Hästens beteende

Ihopsläpp av många hästar

2016-05-03 08:34 #0 av: mikatherider

Hej på er! Tänkte fråga om råd kring ett ihopsläpp vi ska göra i stallet som vi inte riktigt kan komma på den mest smidiga lösningen på. Det är så att under det senaste året har stallchefens hästar flyttat och snart flyttar min och en till ifrån stallet. Alltså två hästar flyttade för cirka en månad sen och två till runt den 20 juni. Då blir det bara 2 hästar kvar i flocken, så vi behöver ju ta in nya uppstallade vilket stallchefen har gjort. Men på grund av att det är så många som flyttat är det nu fem hästar (varav tre hästar går tillsammans nu (de kom i helgen) och de två som kommer känner varandra) som ska in i flocken. Då till problematiken. Vi som ska flytta vill helst inte släppa ihop de nya hästarna med våra dels eftersom den andra är 26, stel och hetsar upp sig så mycket och eftersom min blir så stressad och ofta blir utjagad ur hagen om hästarna som kommer är för ranghöga (hon är både vit och döv så hon blir lätt mobbad). Samtidigt vill ju inte de som ska stå kvar att de fem nya hästarna går tillsammans så att de blir en stor flock och de två gamla hästarna blir i minoritet utan helst ska ju de nya släppas in i den gamla "flocken". 

Summa summarum: 

Fyra av de gamla hästarna kvar, varav två ska flytta runt den 20 juni. Tre nya går i en hage sen i söndags och de två andra kommer den 1 juni. 

Hur hade ni löst detta på ett smidigt sätt så att det blir så bra som möjligt för alla hästarna? Inser att det kanske blir lite rörigt, men svårt att förklara, ni får fråga om något är oklart. 

Att ha tre resp två flockar i olika hagar under två veckor är förmodligen inget problem, råder ingen hagbrist här inte :)

Anmäl
2016-05-03 10:38 #1 av: Caf_Roy

Låt hästarna som ska flytta gå i en egen hage och släpp ihop de andra?

Anmäl
2016-05-03 18:06 #2 av: mikatherider

Det går bra för den ena pållen, men den andra blir stressad om de bara är två..

Anmäl
2016-05-04 19:16 #3 av: [nevamisse]

Jag hade haft de som ska flytta för sig och de andra för sig. Hade inte velat riskera skador vid ihopsläpp som ändå inte ska vara och när några ska flytta om ett tag så får flocken göra upp på nytt helt i onödan om alla släpps ihop.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.