Hästens beteende

Jobbiga ridskolehästar

2017-06-03 13:20 #0 av: Sims3horzien

Hej! Hur ska man hanskas när riskoleponnyn är jättesur av sig och kan bitas/sparkas. Det finns två stycken som är så och när jag väl får de någon så vill jag veta hur man ska bete sig. Får man tex slå till hästen när den är sur eller gör det bara saken värre? Det finns också en superpigg häst som kan börja dra iväg lite när den vill. Hur visar man att det är ryttaren som bestämmer? Känner mig bestämd men är visst inte det tillräckligt.

Anmäl
2017-06-03 14:18 #1 av: BokDuvan

Menar du att hästen drar iväg när du rider eller när du hanterar den? När du hanterar den bör du sätta fast den, om det sker i ridningen bör du tänka på att sitta avslappnat i sadeln och inte bara dra i tyglarna. Ha en aning länge tyglar från början så blir han inte lika het och vill dra ifrån. Sedan får du jobba mycket med att göra förhållning, släppa efter, göra förhållning osv

Anmäl
2017-06-03 15:36 #2 av: Zadeira

Man ska absolut INTE och ALDRIG slå en häst. Att hästen är sur och grinig kan betyda att den inte trivs och att man då slår på den gör det hela bara värre.  Man ska vara lugn och bestämd, aldrig arg eller våldsam.  


Anmäl
2017-06-03 18:48 #3 av: Maleficum

I vilka lägen är de sura? När man går in till dem? När man borstar? Är det vid tex borstning så kan man testa andra borstar, en del gillar riktigt mjuka borstar och andra vill ha lite hårdare borstar. En del gillar också att man borstar långsamt medan andra vill ha lite mer ordentliga tag. Tycker dem det är jobbigt att bli borstade så försök fortsätta borsta (kan vara på samma ställe på hästen ett tag) tills hästen står still eller slutar "trilskas" bara för en kort kort stund och sluta då borsta och beröm att den står snällt och sen börja borsta igen och gör om från början, ofta brukar de efter ett tag fatta att det är bättre att stå still så det går fort att bli borstad. Funkar bra på en av hästarna där jag rider som gärna går fram och tillbaka vid borstning och kan vifta med bakbenen, han vill dessutom helst ha en supermjuk borste och man får absolut aldrig vara minsta stressad när man pysslar med honom. Har en annan häst i stallet som föredrar piggborste framför vanliga borstar och en annan som står snällt om man borstar riktigt långsamt men blir jättesur om man försöka borsta snabbt eller i "vanlig" takt.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar

Anmäl
2017-06-03 19:28 #4 av: tiger tok

Skulle först och främst göra som föregående talare, men att morra till och eventuellt rycka till i grimskaftet, detta funkar bara på vissa hästar, andra hästar är för känsliga för detta!
Detta tycker jag dock bara du ska göra när hästen är som värst!
Har ni hästarna uppställda ute eller inne?

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2017-06-03 20:53 #5 av: powerade

Vi hade en häst som attackerade gallret bara man satt fast henne och har bitit ett par stycken.. Hon fick en fodervärd så nu är hon bättre.

Man kan ju prata med ridskolan om man är lite rädd att vara med så slipper man. Iallafall vi. Tycker hästar med sånna beteende inte ska vara på ridskola eftersom dom förmodligen inte mår bra:(

Anmäl
2017-06-04 14:07 #6 av: Emiliia

Hästarna kanske inte trivs där? Vissa ridskolehästar kan bli lite sura och sådär när det är mycket människor som är runt dem. Men var lugn men bestämd och stressa inte så mycket

Anmäl
2017-06-04 16:45 #7 av: Gronstedt

Det är inte ovanligt att ridskolehästar, speciellt sådana som hanteras av barn och/eller nybörjare, är "sura" för att de vet att det lönar sig. Hästar är opportunister och lata av naturen (vem är inte det?) och lär sig mycket fort att man kan slippa undan väldigt mycket jobb om man lägger öronen bakåt och grinar lite. Sådana hästar kan vara lugna och till och med glada mot personer som med kroppsspråk och tonfall visar att de inte blir ett dugg imponerade av uppvisningen. Om man skäller och smäller och rycker i dem blir de ofta bara värre, men lugn och fasthet och konsekvens kan göra underverk. Tyvärr är den säkerheten något man kommer till med tiden och den är svår att lära sig när man är ny och bara träffar hästar som "tar befälet" direkt.

Sedan finns det hästar som verkligen är rädda och/eller osäkra och som därför reagerar med att vilja försvara sig. De behöver också lugn, fasthet och konsekvens för att känna sig trygga och våga sänka garden. Med sådana hästar är det viktigt att ta det långsamt och låta dem fundera över situationen så att de slipper känna sig trängda.

Det är få hästar som generellt "är sura" för att de inte mår bra eller inte trivs. Om däremot en häst blir "sur" i vissa situationer, till exempel när man kommer med sadeln, så finns det all anledning att tro att de vantrivs med just sadeln, om den grinar vid borstning känns sannolikt borsten inte bra för den. 

Anmäl
2017-06-07 07:06 #8 av: axa

Jobbiga ridskolehästar? Snarare jobbiga ridskolebarn. 

Varför agerar hästen som den gör tror du? :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.