Annons:
Etiketterboktipsfilmtips
Läst 1462 ggr
Gronstedt
8/26/16, 11:22 AM

Lästips: Handbok för hästvänner

Jag läser just nu C. G. Wrangels Handbok för hästvänner. Den är skriven kring sekelskiftet 1900, men känns i många stycken mycket aktuell. Förutom att den är ett mycket intressant historiskt tidsdokument, ger Wrangel goda och ännu giltiga tips om hur stall bör se ut, hur ströbäddar bör ordnas, hur hästar utrustning bör skötas. 

Somt är gammalt och förlegat och han beskriver en del metoder att hantera "svåra" hästar som idag med rätta skulle fördömas, men han har ändå en härlig grundinställning: "Mildhet, allvar och oförskräckthet i umgänget med och hårdt arbete [det vill säga mycket motion] för den ondsinte hästen äro och förblifva dock i vanliga fall skötarens säkraste skyddsmedel." Observera att "ond" används i bemärkelsen "ilsken", "argsint".

"Onda hästar förekomma sällan i sådana stall där man behandlar honom med kärlek och omtanka." "Bland beskällare fanns det förr i världen en hel del som utmärkte sig genom sin ondska, emedan de sällan eller aldrig erhöllo tillräcklig motion, och för övrigt behandlades som vilda djur i en bur."  Han nämner att vissa människor får alla hästar att bli trevliga och lugna, medan andra gör dem "ohandterliga"; det anser han bero på att den förra sorten "ådagalägger mera lugn, allvar och beslutsamhet.".

Till exempel skriver han, angående hur man ska göra när man vill undersöka hästens mun: "Skulle djuret härvid visa sig motsträfvigt […] får man, genom att smeka hästen på halsen, under ögonen och på nosen, söka bibringa honom den öfvertygelsen att man icke har ondt i sinnet. Skulle hästen det oaktadt rycka undan hufvudet när första försöket göres att se på hanst tänder, bör handen ögonblickligt släppa sitt tag. Det är nämligen långt bättre att börja på nytt, än att rättfärdiga hästens farhågor genom kraftåtgärder […]. Har hästen genom mild och vänlig behandling förmåtts hålla stilla, så att läpparna kunnat åtskiljas, granskas framtänderna[…]. Sedan detta undanstökats utan strid, brukar det sällan möta stora svårigheter att […]."

Lika hästvänligt tänker han om hästar som inte vill gå genom stalldörren: "[…] finnes intet annat medel än att sadla eller sela af honom på stallgården. Därpå ställes gynnaren midt för dörröppningen och skötaren går med tyglarna löst i handen, utan att se på honom, helt lugnt före honom genom dörren. Vanligen följer då hästen efter, synnerligast om han bakom sig ser en karl, hvilken, utan att bruka piskan, förstår att lugnt och allvarligt mana på."

Det ska bli spännande när jag kommer till avsnittet om inridning och utbildning.

Annons:
Gronstedt
8/26/16, 1:55 PM
#1

Tillägg: Har kommit in på band II, som börjar med hoven och hovbeslagen, och det är ljuvlig läsning. Denne greve och 1800-talsmilitär är helt för att alla hästar bör gå barfota när det är möjligt, vilket för de flesta militärhästar är minst 8-10 månader om året, och att skor, om man trots allt använder dem, ska vara utformade så att de stör och låser hoven så lite som möjligt. Samt att varje häst ska skos med lämplig sko, eller  inte skos alls, beroende på individens förutsättningar och arbete. Man ska minnas att detta skrevs i en tid när militärens hästar kunde ridas eller föras längs hårdgjorda vägar eller genom obanad terräng 9-10 timmar per dygn eller mer.

Hade det funnits boots på hans tid, hade han förmodligen älskat dem 🙂.

Maleficum
8/27/16, 11:48 AM
#2

Tycker det är jätteintressant att läsa böcker från förr och även se filmer från förr och se hur de gjort och hur hästarna såg ut förr (precis som med hundraser så ser man ju att en del raser har förändrats genom åren).

Här är några exempel på filmsnuttar (hoppas länkarna vill funka nu):

Police Horse Training (1956)

Training Police Horses (1967)

Army Training Horse (1950) 

Our Friend - The Horse (1920-1939)

Here's To The Horse 1 (1940-1949)

Here's To The Horse 2 (1940-1949)

Training horses for the 16th Light Cavalry at Sibi Camp, Baluchistan, 1935

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Upp till toppen
Annons: