Hästens beteende

Bitchig häst som gör utfall?

2017-01-21 11:48 #0 av: iMois04

Hej! Nyligen (i höstas) har min foderhäst börjat varnat med att lyfta upp bakbenet högt i luften, stryka öronen bakåt och visa tänderna (inte alltid, men ofta) när jag ska ge henne och hennes kompisar mat. Idag så gjorde hon utfall och var nära på att sparka mig i ansiktet, hon har även gjort detta mot min pappa när han ska mata dom. Hon var typ 20 cm ifrån mitt ansikte med hoven, och efter det så springer hon runt och halkar (då det är isigt och slaskigt i hagen) i hagen, och ska "visa upp sig" för mig och visar vad hon kan göra, "stegrar" (lyfter lite lätt på frambenen och snurrar runt), hon har även börjat bocka ibland i ridningen.

Hon är en ridtravare på snart 20 år, en pigg och fräsch 20:åring.

Vad kan jag göra? Hon är snäll när man har grimma och grimskaft och håller henne, då visar hon inga tecken på att sparkas eller bitas. Hon fick oxå en av familjens hundar (chihuahua) runt benen och höll på att sparka och trampa runt, hon ville antagligen trampa på han, var inte med då det var min mamma som var med. Men ja, behöver tips på vad man kan göra!😕

Tack på förhand!

Anmäl
2017-01-21 11:57 #1 av: Maleficum

Jag är ingen expert(så finns nog folk med bättre kunskap och lösningar) eller nåt sånt men min första tanke är att inte ge mat när hon beter sig sådär! Kan ju dock vara svårt om det uppstår bråk i flocken istället. Hur är hon om man släpper in henne i hagen efter att man lagt ut mat? Tänkte om man tar ut henne en stund innan tänkt fodring, lägga ut höet i hagen och sen släppa in henne?

Bockar hon bara nu under vintern? Tänkte om det är så när hagen är slaskig och isig kan de ju inte springa av sig lika mycket energi och att hon då bockar för hon har överskottsenergi? Vet hästarna på ridskolan kan vara mer busiga och konstiga såhär på vintern just för att hagarna är isiga och de inte kan busa runt lika mycket där och då busar de lite mer på lektionerna istället.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-01-21 16:05 #2 av: iMois04

#1 ja, det kan vara det, har inte ridit henne på mer än 3 veckor tror jag, inte ens tagit ut henne ur hagen särskilt mycket då det är blankis här, men tog ut henne för 20 min sen, hon bockade och stegrade vi var på fältet (gick med henne för hand) och så slet hon sig, ut på vägen och hem igen. Ska börja rida henne igen nu när isen har smält, så hoppas jag att hon slutar med dom dumheterna.

Anmäl
2017-01-21 17:51 #3 av: ladyxme

Det låter ju som överskottsenergi, min irish cob har gjort samma när man ska hantera henne, när hon fått röra på sig mer regelbundet så släpper det tillslut, gäller bara att hålla ut dom första gångerna, speciellt om det är en ridtravare, en som jag kände förrut blev jätte dryg nör hanhade stått ett tag, men efter en ridtur så var han världens gulligaste igen..
Kan ni inte brodda? Går hon barfota?

Anmäl
2017-01-21 21:59 #4 av: iMois04

#3 hon går barfota och ska aldrig skos sålänge hon är hos mig, om något ska hon ha barfotaskor, men det är ju lagom billigt. har hört oxå att hon är ÄNNU piggare när hon blir skodd där fram, vill inte veta hur hon hade varit om vi hade skott henne på alla fyra och rida henne när hon har såhär mycket energi. hon blir ju aldrig trött heller, förra året fick jag rida henne tills det droppade svett från henne för att hon skulle bli "trött". Men ska se om jag kan få tag på inte allt för dyra barfotaskor till henne!xD

2015, hösten där droppade det verkligen svett från henne och hon ville bara springa och springa. Säger att man kan aldrig trötta ut en travare.

Här är bilder från nästan ett år sedan.

Anmäl
2017-01-21 22:00 #5 av: iMois04

Där var det ganska varm oxå, så hon hade hunnit torka lite där.

Anmäl
2017-01-21 22:00 #6 av: iMois04

varmt'

Anmäl
2017-01-21 22:56 #7 av: Sarah

Att hon har börjat bocka när du rider och surar i hagen skulle jag inte ta som överskottsenergi. Hade mina hästar plötsligt ändrat till något sådant hade jag tagit ut veterinär. Jag ser det som en protest.

Anmäl
2017-01-22 00:25 #8 av: iMois04

#7 tror dock att det är överskottsenergi som är orsaken, det började nu efter hon hade haft en hovböld, då började hon bocka, gjorde det nån gång, för hon antagligen var så glad över att kunna ridas igen, sen började det i hagen nu när vi började ge dom mat över vintern.
Så plötsligt är det inte.

Anmäl
2017-01-22 15:33 #9 av: [RC1393]

Jag upplever inte att någon häst blir trött av att bara springa, min skulle kunna springa flera mil om jag så bad henne. Ber jag henne istället springa samma sträcka i arbetsgalopp med ryggen väl buren så skulle hon inte hinna långt innan det blev för jobbigt. 

Men jag tycker som Sarah, kolla upp henne hos veterinär. 

Anmäl
2017-01-22 16:01 #10 av: Sarah

Antagligen glad att bli riden? Kan du se skillnad på bus och protest?

Anmäl
2017-01-22 17:13 #11 av: iMois04

#10 ja, är inte helt jävla dum, men hon kanske inte bara busar? Hon kanske jävlas med mig eller blev rädd för något? Det gick så jävla snabbt så jag hinner inte registrera vad som händer, likaså när hon smet från mig, hon sprang runt fort så jag han inte med att se om hon blev rädd eller om hon bara ville jävlas med mig.

När det är i hagen med maten är det väll protest, hon har alltid varit väldigt bossig och bitchig när det kommer till hennes mat.

Nu kan någon stänga denna tråden då jag inte orkar med nåt bråk om detta...

Anmäl
2017-01-22 17:15 #12 av: iMois04

Om hon hade protesterat hade hon nog inte tagit bettet och kört sin egna fart?

Anmäl
2017-01-22 19:30 #13 av: ladyxme

Tycker absolut att det låter som överskottsenergi, min häst har så nu och stegrar o har sig.. tror absolut att när halkan försvinner att hon kanske ger sig lite när hon väl sätts igång.. tycker inte att någon här ska säga något om hur du ska träna henne då dom varken känner dig eller hästen, och har tyvärr inga bra tips för mat i hagen utom att kanske lära henne att vänta, men inte alla hästar som tål det heller.. lycka till, hoppas det går bra för er! :D

Anmäl
2017-01-22 19:30 #14 av: ladyxme

Tycker absolut att det låter som överskottsenergi, min häst har så nu och stegrar o har sig.. tror absolut att när halkan försvinner att hon kanske ger sig lite när hon väl sätts igång.. tycker inte att någon här ska säga något om hur du ska träna henne då dom varken känner dig eller hästen, och har tyvärr inga bra tips för mat i hagen utom att kanske lära henne att vänta, men inte alla hästar som tål det heller.. lycka till, hoppas det går bra för er! :D

Anmäl
2017-01-22 20:34 #15 av: Wellcraft

Varmblodstravare står högt i blod, den skärpan kombinerat med överskottsenergi kan skapa sådana beteenden. 

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.