Avel

Avla på fin stamtavla men med häst som har KS

2016-12-02 09:10 #0 av: Oh dear

Hej, Jag har en super fin dam i mitt förvärv som inte längre kan tävla på grund av KS (kissing Spine). Hon har gått 12 år utan några känningar och blev inte dålig förrän efter en dräktighet. Är det OK att avla på ett sto som har KS? Jag har blivit rekommenderad att ta föl på henne av en veterinär då hon inte längre kan tävla, men undrar om någon vet i fall man brukar avla på hästar som fått KS?

Anmäl
2016-12-02 09:31 #1 av: Vixxen

Hade inte valt att avla på ett sto med KS, då det är svårt att påvisa att problemen inte är medfödda...
Givetvis är varje sto/hingst ett fall för sig, men tänker alltid i bakhuvudet:
"Vad kan tänkas  nedärvas till nästa generation genom denna kombination?"

                                                                                               

Anmäl
2016-12-02 11:54 #2 av: Gronstedt

Kissing spines är väl i allmänhet inte något en häst får, om den inte utvecklat det när den är färdigväxt? Däremot kan det dröja innan den får besvär av det, eftersom det beror väldigt mycket på hur hästen arbetar om KS märks av eller inte. Det är ganska typiskt att det dyker upp efter ett längre uppehåll i arbetet, som med dräktigheten som nämns i #0, när hästen ska tas i arbete men inte har de muskler som tidigare gjort att den kunnat bära sig utan att få ont.

Så nej, jag skulle inte avla på en sådan häst.

Anmäl
2016-12-04 14:58 #3 av: Oh dear

Tack för era råd och åsikter

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.