Utrustning & tillbehör

Gummisnodd?

2017-03-09 22:40 #0 av: BokDuvan

Hej!
Har skapat ganska många trådar men har börjat läsa allt mer och mer om hjälptyglar och fastnat vad gäller gummisnodden.

Det är blandade åsikter huruvida det ska användas eller ej, på ridskolan finns det en ponny som alltid går med gummisnodd, hon är stark av sig själv, minns när hon var ny och gick som ett ånglok. Med gummisnodden på är hon visserligen fortfarande pigg men man kan verkligen arbeta med henne.

Har ridit henne ett flertal gånger den senaste tiden, någon gån utan gummisnodd och det har funkat lika bra. Kan även tillägga att gummisnodden spänns om då och då när hon är så pass stark att hon drar ut den.

Sedan är det även en annan ponny som har en tendens att höja huvudet när han arbetar, läraren jar börjat sätta en gummisnodd på honom, den används dock inte alltid men jag tycker att han är sjult härlig att rida i slutet av passen även utan snodd, han är ju springig och spänd i början men om man jobbar med honom blir han hur fin som helst i slutet och slappnar verkligen av.

Så min fråga är om gummisnodden hjälper den första ponnyn?

Anmäl
2017-03-09 22:57 #1 av: Maleficum

Vet inte om de hästar du beskriver men vet om vissa sega hästar som fått lite mer egenmotor av att ha gummisnodd på sig och andra som varit rätt känsliga och spänt sig om de inte har ett ordentligt jämt stöd i tyglarna där gummisnodd också har hjälpt.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-03-10 07:26 #2 av: BokDuvan

Aha, läste i olika andra trådar där det var en väldigt negativ syn på gummisnodd, att hästen snarare slutar jobba och vinklar in nosen och inte får någon eftergift alls?

Anmäl
2017-03-10 09:02 #3 av: powerade

Har hört att sålänge man får dom att arbeta rätt så är den bra men den kan lätt användas fel att hästen försöker smita undan och arbetar fel.

Anmäl
2017-03-10 17:03 #4 av: Zadeira

Det är jättesvårt att säga när man inte sett eller ridit ponnyn själv om gummisnodd är ett bra komplement eller inte. Om du är osäker så kan du fråga instruktören och be att denna förklarar varför eller varför inte du ska ha gummisnodd på ponnyn.

En korrekt spänd och korrekt använda gummisnodd inverkar inte på hästen när hästen går och gör rätt, men en gummisnodd som sitter fel är inte bra för någon häst.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.