar efter shettisponnytravare så kan duu dels kolla resultat och kan även finnas videor osv samt så är det (ganska?) vanligt att en del shettis ponnytravare har åkt till Finland så tror transport går fixa rätt så enkelt.

Är svårt å veta hur många grimmor osv som kan behövas, i stallet vi är i så dinns det grimmor till alla hästar samt gamla grimmor på vinden och tävlingsgrimmor. Men skulle kunna säga en vanlig grimma, en lädergrimma(till transport osv) och sen kanske en vanlig och en läder i reserv per häst?
Utrustning så sele huvudlag vagn. Övrigt så borstar, hovratsar, broddar(vet ej hur ni bor om ni är i behov av brodd eller ej)
I stallet så sop, grep. Skottkärror, hammare, hovslagargrejor, är det jag kom på spontant nu.
Hö är bra att kolla upp och ha. Är typ höbrist här uppe nu (främst på bra torrhö i toppkvalité,) verkar vara i hela Sverige vad jag hört.

Men en bra anons är en yngre shettis, ej fång eller sjuk eller skadad, (man kan köpa det men tänk inte så bra första häst) osv

kom ihåg att du är värd minst lika mycket som personen du ser upp till:) vill du ngt tillräckligt mkt kommer du klara det 

Anmäl
2018-03-01 13:50 #2 av: Soffihorse

#1 Tack!

 Broddar skulle kanske behövas ifall ponnysarna har skor, men vad jag sett så är de flesta utan. På vintern är det här lite olika, just nu är det inte så halt på vägen utanför oss eftersom vi har en hel del snö, men på andra vägar i byn kan det vara halare. Finns ju förstås nån typ av barfotaboots/skor som man kan sätta broddar i men de är nog lite dyra... xD 

Tänkte mer hur annonsen är skriven, själv tycker jag ju att långa, noggranna beskrivningar på hästen är bäst, men alltid kul att höra vad andra tycker ;)

Anmäl
2018-03-01 14:31 #3 av: Gronstedt

Tänk på att shettisar kan vara benägna för både eksem och fång - det är inte säkert att de kan gå på gräsbete och man kan behöva diverse specialtäcken med mera. Man kan också behöva leta efter speciellt hö om man har otur.

Är det is behöver de brodd om de ska arbeta, antingen de har skor eller inte. Barfotaboots är betydligt billigare än skor, men oavsett så ska ju hovarna ses till omkring var 8:e vecka.

Det låter vådligt att ta ned stolpar i stallet, kolla så att de inte bär någon last!

Felhanterade shettisar kan vara små monster i hästhamn, så det är alltid klokt att träffa hästen och hantera den innan man bestämmer sig.

Att köra är inget man gör bara så där, även om hästen är väl inkörd och säker bör man ta det lugnt och varsamt innan man känner varandra.

Anmäl
2018-03-02 10:38 #4 av: Tusen

Även Finland har shettisar till salu. Köper du där så slipper du importkostnader, transportkostnader och veterinärkostnader. Det är rätt dyrt att köpa hästar från andra länder. Så börja leta i ditt hemland i första hand så hittar du säkert det du söker.

Anmäl
2018-03-02 12:01 #5 av: BiancaWaterlund

Tycker man ska ha en vanlig och en läder grimma. Sen reserv både vanlig och läder är väll att rekommendera. Ska ni köra trick med ponnysarna rekommenderar jag starkt att ha repgrimmor till dem med.

Anmäl
2018-03-03 14:07 #6 av: Soffihorse

#4 Har tittat efter shettisar i Finland också men knappt hittat nån i rätt prisklass, sen att jag inte är så bra på finska och de flesta annonser står på finska hjälper inte direkt. Kan såklart ta hjälp av mamma men har mest kollat själv. Blir det verkligen så att vi ska köpa shettisar så lägger vi väl ut nån köpesannons.

Anmäl
2018-03-03 15:57 #7 av: tiger tok

En ganska viktig detalj i era eventuella planer är, kan ni köra häst och vagn?

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2018-03-03 22:49 #8 av: powerade

Shettisar har ofta fång. Så det är kanske något man ska ha med sig i tanken också.
Repgrimma och en lädergrimma. Sen kan man alltid ha någon vanlig som extra.

