Utbildning & träning

Klickerträning häst

2016-03-14 20:49 #0 av: Carolinefvs

När jag kom till stallet idag insåg jag att hästen var svullen och lite halt på ena benet, och började fundera på hur jag ska stimulera henne de kommande dagarna då hon blir väldigt uttråkad av att bara stå. Då jag klickertränade lite djur tidigare idag, bland annat en sköldpadda (!), tänkte jag att varför inte testa med hästen?

Är det någon som har provat klickerträning med sin häst förut? Är det något speciellt som skiljer att klickerträna häatar från andra djur? Förutom att de väger ca 400-600 kg och måste veta i vilken situation det är tillåtet att använda "tricksen" förståds ;) Vad har ni lärt era hästar? Skulle vara kul att höra! :)

Anmäl
2016-03-14 21:59 #1 av: Wellcraft

Jag har klickertränat en hel del. I vanliga fall är det bara positiv förstärkning som gäller, men med hästar behövs det ofta lite negativ förstärkning också och det är inget fel.
Eftersom att varje klick måste ge en mycket värdefull belöning så är det viktigt att tänka på vad man ska använda som belöning/godis. Då det blir en del.

Jag har lärt min att backa, vänta, buga men också använt klickern för relations & ledarskapsövningar. 
Hon blir trygg & glad i uppgiften om hon vet att hon får en belöning. 
För henne passar inte enbart negativ förstärkning, då hon sällan blir nöjd eller glad bara för att ett tryck lättar, hon behöver lite pf också.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2016-03-17 16:35 #2 av: Lindorm

Jag har klickertränat en del.

Skulle rekommendera att köpa någon av  Alexandra Kurlands  böcker innan du sätter igång.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.