Sjukdomar, skötsel & vård

Hjälp! Oförklarlig hälta!

2016-09-27 13:27 #0 av: tallimalli

Hej. 

Jag är desperat och behöver råd! Jag har ett 16-årigt sto som är korsning frieser/arab. För nästan två månader sedan så fick hon djupvågsbehandling, mest i förebyggande syfte men även för att hon har svårt att slappna av i överlinjen vid ridning och därför är lite spänd i ryggmuskulaturen. Behandlaren fokuserade mycket på bogen och halsen då hon menade att spänningarna kom därifrån. 

Dagen efter var hästen halt på vänster fram. Jag tänkte först att det var värk efter behandlingen och lät henne vila. Efter en vecka var det ingen förbättring, snarare försämring. Kontakt med veterinär togs som skrev ut Metacamp. En kur om 5 dagar gjordes och viss förbättring anades. Men så fort kuren var slut så var det ännu värre. Hon får liksom inte med sig benet. Hältan syns inte i skritt, men så fort hon börjar trava så släpar hon liksom benet och slänger fram det. Det ser nästan ut som hon håller på att falla in i galopp.

Efter tre veckor så åkte vi iväg till klinik. Efter att ha visat upp henne på rakt och böjt spår så såg båda veterinärerna konfunderade ut. Det börjades med att blockera hoven för att utesluta hovböld m.m. Efter det så gjordes ultraljud på bogen, sen så röntgades bogleden och sen ultraljud igen. Inget resultat. Bogleden blockades sedan utan resultat. Veterinären trodde att det kunde vara muskulärt och injicerade DMSO i musklerna kring bogen och menade att detta skulle ge effekt inom några dagar om det satt i musklerna. Gissa? Ingen effekt. Möjligtvis så vart det än mer försämrat. Kan tillägga att veterinären också sa att det ser ut som om hon inte får med sig benet när hon travar.

Jag lät henne vila i ytterligare två veckor(efter en kur butta på 7 dagar) sen så tog jag ut min ordinarie veterinär (med medhavd chef som är riktigt vass tydligen) När jag visade upp henne var hon riktigt halt. I början, när hon skrittade syntes inget, i början av traven syntes inget. Men ju mer hon travade, ju mer kom hältan fram. Tillslut så var hon nästan blockhalt, ju längre hon gick.

Nu skulle specialistchefen bort på semester så vi kom fram till att avvakta i två veckor för att sen börja en ordentlig utredning där leder och nerver blockeras efter hand. Men nu när det det gått två veckor och jag tyckte det såg ut som hon förbättrats betydligt. Jag ringde min ordinarie veterinär och tog ut henne för en bedömning innan vi börjar gå in och blocka leder m.m. Jag berättade att hon travar, galopperar och busar i hagen utan att något syns. Jag har haft ute henne och travat på rakt spår (kort sträcka) utan att något syns (man kan ana en viss markering när hon saktar av till skritt) men till skillnad från innan så är det mycket bättre.

Då är vi framme till idag. Ordinarie veterinär kom ut för bedömning. Jag var full av optimism för att hon verkat ohalt i hagen och sprungit omkring. Jag började med att springa på rakt spår och man kunde inte se något (lycklig) sen började jag longera henne. Hon travade på fint och man kunde ana en liten markering där paddocken lutade lite ner så det blev en nedförsbacke. Men efter typ 10 varv i trav så kom hältan tillbaka. I andra varvet var hon nästan blockhalt igen.  Tillbaka på ruta ett. Veterinären konstaterade att hon blivit bättre i bemärkelsen att det tog längre tid för hältan att komma fram, men annars så hade hon ingen aning. Hennes råd var att fortsätta vila och sen när chefen har tid påbörja utredningen. Hon skulle återkomma i veckan.

Förlåt för långt inlägg men jag är desperat! Har någon erfarenhet av djupvågsbehandling och dess effekt. Eller en liknande oförklarlig hälta?

Ska tillägga att jag såklart varit i kontakt med djupvågsbehandlaren som menade att hon fått fram en befintlig skada.  

Bomba med råd och idéer!

Anmäl
2016-09-27 13:46 #1 av: Gronstedt

Det är inte ovanligt att befintliga skador kommer fram vid olika slags muskelavslappnande behandlingar, om man tar bort spänningar/låsningar som den byggt upp för att kompensera en stelhet eller smärta på annat ställe i kroppen. Att det blir bättre kan bero på att hästen åter bygger upp den spänning/låsning som krävs för att kompensera, och att det blir sämre ju längre hästen arbetar kan bero på att den kompenserande spänningen /låsningen "värmer ur".

På din beskrivning låter det som ett problem från bogen, att hästen haft en låsning som gjort den stel och spänd men som hjälpt den att hantera en svaghet de muskler och lyfter och rör bogen. Kanske är detta något som kan tränas bort, om hästen får bygga upp de rätta musklerna, kanske finns det en underliggande bristning eller smärta, till exempel i muskelfästena längs halsen, kanske borde man titta på ryggkotornas skick - det kan finnas många orsaker. Det kan tyvärr bara en grundlig utredning ge svar på. 

Har djupvågsbehandlaren sett hästen igen? Eftersom hen ansåg att det fanns spänningar kring bog och hals borde hen ha idéer om vad som hänt när de släppt och i alla fall kunna komma med idéer om var man ska leta efter felet. Det är ofta klokt att ta råd från flera håll vid sådana här knepiga fall.

