Utrustning & tillbehör

Spikmatta

2016-10-11 10:31 #0 av: Supercoolninja

Någon som anväder en vanlig "människospikmatta" till sina hästar? Läste lite om att de ev. Kan skada hästen om man lägger den över ryggraden men de borde väl funka om man lägger över nått mjukt som täcker ryggraden under spikmattan? :)

Anmäl
2016-10-11 10:49 #1 av: Niklas

För vems skull ska hästen ha en spikmatta? Är det hästen eller ryttaren den ska hjälpa?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2016-10-11 12:21 #2 av: Supercoolninja

Har läst att hästen ska bli lugnare av det och att blodcirkulationen ökar.

Anmäl
2016-10-11 12:22 #3 av: Niklas

Där ser man.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2016-10-11 12:24 #4 av: Gronstedt

Rykta istället, det lugnar och ökar blodcirkulationen utan risk för skador. Lämna i alla fall aldrig hästen utan uppsikt med spikmattan, det räcker att den går emot en vägg eller kliar sig för att både hästen och spikmattan kan råka ut.

Anmäl
2016-10-11 12:27 #5 av: Supercoolninja

Självklart skulle ja inte lämna hästen ensam med en spikmatta. Tänkte att de kanske funkar med spikmatta vid skoning då han kan bli jobbig. Har läst att de funkat för andra o rykt blir både hästen och hovslagaren irriterade av när han skos...

Anmäl
2016-10-11 13:14 #6 av: Gronstedt

Du kan ju prova, funkar det är det ju bra. Jag har svårt att tro att den påverkar hästen speciellt mycket om den bara ligger ovanpå ryggen, den är ju gjord för det tryck som uppstår när en människa ligger på den (i den mån den nu gör någon nytta för människor). Med tanke på det tror jag inte den kan skada hästens ryggrad, möjligen kännas obehaglig. Det är kanske inte bara ryggraden som behöver skyddas, utan också bogbladens överdel och bäckenkammarna, där skelettet är nära huden. 

Om oturen är framme och hästen trycker till med sin stora styrka, tror jag nog att den kan få otrevliga blåmärken.

Anmäl
2016-10-11 13:37 #7 av: Supercoolninja

Man får ju lägga lite tyngd på (en gelepad elr ett täcke) och ja hade nog bara tänk använda den över korset och ryggen, och man får lägga något mjuk under om man vill skydda benen. Vi har en bred stallgång så hästarna kan inte trycka sig mot någon vägg heller. Är de fler som har erfarenhet av spikmatta och vad effekterna blir? :)

Anmäl
2016-10-12 21:09 #8 av: sosom11

Jag använde det på min nordsvensk. Tog bort piggarna som är mot ryggraden. Sen la jag på spikmattan på hans "bakrygg" och på det ett fleecetäcke. Han fick stå i gången uppbunden med det före ett rid/körpass medans jag gjorde stallet ca 30 min. Han var väldigt stel i bakbenen på vintern så det mjukades upp lättare, tyckte det blev ett ganska bra resultat. Slapp skritta i 20 min tills man kunde börja jobba på riktigt. Sen strechade jag hans bakben efter passen och täcke ute såklart så att han inte blev stel igen.

EW

Anmäl
2016-10-14 00:48 #9 av: [nevamisse]

Har aldrig provat, även om jag själv använder spikmatta varje kväll.

Har du testat att massera hästen mycket? Våra blir helt trötta av massage.

Anmäl
2016-10-14 22:04 #10 av: Supercoolninja

Han är inte så mycket för massage. Han blir mest irriterad när man trycker på honom. Enda stället han gillar att bli masserad på är nacken haha. 
Travhästarna har oxå lite svårt att slappna av när man masserar dem. Får känslan av att dem är "mer på sin vakt" och har inte blivit lika mycket ompysslade som ridhästen. Gäller såklart inte alla travare men just dessa. 
Svårt att förklara. Dem är inte rädda utan brukar stå o vila benen men halvsover aldrig som ridhästen gör ibland

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.