Avel

Använda korrigerat sto till avel

2016-05-03 17:06 #0 av: fannybanny97

Står inför ett svårt val då jag ar haft hand om hennes häst då hon blev oplanerat gravid. Det är ett sto e: empire (ex Secret pride) och ue: cortez som morfar. Som föl föddes hon x-bent och blev korrigerad på båda fram. Man ser idag att hon är lite skev i benen, håller inte för hoppningen vilket är synd då hon är helt fantastiskt på att hoppa! Fick för övrigt 6 på extremiteter på 3 års test och hade förutom det 7 rakt igenom, 8 på teknik i hoppningen, helt ok alltså. Hennes mor har fått sammanlagt 6 föl och ett av fölen är helsyskon till detta sto som är jätte fin med mycket bättre betyg på 3-års testet. Resten av syskonen har även dem väldigt fina resultat bakom sig. Det är alltså detta sto som inte riktigt hade turen på sin sida. Hon är super trevlig, känslig och lyhörd och skulle passa perfekt som avelssto, men frågan är vågar man avla på henne? Är det ärftligt eller kan snedheten påverkats av hennes position i magen som liten?

Vill jag så får jag henne då ägaren och jag har mycket tillit till varandra och för att stot passar så bra med mina hästar hemma. Hjälp mig, vad ska jag göra?!

Anmäl
2016-05-04 06:37 #1 av: Lindorm

Jag skulle inte använda henne till avel i annat fall än att jag själv vore så förtjust i just den hästen och verkligen ville ha hennes avkomma för mig själv. Dvs inte avla för att sälja. Jag tycker inte det är etiskt rätt att avla på djur med defekter och medfödda kroppsliga problem när deras liv i stort sett hänger på att de ska kunna användas, nyttjas och brukas av människan. Å andra sidan finns det aldrig några garantier för att det föds ett felfritt föl oavsett hur "perfekta" föräldrar det har. Men nej, jag tycker inte det är rätt :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.