Övrigt om hästar

Hästar under medeltiden

2017-09-06 17:18 #0 av: jagkanfly

Hej! Någon som har lite koll på häst historia? Jag skriver en text till skolan. Är det korrekt att oxar börjades bytas ut mot hästar under medeltiden? Under järnåldern var hästar dyra och av stor status, de användes inte inom jordbruket och under agrara revolutionen (efter medeltiden) användes inte oxar alls utan var helt utbytt mot hästar och mulor.

Anmäl
2017-09-06 17:59 #1 av: Gronstedt

Stämmer mycket dåligt, i alla fall för svenska förhållanden. Än lever det svenskar som kört oxspann eller koök "på riktigt". Oxar och annat nöt användes långt in på tredje fjärdedelen av 1900-talet, så "helt utbytta" var de knappast. Arbetshästar tunga nog att konkurrera med oxspann är en ganska ny uppfinning, i Sverige bedrevs omfattande avelsarbete under 1800-tal och tidigt 1900-tal för att få fram kraftigare djur. De hade en jämförelsevis kort blomstringstid innan de i sin tur ersattes av maskiner.

Ur Hästen arbetskamraten av Anders Johansson och Per-Ole Larsson: "Hästen har betjänat det svenska jordbruket i fyra tusen år, men endast under en bråkdel av denna tid, inte ens hundra år, var den jordbrukets egentliga dragare. Länge ansågs hästen alltför dyrbar att använda i jorden, där den för övrigt knappast hörde hemma förrän systematisk avel skapade brukshästen som fyllde nödvändiga krav på styrka och tyngd." 

Enligt samma verk försvann Kalmar läns sista koök 1973 medan ett oxpar användes ännu 1975. Boken kom ut 1976. 

I min barndom på 1970-talet körde grannen med oxar i jordbruket. Oxarna byttes, men hade alltid samma benämning efter sin plats i spannet, teen till vänster och fråen till höger. Ett av paren lär ha medverkat i TV-serien om Emil i Lönneberga.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.