Utrustning & tillbehör

Häst som gnager på bettet

2016-02-21 00:22 #0 av: Lollo 2010

Hej,
Har en häst som gnager ordentligt på bettet alldeles efter att den tränsats och ofta vid uteritter när den skrittas. Gör man halt börjar gnagandet genast. Sällan i arbete på ridbana och när den körs. Den rids/körs på rakt bett med fasta ringar. Har provat att både korta och länga sidostyckena utan märkbar effekt. Bettet lindas med spentejp och tränsen varieras mellan achenträns med löst sittande nosgrimma och Micklem multibridle. Vid ridning på ridbana har bettet valts bort helt numera och han rids med hack o bettlöst Micklem för att skona de nerslitna kindtänderna.
Någon med liknande erfarenhet som har tips att dela med sig av? Bettalternativ?

Anmäl
2016-02-21 00:55 #1 av: Alana82

Skippa bettet helt?

Anmäl
2016-02-21 07:30 #2 av: Lindorm

Gnager han med tänderna även när han rids bettlöst?
Det känns annars som ett ganska befäst beteende, liknande vävning eller krubbitning. I så fall skulle jag överväga att skippa bettet helt.

Anmäl
2016-02-22 21:09 #3 av: [Forest]

Har tandläkare tittat på tänderna? Funkar det bra utan bett så skippa det helt, men tror inte det skadar att någon tar en närmare titt på tänderna :) 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2016-02-24 10:12 #4 av: Qalaspuff

Sett en del hästar göra det pga stress, som #2 säger kan det alltså vara en stereotypi (vilket är vad vävning, krubbitning etc är). Det kan såklart bero på obehag pga bettet, som då blir stress och visas på det viset. Ett av mina russ gjorde precis så som du beskriver när hon kom hit, vi bytte från delat till rakt bett och då slutade hon gnaga, ungefär ett halvår senare kollade vi henne i munnen då hon plötsligt började blöda. Visade sig att hon hade vargtänder och diverse foderinpackningar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.