Utrustning & tillbehör

Tvätta schabrak/vojlock/ben lindor?

2015-09-24 20:21 #0 av: [selmahenrysson]

Har ingen maskin att tvätta alla häst saker i så här kommer några frågor till er?

Hur ofta tvättar du schabrak/vojlock/ben lindor?

Har ni några tips om att tvätta för hand?

Vilket är det bästa tipset hur man tvättar häst saker?

Anmäl
2015-09-24 20:26 #1 av: Stallmima

Jag tvättar alltid dessa saker i tvättmaskin. Vad tvättar du dina kläder i?  Maskin eller för hand?

Anmäl
2015-09-24 20:53 #2 av: tigerpard

Jag tvättar alltid i tvättmaskin. :)

Anmäl
2015-09-25 12:39 #3 av: Gronstedt

Sådana saker tvättas vid behov, dvs. när smutsen bildar "skorpor" som man kan känna under fingrarna. Det kan behövas efter en enda användning om man har otur, men det kan också gå att använda många gånger mellan tvättarna. Det beror på hur skitig hästen är och hur svettig den blir under arbetet.

Om du ska tvätta för hand, så borsta först bort så mycket päls och smuts som möjligt och lägg sakerna i blöt en stund. Byt sedan vatten, lägg ett schabrak/en vojlock med den smutsiga sidan upp spola upp varmt vatten så det står någon centimeter över tyget. Häll på en rejäl skvätt grönsåpa, eventuellt med lite diskmedel om fläckarna är feta. Bearbeta försiktigt fläckarna med händerna. Du kan skrapa lätt med naglarna, men gnugga inte för kraftigt och var försiktig om du använder borste.

När fläckarna är upplösta, spola på lite med vatten och blaska runt så att hela schabraket blir genomspolat några gånger. Krama inte för hårt.

Lyft upp tvätten och släpp ut det smutsiga vattnet. Om det är mycket smutsigt, tappa upp nytt, tillsätt såpa och blaska runt igen.

När tvättvattnet inte blir svart tappar du massor av svalt vatten och sköljer. Upprepa 2-3 gånger. Lyft upp tvätten och släpp ut vattnet, låt sedan tvätten ligga i vasken ett tag så att mer vatten rinner ut. Häng så småningom tvätten över vasken eller över ett avlopp - det kommer att rinna massor av vatten ur den.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.