Ridning

Bettlöst

2015-09-16 16:40 #0 av: zemlathebunny

Vad tycker ni om att rida bettlöst? Har ni några nackdelar eller fördelar? Vill bara veta vad alla tycker :)

Jag bjuder på en bild på hästen som jag rider och mig då vi alltid rider bettlöst.

Anmäl
2015-09-16 17:00 #1 av: [selmahenrysson]

Har aldrig ridit bettlöst men tycker det värkar bra. 

Men en fördel är att det är behagligare för hästen

En nackdel är att det är svårare att få stop på hästen om den skenar typ. 

Anmäl
2015-09-16 17:04 #2 av: zemlathebunny

Aa men jag tycker det känns så skönt att hästen inte behöver ha nåt i munnen😊😊

Anmäl
2015-09-16 18:41 #3 av: RebeccaG

Jag rider bara i repgrimma, så kan inte tala alls för bettlöst i träns längre. Tycker det känns bäst för både mig & hästen i repgrimma. 
Jag slutade tävla enbart för att jag inte fick tävla i repgrimma/utan träns i halsrem. 

Red i hackamore ett tag, men tycker inte om att det sätter onödigt tryck i hästens nacke och runt huvuder/nosryggen och undersidan huvudet.
I sånna fall är ett sidepull bättre, ett utan en snar-effekt då. 

Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad
Mina kaninselar m.m. | Min blogg | Min uppfödning 
| Youtube

Anmäl
2015-09-16 18:54 #4 av: Alex

#3 På vilket sätt är repgrimma bättre än ett bettlöst träns, menar du? En repgrimma är ett väldigt skarpt arbetsredskap, långt ifrån det mildaste man kan ha på hästen.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2015-09-16 20:11 #5 av: JoannaLi

Jag jobbar i princip enbart med stallgrimma nu för tiden, dock har shettisen fått gå med repgrimma i tömkörningen eftersom att vi inte haft en välanpassad stallgrimma att jobba på riktigt i, vilket repgrimman är. Men, den är för skarp för honom, så den ska bytas ut så fort som möjligt :) 

Jobbar numer ifrån att det funkar på stallgrimman med alla hästar, och om det verkligen inte funkar så väljer vi repgrimma, hackamore och sen bett, i den ordningen. Har funkat hittills :) 

(Då väljs alltså ett skarpare huvudlag i säkerhetssyfte, medan vi tränar på att komma tillbaka till stallgrimman. Vi ligger alltså inte kvar på en repgrimma om stallgrimman inte funkar, utan repgrimman används för att vi båda ska vara säkra medan vi jobbar på det som gjorde att det inte funkade med stallgrimma.)


Anmäl
2015-09-16 22:06 #6 av: mikatherider

Jag rider bara bettlöst på min häst sen drygt ett halvår tillbaka och är supernöjd med det! Har fått en mycket positivare häst, som numera "tar tränset" och hon är helt klart helnöjd hon med. 

Jag tycker att några fördelar är; bekvämare för hästen, trivsamt för munnen samt, kort sagt, att det inte påverkar hästen på de alla negativa sätt som bett gör. Man kan hävda att bettlöst endast flyttar trycket från munnen till nosryggen, vilket (oftast) är sant. Men om man läser studier som jämför antalet uppvisade smärtsymptom vid ridning på bett resp. bettlöst har dessa minskat med ca 80% vid ridning på bettlöst. Säger dock inte att bettlöst är perfekt, allting kan bli skarpt i fel händer! Har heller aldrig upplevt problem med att inte kunna få stopp osv, tror snarare att det är en träningsfråga än att man "måste ha ett bett" för att kunna stanna hästen. Då kanske man borde fundera på varför den inte stannar, i så fall döljer ju bara bettet problemet snarare än att lösa det. Tror tyvärr att det bettlösa alternativet ofta bortses eftersom de flesta (däribland jag) fått lära sig att bett = trygghet och en självklarhet samt att bettlöst inte är "seriöst". Vilket jag såklart inte håller med om, tränar själv minst lika hårt som tidigare och har inte upplevt några problem som kommit utav bettlöst, snarare tvärtom att hennes framåtbjudning och tillit till huvudlaget har ökat markant!

Själv varierar jag mellan sidepull, indian hackamore (med stopp), star wheel, stallgrimma och repgrimma. Håller även på att jobba med halsring där målet såklart är att kunna rida på det som med ett vanligt träns. 

Vill bara avsluta med att säga att jag tror att alla gör vad de tycker och upplever är bäst för sin häst eftersom vi alla älskar våra ögonstenar och att det är viktigt att vi diskuterar men respekterar varandras val :)

Anmäl
2015-09-16 22:18 #7 av: RebeccaG

#4 Jag tycker det är absolut lättast och ger minst påverkan på hästen. Tar jag i repet så får jag önskad effekt med minsta möjliga kraft. 

Det behöver inte vara ett skarpt arbetsredskap, det ligger helt i ryttarens händer att ge effekt och bruka enligt önskade användning. 
Jag fäster enbart repet i öglan på undersidan, inte på sidorna, vilket ger mer än tillräcklig effekt då enbart att samla upp repet och luta mig något tillbaka ger önskad effekt om en uppsamling/avsaktning. 

Hellre en repgrimma än ett hackamore som trycker runt hästens nosrygg, undersidan av käken och nacken. För många tryckpunkter enligt min mening. 

Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad
Mina kaninselar m.m. | Min blogg | Min uppfödning 
| Youtube

Anmäl
2015-09-17 09:18 #8 av: Alex

#7 Att du får önskad effekt med minsta möjliga kraft är ju just på grund att det är skarpt. Det är klart att det ligger i ryttarens händer, men samma kraft från ryttaren blir skarpare i en repgrimma än i en nylongrimma, t.ex. Lite samma som med stångbett och tränsbett, stångbett är skarpare, hur mjuk handen än är.

Sen säger jag absolut inte att det är fel att använda, men det är en vanlig missuppfattning att repgrimma skulle vara det mildaste du kan sätta på hästen.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2015-09-17 20:49 #9 av: Urhasten

Jag kör in min unghäst bettlöst. Finns absolut ingen anledning att inte göra det, hehe.

Probipet - en mage i balans ger friska hundar och katter Hjärta

Anmäl
2015-09-17 21:11 #10 av: axa

#9 Har aldrig sett eller hört talas om det förut. Känns toppen med tanke på vad jag sett på travlopp / travträningar med bett. 

Anmäl
2015-09-19 08:32 #11 av: Tiktak697

Talar för bettlöst när jag ute tävlar och tränar dressyr så rider jag ut på min i vanlig grimma grimskaft över ängar . Grimskaftet hänger lösa och händerna uppe i skyn . Nyttigt och bra för både häst och ryttare

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.