Men varför ska ni ha shettisar? Skulle det inte vara roligt med något större man kan rida på också?

Anmäl
2018-03-04 23:00 #9 av: Tusen

#8 Vad är det för snack! Arg Vilket påhopp! Vad har du för belägg för ett sådant uttalande?
Vi har haft massor med shettisar genom åren och inte en enda har fått fång. Allt handlar om avel och skötsel. Shettisar har inte mer fång än andra raser om de får rätt skötsel.

Och varför skulle det vara roligare att rida än att köra?  Alla tycker inte lika. 

Anmäl
2018-03-05 09:38 #10 av: BiancaWaterlund

#9 tror #8 menar att eftersom shettisar är så små måste de ha mycket mer begrensat med gräs ofta. I stora vida hästvärlden får man ofta höra mycket om att shettisar får lätt fång, sen om det är sant eller inte vet ej jag. Men när alla hästmänniskor du känner påstår det, även typ avlare och väldigt erfarana människor inom hästvärlden, så tror man lätt att det är sant om ingen säger mot.

Anmäl
2018-03-05 12:02 #11 av: tiger tok

#10 jag har också haft flertalet shettisar, enbart en har haft fång. Jag har även umgåtts med shettisar hela mitt liv, och kan trots det bara hålla med #9.
Jag har både kört och ridit hästar hela min barn/ungdom och gör fortfarande, och tycker helt ärligt körning är roligare.

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2018-03-05 17:35 #12 av: Soffihorse

#7 Som jag skrev så är mamma van att köra, har själv gjort det ett par gånger utan problem, och har också tränat lite på tömkörning med min kompis.

#8 I stallet vi har finns bara plats för två mindre boxar, och det vore helt enkelt smidigare för oss med små ponnyer. Självklart vore det kul med nån större att rida, men samtidigt vill jag prova något jag inte gjort lika mycket. Har också en medryttar/halvfoderhäst som jag rider 1-2 ggr i veckan så brist på ridning blir det iallafall inte. Här där jag bor har jag inte hört om så många shettisar som haft fång, vanligare med islänningar.

Anmäl
2018-03-05 17:39 #13 av: Soffihorse

#3 Kollade faktist i stallet igår och såg att en av stolparna har murknat av och hänger helt löst, så de kan ju omöjligt bära upp taket. Dessutom sitter de fast i balkar i taket med typ 2 gamla spikar var så jag är förvånad över att hästarna som stått i spiltorna där inte vinkat omkull dem.

Anmäl
2018-03-05 19:08 #14 av: powerade

#9 nej klart inte alla har det. Sen så även en fånghäst klarar sig bra om de får rätt mat o.s.v.
Men jag har hört många fler shettisar som har fång än t.ex ett halvblod.
Samt Så har vi 3islandshästar i stallet varav alla 3 har problem med fång. Så ja vissa raser är mer drabbade än andra. Men det behöver inte betyda att ALLA är drabbade. Men kan somsagt vara bra att ha i åtanke innan man köper ett djur.

Anmäl
2018-03-05 19:46 #15 av: Soffihorse

Passade på att ta lite bilder på stallet och den eventuella platsen för hagen (finns ett ställe till men det på bilderna är tydligt bäst) då jag ändå skulle ut med hunden. Glad

Bild 1: Här ser man att spiltsolparna egentligen bara sitter fast med ett par spikar i en balke i taket. Balkarna håller antagligen upp taket lite, men stolparna är bara brädor som ska avskilja spiltorna. Det finns även "väggar" mellan väggen och stolparna till några spiltor medan resten är bortrivna. Taket är egentligen bara golvet till ett höloft/förråd som man ser upp till då man öppnar dörren till stallet.

Bild 2: Man ser att vi numera använder stallet som förvaring av skräp och utemöbler, vilket jag tycker är ett väldigt slöseri då halva familjen är intresserade av hästar. xD Väggen längst bak (den som har ett fönster) har vi mätt till 5 meter, så där får man plats med två st boxar på ca 250 cm x 250 cm. Väggarna i den här delen av stallet är isolerade, så det blir ju inte iskallt här åtminstone.

Bild 3: Den avmurknade stolpen som skulle gå att slita ner bara man använder lite kraft. Den hänger helt löst och gungar bara man knuffar lite försiktigt på den.

