Ridning

Tappar stigbygeln

2017-05-02 13:57 #0 av: nemothea

Hej!

När jag rider brukar jag ganska ofta ha mycket problem med stigbyglarna, min fot "hoppar" runt, speciellt i lättridning trav. Ibland känns det som att jag ska tappa stigbygeln. Jag har rätt längd på stigläderna! Tips på vad man kan tänka på/göra?

Anmäl
2017-05-02 14:07 #1 av: annajanssonn

Tänk på att slappna av i bålen och bäckenen och spänn inte benen utan slappna av och tänk hela tiden långa avslappnade ben.  :)

Anmäl
2017-05-03 06:11 #2 av: tiger tok

Trampa ner hälen ordentligt.

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2017-05-03 07:50 #3 av: Cecilia.S

Trampa ned hälen ordentligt - och framför allt, slappna av. Var noggrann med att slappna av i bål och ben för att få en tung sits. Om du spänner dig blir traven stötig och skänkeln hamnar lätt fel, vilket gör att du lätt tappar stigbygeln. Tänk även på att vara stark i sitsen; i ditt fall, ha ett stadigt grepp om hästen med insidan av låren och knäna. Din skänkel ska kunna vara helt still.

För att underlätta för dig själv kan du, om möjligt, köpa mer "taggiga" plattor till stigbyglarna som skapar en större friktion. Om de nuvarande är slitna kan dom vara hala vilket kan förvärra situationen med att tappa stigbyglarna. De plattorna som jag syftar på finns att köpa på B.la. Hööks :-)

Medarbetare på Akvariefisk och RidsportBlomma Häst • Hund • Foto • Akvaristik

Anmäl
2017-05-03 11:46 #4 av: Tyst

Jag har slutat tänka trampa ner hälen - för mig åkte stigbygeln ständigt in i alla fall... Helt hopplöst. Tänker istället upp med tårna, och i takt med hur hästen rör sig (obs att man inte gör det och viftar på fötterna!)

Så i skritt är det fyrtaktigt upp, upp, upp, upp. upp upp upp upp.
Trav fyrtaktigt  upp, upp. upp, upp.
Galopp tretaktigt upp upp upp. upp upp upp.

Anmäl
2017-05-05 18:26 #5 av: KarateZingo

Händer mig typ varje gång i trav och tölt, sjukt jobbigt

Anmäl
2017-05-06 14:35 #6 av: nypisnina

Säger som de andra, trampa ner hälen och sitt tungt i sadeln.

Anmäl
2017-05-16 16:12 #7 av: elladora

Som det är sagt innan; slappna av! 
Försök att göra övningar som gör att du får bättre grundbalans. Hade en tjej som hade samma problem som du och hon fick börja rida utan stigbyglar just för att sitta "tyngre" i sadeln och slappna av mer. Och sen är det ju även att trampa ner hälen.
Slappna av och öva så kommer det ge med sig och bli bättre. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.