Sjukdomar, skötsel & vård

Strålröta på häst i lösdrift

2018-01-10 14:56 #0 av: svampi

Jag sköter om en nordsvensk som har rätt illa strålröta på alla fyra hovar. För tillfället behandlas den då och då genom att lägga i små tussar med gasbinda med zinkpasta i. Den trycks in i mittstålfåran.
Jag tycker inte det blir något förbättring. Vad kan man mer göra?

Anmäl
2018-01-10 18:13 #1 av: Tiktak697

De du skall göra ( min är också på lösdrift ) när du ska rida spola av hovarna ordentligt med vatten (varmt vatten får bort allt bästa )
Sen spola Äppel cider vinäger när du skall rida de gör susen ska du se men då skall de göras varje gång . Sen när du släpper tillbaka hästen kläggs på kära under tassarna men kära kan du använda kanske i 1-2 veckor max då de dödar vävnad. Så de är inte att rekommendera för användning alls men absolut inte längre en 2 v . Men att rida mera får ut socker ur kroppen och hovarna de gör härsken svettig och tvätta hovar ordentligt spruta äppelcidervinäger. De kommer bli skillnad låt hovarna få möjlighet att torka. Om du kan ha några timmar på box eller några nätter då och då så att hovarna får vila helst i spån och sanna prosidur tvätta och äppelsv. Och mycket motion är a och o

Och nästan en 1 är också att se över hästens kost strål röta älskar socker ta bort onödigt kraft ge hösten mer hö och rid mer och ha ine lite på box 2 ggr v i början räcker vid skit väder så vidare som det står ovan

Anmäl
2018-01-10 22:11 #2 av: Lonaa

Vad säger er hovslagare?
Vi har en häst i stallet som lätt får hovröta vilket förvisso inte är riktigt samma sak men jag kan tänka mig att det kan behandlas liknande.
Förutom att tvätta med äppelcidervinäger (finns på 5-litersdunkar, köp inte småflaskor i mataffären!) så får hon den även i maten.
Som tidigare tipsats om, se över foderstaten. Ta bort onödigt "krafs" (i synnerhet om det innehåller mycket socker vilket många tillskott och kraftfoder tyvärr ofta gör) men ge gärna biotin.
Våra har fått någon mash nu i vinter också, vet inte om det beror på den men hovarna har varit betydligt bättre än tidigare vintrar, trots lika mycket fukt och lera. Kan kolla upp vilket märke det är? Möjligen Pavo men är inte säker.

Innan du kladdar på vanlig hovtjära så spraya gärna med flytande tjära (finns att köpa i vissa hästaffärer), det är tunnare och går in i alla små sprickor mm. Sätt sedan på den vanliga tjäran som ger ett bättre skydd mot vätan.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-01-11 06:24 #3 av: svampi

Tack för tipsen!
Får testa att med äppelcidervinäger först och sen mer motion. Tjära får nog bli ett sista alternativ för ägaren vill inte använda de...
Ska man helst rida/promenera på mjukt eller hårt underlag?
Skickar med en bild på hur det ser ut.

Anmäl
2018-01-11 06:41 #4 av: tiger tok

Kan han gå avskodd?

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2018-01-11 07:34 #5 av: svampi

Nä hon har dålig kvalité på hovarna och blir väldigt öm

Anmäl
2018-01-11 12:14 #6 av: Tiktak697

Varierat underlag är ba men sångare strålen får pumpas och användas de kan de va i ridhuset och på grus steniga vägar bäst är allmänt mycket mycket motion och inte bara i några dagar utan veckor månader

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.