Bild 4: Det första man ser då man öppnar dörren: Skräp och sommargrejjer (pool, studsmatta, gunga...) Till höger om dörren till själva stalldelen finns ett utrymme som är perfekt som minisadelkammare och till vänster ett större utrymme där man kan ha foder, höbal, kanske man får plats med ett litet bord... Till foder och sadel/selkammare behövs kanske lite mer islolering mot fukt så det behöver vi fundera på. Man ser också att lamporna fortfarande funkar och antagligen har gjort det sen innan mina föräldrar köpte gården för mer än 16 år sen.

Bild 5 och 6: Platsen för hage från olika vinklar. Har inte koll på några mått men den är stor nog för 2-3 större hästar.

Bild 7: En liten "karta" på hur man kunde bygga boxar där. Man kommer alltså in genom den större dörren till vänster. Strunta i bordet och handfatet och det där uppe i vänstra hörnet på bilden, det hade ändå inte gått att ha så. Skrattar OBS! Måtten stämmer inte helt på centimetern men ungefär.

Det finns alltså en hel del att göra i stallet men det är ändå inte omöjligt att renovera det. Det finns en gammal vattenpump där inne, men vi har inga vattenledningar dit så den kan man inte använda. Dock har vi ett utrymme vägg i vägg med stallet där vi har vattenslang och så, så vattnet blir inget problem. Lamporna funkar ju men de är kanske lite svaga, men de är ju inte heller så svåra att byta ut. Sen kommer det ändå in en del ljus från fönstret så på sommaren behövs inga lampor sålänge vi målar väggarna ljusare.

Det som jag tänker behöver göras är åtminstone: Göra nåt med taket, vet dock inte vad som vore bäst, det är pappa som är mer kunnig inom renoveringen xD. Sätta nån form av skivor på väggarna och måla både väggar och tak i nån ljusare färg. Ta ut all smuts och damm på golvet och jämna ut det lite, speciellt precis innanför dörren där det finns en grop och en sten.Skrattar Ytterdörren behöver nog isoleras eller till och med bytas ut eftersom det bara är några plankor på gångjärn som vi stänger med hjälp av en hasp (typ) och en stock som lutas mot dörren. Har hittat en box javascript:nicTemp(); (www.ydre-grinden.se/inspiration/boxfront-ponny-med-granplank.html) som vore supergullig att ha inne i stallet, hur det är med pris och kvalite och sånt har jag inte en aning om, det är bara en dröm till utseendet.  ;) Sen vore det nog bra med galler eller liknande framför fönstret också. Så är det ju sånadär "småsaker" som krokar, skottkärra, hinkar osv. 

Finns också några saker jag inte riktigt vet hur vi ska göra med, som t.ex. gödselhantering, foderstat (är väl bäst att börja med det som ponnyn hade vid tidigare ägare och sen justera vid behov?), inköp av foder, hö och underlag i boxen... Tror att spån funkar bäst då jag tycker det är lättast att mocka i,  är mjukt och fluffigt, och det är lätt att se vad som är rent eller inte. Sen sa min kompis också att det är det billigaste här men har inte kollat upp det själv. Hö gjorde vi själva här hemma för fler år sen då våra kusiner hade kaniner som behövde hö, men det var på den "åkern" som vi tänkte ha hagen på så det går inte riktigt.

Funderar också på om det är bättre att låta dem  gå på lösdrift eller ta in dem till natten. Det smidigaste vore kanske lösdrift eftersom det blir mindre att mocka i boxarna, inga ut- och insläpp och de kanske skulle klara sig med mest hö. Men samtidigt är hagen fast i vägen så jag skulle inte vilja lämna dem där på natten, och det skulle kosta extra med vindskydd och så måste man istället mocka hagen oftare och det är kanske inte det roligaste på vintern med minus 20 grader... Så då är ju box det säkrare och eventuellt billigare alternativet. Vi skulle ju ändå bygga boxar i vilket fall som helst. (Men då det finns annonser där det står att det absolut inte går att få hästen att stå på box och det inte står nån anledning till det, varför skulle det inte gå? Trivs hästen inte på box? Försöker den sparka sönder väggarna eller hoppa över kanten? Har de ens försökt? xD Tycker det behövs en anledning.)

