Utrustning & tillbehör

Hästen tuggar bett

2017-04-07 10:47 #0 av: powerade

Min häst tuggar väldigt mycket på bettet. Han har ett vanligt 3delat. Och träns med 2 remmar ( över nosen och över nosryggen)

Vi har kollat tänderna och raspade liiiite. Ingen skillnad.

Tänkte komma om någon har tips på vad jag kan prova för bett? Han är väldigt känslig i munnen.
Så tänkte jag prova med ett träns som bara har remmen över nosen då den drar ihop lite annars.

Anmäl
2017-04-07 12:02 #1 av: nypisnina

Hur kommer det sig att har du ett tredelat bett om han är känslig i munnen? Jag har ett ganska tjockt tvådelat åt min häst som också är känslig i munnen.

Anmäl
2017-04-07 12:31 #2 av: JoannaLi

#1 Tredelat är också väldigt milt. 

Jag hade plockat bort nosgrimmorna (alla)! Nosgrimmor kan trycka in kinderna mot tänderna, så att hästen tuggar på sina kinder. 

Sen hade jag definitivt provat bettlöst. En häst som är känslig för bett är vanligtvis också mycket känslig för bettlöst. 

http://HovTassFot.weebly.com/
Hundträningsnörd med labradoromplacering. 

Anmäl
2017-04-07 12:36 #3 av: nypisnina

#2 Inte lika milt som ett tvådelat, ju mer brytpunkter i bettet desto mer nyper det i munnen.

Anmäl
2017-04-07 12:52 #4 av: Salish

Fast det stämmer ju inte. Tvådelat ger ju ofta istället en nötknäppareffekt där mittenleden åker upp i gommen istället.

TS: ta bort nosgrimmorna, kontrollera bettets storlek och placering. En häst ska inte kunna tugga på bettet om det ligger i rätt läge, eftersom det inte finns några tänder där. Kan hästen tugga på det sitter det alldeles för högt upp. Prova gärna bettlöst också och kolla om hästen trivs bättre med det.

Anmäl
2017-04-07 12:52 #5 av: Gronstedt

3: Det är det nog inte alla som håller med om. Tvådelat slår däremot lätt upp i hästens gom och orsakar smärta.

TS, kolla att inte bettet är för tjockt. Smalare bett är ofta bekvämare för hästen. Prova också att sätta det lägre eller högre i munnen genom att ändra sidostyckenas längd. Om det inte ligger bekvämt kommer hästen att gå och fippla för att försöka flytta det dit där han vill ha det.

Prova också utan nosgrimma. Jag förstår inte riktigt din beskrivning, men det låter som om du har pullargrimma eller aachen - båda kan vara rejält obekväma om de inte är korrekt inpassade.

Anmäl
2017-04-07 14:48 #6 av: nypisnina

#4 #5 Då kan vi konstatera att smaken är som baken - delad! Min häst har funkat bäst på ett tvådelat bett och han är väldigt känslig i munnen och det är detta jag har hört om och om igen om bett. Men det finns säkert lika många åsikter som det finns hästar, och huvudsaken är att det funkar för individen. Det är min upplevelse iaf. Glad

Anmäl
2017-04-07 19:03 #7 av: Emiliaforsberg03

Prova på lite olika bett! Tex. Odelat bett, två delat olika sorters tredelat osv... sen kanske det inte är pga bettet det är ju det som ör så svårt! -Alla är olika!!!

Anmäl
2017-04-08 07:57 #8 av: tiger tok

Ta bort nosgrimmorna, testa bettlösa träns, testa att höja /sänka bettet och testa olika bett!

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2017-04-08 08:16 #9 av: powerade

Har tänkt prova bett löst. Men vill gärna att han ska kunna grunderna först då jag haft erfarenhet att hästen inte alltid förstår vad man vill annars.

Har ett smalare bett. Kan testa höja lite. Sänker jag blir det alldeles för lågt.
Det är direkt man tar i tygeln tuggade kom. Har man bara långa så är munnen still

Anmäl
2017-04-08 13:19 #10 av: Gronstedt

#9: Om hästen är van att ledas i grimma borde den förstå signalerna från till exempel sidepull utan större problem. Om han fungerar med bettlöst är det ju bra, men då får du inte reda på exakt vad som orsakar munproblemet.

Om hästen tuggar så fort man tar i tyglarna, så skulle jag göra följande prov i angiven ordning:

1. Kolla att hästen inte har sprickor eller sår i mungiporna. Om den har det, använd inte bett innan de har behandlats och läkt.
2. Ta bort alla nosgrimmorna men ändra inte på något annat. Se om det blir någon skillnad.
2. Blir det ingen skillnad, prova med ett smalt bett (jag använder hellre 3-delat bridongbett än tränsbett och de hästar jag har frågat håller med mig).
3. Blir det ingen skillnad, prova med smalt, rakt stålbett utan nosgrimmor.

