Om stallet

Uppsägd stallplats dräktigt sto!

2017-01-31 21:49 #0 av: Hästbäst

Hej! Vi fick reda på att stallägarna säger upp oss från våran stallplats pga att vi anmält de för att boxväggen mellan vårat dräktiga sto och en annan häst rasat. Vi trodde inte ens det var möjligt och blev väldigt chokade. Hon fick även skador (inte jätteallvarliga som tur) som vi var tvungna att ta ditt veterinär för. Även för att vi "klagat" på att de hade mögligt hö och gärna ville byta balarna. Vi fick också reda på att de inte ens har tillstånd att ha "stallverksamhet".

Jag förstår väll att de bli arga för det men att säga upp stallplats till ett dräktigt sto som ska föla runt 28 maj 2017 alltså om typ 4 månader som tidigare kastat ett föl när vi flyttat henne pga stress (det var till det stallet och hade ca 3/3,5 månader kvar då) och en valack tycker jag är lite känslolöst.

Ska försöka flytta de så fort som möjligt, helst i helgen. Men är det någon som varit med om något liknande? Är jätteorolig att hon ska förlora fölet igen nu...eftersom hon förlorat två föl innan och verkligen längtar efter ett föl...

Anmäl
2017-02-01 09:40 #1 av: [nevamisse]

När boxväggen rasade, hade stallägaren då inga planer på att laga den? Varför anmälde ni? 

Det är inte fel att anmäla när det behövs, men visst får man räkna med att man blir uppsagd om man anmäler stallägaren. Det är ju inte bra att flytta ett dräktigt sto, så ni kanske bör hitta ett stall där ni kan stå ut under hela dräktigheten.

Anmäl
2017-02-01 15:23 #2 av: Hästbäst

Ja stallägaren löste det och Jordbruksverket skulle ändå komma typ den veckan. Men Jordbruksverket ville typ också döma ut stallet när de var där. Det kan ju inte bara bero på att en boxvägg rasat? Men två andra hästar har också skadat sig pga dåligt ansvar.

När vi då ringde och skulle ta tillbaka anmälan så sa Jordbruksverket det skulle bli svårt och att det inte får hända nånting sånt så de hade "bevis" som de skulle titta på när de kom.

Anmäl
2017-02-03 15:03 #3 av: Tusen

Jordbruksverket dömer aldrig ut ett stall enbart efter ett besök. Man får alltid tid på sig att rätta till ev. Fel.
Angående fölmärren får hon flyttas fram till 30 dagar innan beräknad fölning.

Anmäl
2017-02-03 15:47 #4 av: Hästbäst

Vi har pratat med en jurist. Hon sa att vi skulle meddelade med två alternativ:
1. Att vi skulle få stå kvar tills hon fölat och att de betalar veterinärkostnaderna (pga boxväggen).
2. Att vi flyttar hästarna och att de betalar mellanskillnaden på hyran för stoet och veterinärkostnaderna (pga boxväggen).
Så jag kommer göra det och se vad de säger.

Anmäl
2017-02-07 20:14 #5 av: Cecilia.S

Har ni fått svar? Nyfiken :-) Hoppas att allt går bra.

Anmäl
2017-02-07 21:06 #6 av: Hästbäst

Har inte skickat det än. Men vi har bestämt oss för att skicka iväg stoet på helinackordering. Då vi varken hittar lämplig stallplats och vi känner att vi inte räcker till för henne och vill ge henne bästa möjliga chans för det här fölet. Kan uppdatera efter att vi fått svar :).

Anmäl