Anmäl
2018-03-05 20:07 #16 av: Soffihorse

#1 #5  #8

Jag tycker faktist att lädergrimma känns ganska onödigt. Eftersom vi bara skulle vara hemma med dem och inte åka på tävling, träning osv så skulle vi inte behöva det till transport. Sen är de ju också betydligt dyrare än vanliga grimmor. Skulle det bli så att man behöver ta dem med transport så kan man ju köpa en i förväg, behöver man transportera till veterinärklinik eller liknande så man är oförberedd går det ju ända att använda vanlig grimma, fast det såklart är säkrare med lädergrimma. Min kompis som har två egna hästar har ingen lädegrimma till någon av dem och det fungerar bra ändå. Sen kan jag också tänka mig att det är svårare att hitta lädegrimma i shettis storlek, men har inte kollat. Tänker också att det kan vara klumpigare och obekvämare för shettisarna med lädergrmma då de blir så kort t.ex. sidostycken som fortfarande är ungefär lika breda och tjocka som i storlek full. Har som sagt inte kollat hur det är med lädergrimmor i shettis storlek så kan ha helt fel.

Anmäl
2018-03-05 20:29 #17 av: powerade

#16 för försäkringens skull ( iallafall våran) måste hästen transporteras med lädergrimma.
Så är ju alltid bra att ha en åtminstone hemma ifall det skulle vara något. Sällan man behöver iväg med 2 samtidigt akut tänker jag:o

Anmäl
2018-03-05 20:39 #18 av: Soffihorse

#17 Jo det är klart :)

Anmäl
2018-03-05 20:58 #19 av: tiger tok

#16 köp en lädergrimma iaf, om ni nu skulle behöva åka till klinik eller något akut.
Att ha en akut kniv i transport/ bilen som drar tycker jag också är viktigt, om hästen skulle fastna.

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2018-03-05 21:03 #20 av: BiancaWaterlund

#11 jag skrev bara hur jag trodde att det var menat, tar ingens part. Sen det att islandshästar har vanligt för fång har ju deremot jag svårt att tänka mig men för andra som har hört talas om helt andra fall kan man ju uppfatta det så. Där min islandshäst står har ingen häst någonsin haft fång (är bara isisar) eftersom de långsamt vänjs vid gräset på våren. Som sagt är det helt olika för varje fall och jag tog ingens sida, försökte bara förklara hur jag uppfattade det.

Anmäl
2018-03-05 21:06 #21 av: Soffihorse

#19 Eftersom vi inte har någon hästtransport/skulle köpa  en så skulle det ändå vara problem ifall vi skulle behöva åka någonstans snabbt. Vet inte heller om vår bil kan dra hästtransport (säkert kan den men det är ju det där med vikten, inte för att shettisar väger så mycket xD) Men det är ju klart att det är bättre att ha en än att vara utan lädergrimma :)

Anmäl
2018-03-06 07:19 #22 av: Gronstedt

#21: Innan ni skaffar hästar bör ni ha en plan för hur ni ska kunna transportera dem om det behövs. Även om in inte har egen transport, så kolla var man snabbt kan låna/hyra en och kolla att ni har eller kan låna/hyra en bil som kan dra den. Det är också klokt att lastträna hästarna. Den dag man står där med en skadad häst och ingen veterinär kan komma, vill man inte ägna tid åt att leta transport. Och om hästen inte går att lasta när den är lugn och glad, lär det inte vara lättare när den är skadad och skrämd.

Dessutom kan det vara enklare och billigare att ta hästarna till veterinär för vaccinering och tandvård - det beror lite på var man bor, hur många hästar man har och vad det finns för veterinärer i närheten. Det är också något man bör kolla i förväg!

Anmäl
2018-03-06 22:20 #23 av: Soffihorse

#1 #5 #8

Kollade nyss på horze och hööks och ingen av dem har lädergrimmor i shettisstorlek. Finns väl antagligen på andra sidor men hööks och horze är smidigast för mig då vi inte beställer så mycket via nätet utan går till affären och handlar istället Glad

Anmäl
2018-03-09 17:11 #24 av: BiancaWaterlund

#23 ska aärligt säga att jag inte vet hur mycket lädergrimmor det finns om du inte kollar i typ travbutiker(shettisar i travet måste väll ha) eller beställer

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.