Annons:
Etiketterutrustningtillbehör
Läst 876 ggr
Mel1999
2015-11-25 19:26

Nosgrimma?

Hur påverkar nosgrimman hästen med hur stark den ät tex? Den sitter ju inte ihop med bettet/sidostycket?

Annons:
smellcaramell
2015-11-25 21:09
#1

Nosgrimman påverkar nästan ingenting alls, det finns tre skäl jag kan komma på nu att ha nosgrimma:

1. Estetiskt, man tycker helt enkelt det är snyggare med nosgrimma.

2. Hästen gapar av någon anledning under ridning och man är för lat/saknar kunskap om orsaken och gör en quick fix och stänger munnen med hjälp av nosgrimma.

3. För att hålla bettet bättre på plats, jag anser att det i detta läge är dags att byta bett om man inte kan rida utan nosgrimma.

Rekommenderar inte att ha nosgrimma av anledning 1 och 2. Om man har det av estetiska skäl så är det väl okej men ser tyvärr alldeles för många som drar åt nosgrimman alldeles för hårt, därför ser jag helst att man rider utan nosgrimma om man inte vet vad man håller på med riktigt.

När blir hästen stark? (Får en känsla av att du rider en stark häst som du vill kunna kontrollera). De flesta starka hästar saknar en god relation till ryttaren, får för mycket kraftfoder eller blir rädda för diverse saker, allt detta går att ordna om man ser till att åtgärda orsaken istället för problemet. :)

Tiktak697
2015-11-25 22:41
#2

Nosgrimmor stänger munnen på höstarna folk säger att de har det för att stabilisera bettet vilket inte stämmer de lär bara hästen att stänga igen munnen när de gapar. Ända gången vi har nosgrimmsnn på våra hopp och dressyr hästar är vid tävling för stt man måste annars går dem alltid utan och dessutom snabbare att slänga på och bättre

Mvh Tiktak

Mel1999
2015-11-26 17:30
#3

#1 tack för svaret! Ja hon är väldigt stark och går inte alltid att kontrollera, det har inte med vår relation att göra då vi har en väldigt bra relation men hon blir ändå pigg och väldigt "stissig". #2 hur vet du att det inte gör mer nytta än så? :)

elihästen
2015-11-26 17:54
#4

Alla hästar har ju inte nosgrimmor! :) Flera hästar på min ridskola har inte det

smellcaramell
2015-11-26 18:47
#5

#2 jag har använt nosgrimma för att stabilisera ett bett som en quick fix när bettet inte riktigt passade och därför åkte fram och tillbaka genom munnen, så jo det går att stabilisera ett bett med nosgrimma men det är inte att rekommendera som en hållbar lösning utan man bör så fort som möjligt byta bett.

Jomenhej
2015-11-26 21:13
#6

Ska man ha nosgrimma ska man ha en engelsk tycker jag! Håller nackstycket/sidostyckena stilla om man har en häst som ibland gapar/vrider på huvudet och får bettet genom munnen. Spänd rätt så kan hästarna gapa utan problem ☺ andra nosgrimmor är bara till för att stänga igen munnen så att man kan dra och såga i hästen utan att det syns 😉 (utom remont som ibland används för att stabilisera bettet hos unghästar som byter tänder, men de ska bara användas då)

Annons:
Gronstedt
2015-11-27 13:23
#7

Olika nosgrimmor har olika funktion och passar olika hästar. Vissa hästar har tjock vävnad i kinderna och då kan en engelsk grimma göra att de biter sig i insidan av kinderna. Remontgrimma hjälper vissa hästar att slappna av i underkäken och bli mer avspända, men andra individer får in läpparna mellan tänderna med remont. Aachengrimma lär förstärka tygeltagen genom att den "lyfter" bettet, men den ger också stöd för käken. Pullargrimma ger tryck på nosryggen när hästen rör underkäken. Och så vidare och så vidare. Nosgrimmor är inte alls bara onda, de har ett syfte och kan ibland vara till hjälp för att få hästen mer avspänd och tryggare.

Jag ser absolut inget fel i att använda en lämplig nosgrimma som hjälpmedel att lära en häst att slappna av och komma fram till bettet och arbeta i korrekt form. Men tyvärr används de ofta slentrianmässigt och fel och som en quick fix. Nästan ännu värre än de som sitter för hårt är de som sitter för löst för att någon vill vara "snäll" och som klämmer ihop hästens näsgångar.

Själv föredrar jag en engelsk  om har rider med bett, lagom löst så att hästen kan tugga och smågäspa, men inte öppna munnen på vidaste gavel. Detta efter att jag har åkt av några gånger och råkat slita hästen i munnen av misstag på väg i backen, så att bettet åkt upp högt i mungiporna och orsakat smärta och gjort hästens stress i olycksögonblicket ännu värre.

Tiktak697
2015-11-28 10:51
#8

3 när du rider på den nivån som jag gör i både klassis akademisk dressyr och dessutom hoppning så är hästens kropp ovh mun din handbok för vad du gör tex på tävling om en häst blir het istellet för lydnad så sätter man på en tillfällig lösning en nosgrimmsnn hästen kan ej gapa för smärtan . Eller när en häst andas (oftast hopphästen) då de sitter för vid näsborrarna har man spänt den hårt låter andningen väldigt högt över hela arenan . Sedan vill man ej i dressyr att hösten gapar då sägs det atr den är ej fram till handen eller får obehag då är för hård i handen . Eller om den vill slippa ett arbete varför ? Har den lärt sig att komma unda upplever hästen att det är jobbigt ? Lös de träna lydnad motivera hästen lär dig kontrollera den och göra det motiverande 4 exakt en quiq fix de stabeleserase inte bettet du lät hästen ha ett inkorrekt bett hästen öppna mun eller lätt de glida igenom då den ej ansåg vara behagligt hör du hur det låter . Bakom nosgrimmor sitter okunskap jag har nosgrimampg att jag måste i tävlings sammanhang

Mvh Tiktak

Upp till toppen
Annons: