Utrustning & tillbehör

Rädda gammalt träns

2015-12-21 22:15 #0 av: Carolinefvs

För ett tag sedan hittade en stallkompis ett komplett och helt frank bains träns med tillhörande martingal i grovsoporna, och tur som jag har valde hon att skänka det till mig. Tränset är dock välanvänt och fullt av ingrodd smuts, så det skulle verkligen behöva en ordentlig uppfräschning innan användning.

Så vad är era bästa tips för att liva upp ett gammalt, smutsigt träns? Nu mrnar jag verkligen riktigt, riktigt smutsigt, och jag skulle verkligen vilja få bort så mycket som möjligt. vilka produkter är bäst att använda? Såpa och vatten, lädertvål, balsam, fett etc?

Anmäl
2015-12-22 07:53 #1 av: Quirinia

Är verkligen inte expert på detta så kanske bäst att jag låter det över till någon annan - men vet om folk som lagt tränset i blöt under en natt för att få bort mestadels ingrott smuts. Sen smörjer man upp det ordentligt, typ tunt lager med ekololja, låter det sjunka in under en natt och torkar sedan bort resterna och låter det hänga så ett par dagar och sedan använder man något vanligt smörjmedel! :D


Anmäl
2015-12-22 18:53 #2 av: byggarn30

Jag skulle skrubba med såpa och vatten och nagelborste. Sedan läga alltihop i ett bad av ekololja. Låt dra ett par dagar. Ekololjan som blir över kan du ju återanvända.

Anmäl
2015-12-22 21:01 #3 av: Cezanne

Jag skulle undvika ekololja och använda något annat slags fett eller olja. Min erfarenhet av ekololja är att den tar bort ytan och glansen på läder och gör det matt, grovporigt och sladdrigt.

Anmäl
2015-12-22 21:49 #4 av: smellcaramell

aldrig testat själv men spontan tanke är väl att "blötlägga" hela träaset ( mest där det är skitigast) med någon form av läderolja, jag föredrar ekols. Låt det dra kanske 10-20 minuter och torka/skrubba av, upprepa om det behövs. Gör sedan som vanligt med lädertvål+fett. Skulle absolut inte blötlägga längre än 30 min med olja eller fett då det kan förstöra lädret och dess sömmar, man ska aldrig ha överdrivet med fett utan lädret ska få dra in en liten stund och sedan torkar man bort överflödet :)

Anmäl
2015-12-25 21:36 #5 av: Tiktak697

Ekol gör tränsen förfärligs . De jag skulle börja med är att lägga de i varmt vatten en liten stund såamtr de gammla sliten lossnar lite lättare och öppnar upp porerna på lädret. Så att allt skit går ur sedan skulle jag läggs dem i en hink med olja det gör susen för lädret blir som nytt och mjuckt .

Anmäl
2016-01-03 22:55 #6 av: [Biancalice]

Jag skulle tvättat tränset med såpa, vatten och en mjuk svamp/trasa. Sedan läder tvål och tillsist läderbalsam. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.