Utbildning & träning

Ridupplägg för ett starkt kallblod-hjälp!!

2016-09-13 18:50 #0 av: Goldeness

Är medryttare på ett 14 årigt kallblodssto som var travare i ca 3-4 år tidigare i hennes liv, men har använts som ridhäst senaste 5 åren. Grejen är den att hon är jätteduktig och fin i skritten, men i traven drar hon iväg och springer mest som hon vill, hon är sjukt stark. Har ni tips på upplägg av ridpass för att förhoppningsvis lugna henne och få bättre kontakt med henne? Är inte överdrivet erfaren av att lägga upp pass själv då jag tidigare ridit på ridskola osv, så tips uppskattas!!! :)

Anmäl
2016-09-13 18:52 #1 av: Goldeness

Tar också tacksamt emot tips på övningar som aktiverar bakdelen!

Anmäl
2016-09-13 19:44 #2 av: Gronstedt

Trava inte långa sträckor, sakta av innan hon får upp farten, även om det bara blir ett par steg i början. Är ni på ridbana, gå upp i trav 10 meter före ett hörn, sakta av precis före - eller precis efter, om hörnet får henne att hålla ned farten. Börja inte trava i början av en långsida eller en diagonal, där hon har en lång raksträcka som kan få henne att tända till.

I stället för att försöka bromsa henne med handen,  styr in på böjda spår med så att hon måste sänka farten och korta steget för att inte tappa balansen alldeles. När du förhåller, ta ett kort tag och ge omedelbart minst lika stor eftergift, även om hon inte reagerat. Ta igen om det behövs, så mycket som behövs, och ge efter varje gång. Beröm för varje liten reaktion i början, även om det bara blir att hon kortar ett halvt steg. Hänger hon sig i handen så ge efter så att hon inte har något att hänga och ta sedan kontakt med henne igen.

Rid lätt långsamt, i den takt du vill ha. I början kommer hon förmodligen inte att lyssna på sätet, men med tiden lär hon sig det.

Väl utförda övergångar är bra träning för bakdel och rygg, så ni gör två flugor på smällen på detta sätt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.