Men rådgör med veterinären/tandläkaren som raspat tänderna. De kan se hur hästen ser ut i munnen och ge råd om bett och nosgrimmor.

Anmäl
2017-04-08 14:49 #11 av: powerade

Han är inte van att man håller något i grimman utan han följer efter en som följa John med långt grimskaft.

Vi tog bort själva snokremmen men det blev bara att han gapade ännumer.

Har inte sett några sprickor eller så i mungiporna.

Veterinären vi hade var en som rekommenderade att använda vanliga träns bett.

Dock så om man pillar han i mungipan så tuggar han och börjar kasta med huvudet precis som ba hallå låt mig va!!!
Kanske därför han störs av bettet också?

Anmäl
2017-04-08 14:56 #12 av: powerade

Han är inte van att drag i grimman betyder stanna utan han stannar när jag stannar. Tidigare trodde han alla skänklar betydde framåt så har inte vågat prova bett löst riktigt då jag dels är ovan det och han aldrig är riden på det och bara trott han ska springa

Anmäl
2017-04-08 18:15 #13 av: smellcaramell

#11 Gapar hästen betyder det att det är obehagligt. Prova bettlöst i hagen/på ridbana, prova olika sorters bett, tvådelat, tredelat, oledat i olika tjocklek och utformning. Se över bettets placering i munnen och ta ut hästtandläkare. Ta bort allt utom nackstycke, sidostycken, pannband och bett+tyglar på tränset(du ska alltså inte ha någon nosgrimma alls på hästen) när du provar bett. Lär in de grundläggande signalerna i grimma så du kan använda bettlösa alternativ så som kapson, hackamore, sidepull eller något annat alternativ.

Anmäl
2017-04-10 09:36 #14 av: Gronstedt

#11: Om han ogillar att du pillar i mungiporna kan det helt klart vara något där som besvärar. Känn med fingrarna över läpparna hela vägen in på kindens insida så att det inte är några skorpor eller så. Det är inte säkert att eventuella sår eller sprickor syns på utsidan.

Anmäl
2017-04-10 16:10 #15 av: powerade

Provade ta bort nosgrimmorna igår. Ingen skillnad alls. Kändes som han slet mer än vanligt. Kan vara för han var så pigg. Ska prova igen nästa gång vi rider.

Finns inget i mungiporna som jag kan känna:/

Anmäl
2017-04-11 09:25 #16 av: Gronstedt

#15: Nu skriver du att han "slet". Menar du att han kör fram huvudet och försöker dra ut tyglarna? Det är i så fall ett annat problem än att han tuggar och gapar och kan ha (delvis) andra orsaker. 

Anmäl
2017-04-11 11:36 #17 av: powerade

#16 vanligt vis tuggar han bettet så pendlar huvudet upp å ner då han inte riktigt orkar de man betalar om. De har blivit bättre

Nu när jag skrev att han slet han framåt vilket han ej brukar göra. Han gjorde det förut så man blev sliten ut sadeln nästan. Men det har han slutat med nu

Anmäl
2017-04-11 11:39 #18 av: Gronstedt

#17: Utifrån denna sista beskrivning skulle jag kolla sadeln och ryggen också. Ryggproblem kan ofta hänga samman med munproblem.

Anmäl
2017-04-11 14:31 #19 av: Lonaa

Hur gammal är han?
Var det en veterinär som var specialist på tänder som var ute?
Kastar han alltså med huvudet uppåt och neråt (som stora nickningar) när han tuggar på bettet?
Verkar han ha problem när han äter/tuggar sin mat eller tar det tex extra lång tid, att det ramlar ur mat ur munnen eller att det verkar "obekvämt" att äta/tugga?

Matte till jaktlabben Nikka och cairnterriern Charlie
Blogg; raskva.wordpress.com
(Lonaa och Lon@ samma person, problem med inlogg)

Anmäl
2017-04-11 16:00 #20 av: powerade

Han tuggar hela tiden när man tar i tyglarna.
Kastandet är också mycket bättre än förut. När han kom var han helt omusklad för ca 5 månader sen.

Han är 8 år mest riden i skogen på långa tyglar vad jag förstått

Anmäl
2017-04-11 16:02 #21 av: powerade

Ju roligare och mer energi han har ju mer kommer nickningärna

Anmäl
2017-04-11 19:01 #22 av: nevamisse

#20 Är han mest van att bli riden på långa tyglar så kanske det är obehagligt när du tar i tyglarna eller kortar in dom? Vår häst var westernriden och hon tyckte inte om när man kortade in tyglarna eller grimskaften.

Annars låter tuggandet som något obehag i munnen eller som någon nämnde något ryggproblem i och med att han kastar med huvudet. Om han var helt omusklad för 5 månader sedan kanske han inte orkar bära upp sig med ryttare på?

#1 Tredelat brukar de flesta tycka är det bästa/mildaste man kan ha. Jag använder själv tvådelat och rakt bett, men just tvådelat kan ju slå upp i gommen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.