Anmäl
2016-09-27 14:10 #2 av: tallimalli

Djupvågsbehandlaren har inte träffat hästen igen. Ska jag vara ärlig så är jag lite rädd för att låta henne pilla på hästen mer OberördJag har haft henne två gånger och första gången sa hon att det kom från rumpan och behandlade mycket baktill, andra gången så var hon spänd i halsen och då fokuserade hon på bogen. Men jag har ju varit i kontakt med hen som menade på att det var en underliggande skada. Vad för skada det skulle vara vet ju ingen. Men jag har haft hästen i 1,5 år och då har hon varit skadefri och hon blev besiktigad UA när jag köpte henne. 

Veterinärerna på kliniken var ganska pessimistiska efter att det inte blivit förbättring av DMSO:n och menade på att jag fick tänka igenom mina alternativ då hon är en 16-årig hobbyhäst och en omfattande utredning för att hitta felet kan kosta mycket (hon är försäkrad i Agria som har begränsning på 18000/år när det gäller rörelsestörningar) och att man då systematiskt måste utesluta hela hästen bit för bit för att hitta felet.

Jag kommer såklart att ge henne tid, men vill samtidigt veta vad som är fel!

Anmäl
2016-09-27 14:31 #3 av: Gronstedt

Såklart man är skeptisk när det blir så här. Men djupvågsbehandlaren har ju ändå sett och bedömt hästens rörelser och muskelspänningar och borde kunna bidra med tankar om hur de har förändrats - det kan bidra till att göra det lättare att ringa in problemet. Du behöver ju inte låta henne behandla igen. Det borde ligga i hennes intresse att hjälpa dig. Även om hon inte har vållat problemet, utan bara gjort att det har kommit upp till ytan, så ser det ju inte bra ut för hennes rykte om hon "överger" en häst som reagerat så starkt på hennes behandling.

Det behöver inte vara smärta som gör din häst halt, och då är det svårt att hitta problemet genom att "släcka" olika delar av kroppen. En bra equiterapeut kan bidra med tankar om problemet som kanske inte en veterinär skulle titta efter i första hand. Om du inte vill rådfråga den som redan behandlat, så kanske det finns någon annan som kan hjälpa till? 

Lider med dig, det är hemskt när djuren har problem och ännu värre när man inte vet var man ska börja för att hjälpa dem!

Anmäl
2016-09-27 21:16 #4 av: Lona

Jag instämmer med Gronstedt, jag har visserligen ingen erfarenhet av just djupvågsbehandling men av andra metoder som laser, akupunktur, elbehandling mm.
En behandling kan mycket väl göra att låsningar släpper och att en underliggande skada kommer fram, dock kan jag ju tycka att behandlaren kanske tog för mycket på en gång, att hon skulle tagit lite i taget vid flera behandlingar istället.
Kruxet är väl också att även om det låter troligt att problemet sitter i bogen så kan det vara en skada någon annanstans i kroppen.
Jag hade nog tagit ut personen igen, dock hade jag förmodligen inte velat att hon behandlade hästen mer utan bara kände igenom den och kom med en bedömning.
Alternativt ta ut en annan equiterapeut av något slag, om du skriver ungefär var i landet du bor så kanske någon här kan tipsa?
Det verkar som att hästen ändå mår rätt bra och är pigg och glad? Det köper ju lite tid i alla fall som jag ser det, en häst som mår riktigt dåligt kan man knappast utreda hur länge som helst.
Lycka till nu, hoppas att ni hittar felet och att det är en hyfsat lätt grej att rätta till <3 . Ett elände med sjuka eller skadade djur, man blir så hjälplös :-( .

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2016-09-27 21:39 #5 av: tallimalli

Hon är pigg och glad. En timme efter att veterinären åkt så travade hon i hagen utan att man kunde se någon hälta. Det är så konstigt att hon timmen innan var jättehalt. Får inte grepp om symptomen. Jag tänkte avvakta tills veterinären kommer ut och kollar mer grundligt, med ev blockader m.m. Efter det så tar jag tacksamt emot alla tips på helare Lipar Jag bor i södra Skåne.

Anmäl
2016-09-27 23:46 #6 av: Maleficum

Eftersom nu hältan kom fram efter att muskelspänningar släppte skulle jag nog, förutom veterinären, ta ut en duktig hästmassör att känna igenom hästen ordentligt och kan utvärdera eventuella muskelsvagheter och andra spänningar som kan hjälpa till att hitta grundproblemet (Spänningar funkar ju lite som spindelnät, det kan börja på en punkt men senare sprida sig. Tex har vår hund en muskelknuta på vänster sida framför bogen upp mot halsen som gjort muskel såpass "trasig" att den aldrig kommer gå att få bort och denna uppkom efter en hälta hon hade på höger bakben. Numera har hon även ryggproblem som gör henne svag och gett förtvinade muskler i bakpartiet (vi jobbar på att stärka så mycket det går men eftersom det även innefattar troliga nervskador kommer det aldrig bli helt bra) och väldigt spänd i musklerna runt skuldrorna och skulle man lossa alla spänningar framtill skulle hon troligen få en hel del problem eftersom den stabiliseringen då försvinner och hon inte har styrkan bak att kompensera för det och hennes ryggproblem skulle blossa upp och göra ännu mer ont).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl