Raser

Betala mer för viss ponnyras

2015-04-24 09:15 #0 av: Tusen

I en annan tråd togs det upp att man kan betala mer för en viss ponnyras även om de olika individerna har alla andra egenskaper och förutsättningar helt identiska.
Hur tänker ni kring detta?

  1. Är ni villiga att betala mer för en viss ras?
  2. Hur mycket mer skulle du kunna tänka dig att betala för en viss ras om du har två likvärdiga individer fast av olika ras?
  3. Vilken ras skulle du betala mest för i så fall?
Anmäl
2015-04-24 10:01 #1 av: axa

Som privatperson som vill trivas med sin ponny skiter jag nog fullständigt i ras, jag vill ha en ponny jag trivs med, som har de egenskaper jag söker och som är bra för mig och som passar det jag vill och hur den ska ha det. Korsning eller ej, den ska passa mig och hittar man "den rätta" ponnyn skall inte rasen/raserna spela någon roll.

Anmäl
2015-04-24 11:32 #2 av: [Biancalice]

Jag tänker också som #1 att det är viktigast att hitta rätt ponny. Men självklart varierar priserna som inom alla hästraser. En travare blir inte lika dyr som ett halvblod oavsett hur välriden den är.

Inom ponnyraserna är det ju också skillnader, en welshponny kostar i regel mer än ett russ. Och inköpspriserna har ju inget att göra med hurvida man tycker om rasen/ponnyn eller ej.

Anmäl
2015-04-24 12:39 #3 av: MoonysElin

Jag personligen, nej, det spelar mig absolut ingen roll och jag hade betalat samma pris oavsett ras om ponnyerna var likvärdiga. Å andra sidan är min häst korsning travare/arab så det säger kanske en del om min inställning. 

De trevligaste ponnyer (och hästar) jag mött har varit korsningar hela gänget. Dock troligtvis för att de flesta ponnyer och hästar jag mött har varit just korsningar och det finns ju så klart jättetrevliga renrasiga individer också. I och för sig, en gång i tiden kärade jag ner mig i en new forest, så skulle jag köpa en ponny finns en chans att jag kanske skulle bli mer positivt inställd om det var en new forest, just eftersom jag har goda erfarenheter av en sådan. Dock hade det troligtvis inte fått mig att betala mer.  Det är helt klart individen och personkemin som är det viktiga. 

Anmäl
2015-04-24 13:13 #4 av: [exo]

Självklart är det individen som är viktigast.
Men om det som ts skriver är  helt identiska förutsättningar.
Så är självklart att jag helst väljer den ras som mest tilltalar mig.
Skulle gissa att ts själv skulle välja ett russ under dom förutsättningarna.

Anmäl
2015-04-24 13:51 #5 av: Tusen

#2 Visst är det så men jag undrar vad det är som gör att man väljer t.ex. en welsh före t.ex. ett russ och betalar dessutom mer för den även om de har samma förutsättningar.
Jag trodde i min enfald att man var ute efter individen.  En viss ras kan man ju också föredra men att det ska skilja så mycket i pris på två likvärdiga individer förvånar mig mycket. Nu pratar vi et som är det vanligaste. Undantag finns alltid.

Anmäl
2015-04-24 14:58 #6 av: PogoPedagog

Inte bland ponnyraserna. Där spelar det ingen roll alls för mig utan är bara individen. Kanske iofs skulle lägga en extra slant på t.ex en allergivänlig häst. Tycker det finns större variation på stora hästar. Skulle t.ex aldrig betala mer  för en ridtravare än en PRE även om båda var supertrevliga då de har så olika grundgångarter om du förstår vad jg menar.

Anmäl
2015-04-24 15:15 #7 av: [RC1393]

Jag betalar gärna mer för en renrasig connemara om det är rätt häst eftersom det är "min" ras. Jag är väldigt intresserad utav rasen och vill gärna ha en häst som jag kan ställa ut och avla och ändå förstå vad jag håller på med (börjar vara lite mer insatt i exteriören och andra rasspecifika saker nu, så det skulle försvåra att behöva börja om med en ny ras). I huvudsak är det egentligen bara individen jag vill ha, men mina connemaror har sålt in sig så väl så jag tror inte jag vill ha någon annan ras längre om jag inte träffar en fantastisk individ av annan rasCool

Anmäl
2015-04-24 16:14 #8 av: Wellcraft

Sysslar man med avel är det helt förståeligt att man satsar mer på en viss ras med förutsättningar. Vissa raser har ju mer avelsvärde.

Jag som privatperson, som inte avlar, skulle dock inte lägga värde i ras.
Även om det finns en del raser jag aldrig skulle kunna tänka mig och andra raser som jag faktiskt skulle kunna tänka mig att skaffa.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2015-04-24 17:16 #9 av: Tusen

Att jag undrar beror på att vi har uppfödning av russ och fastän de kan mäta sig (meritmässigt) med vilken import, korsning eller annan B-ponnyras så vill folk inte betala just för att det är "fel" ras. (Och nej, de är inte envisCool). Glad

Anmäl
2015-04-24 21:12 #10 av: PogoPedagog

Jag har hört att russ har större tendens att få fång? Stämmer det och kan det bero på detta i så fall?

Anmäl
2015-04-24 23:26 #11 av: Tusen

#10 Ha-ha! GapskrattarDen förklaringen har jag aldrig hört. Nej, inte alls. Däremot är de lättfödda i allmänhet. Men så länge man bara ger grovfoder så brukar de klara sig minst lika bra från fång som vilken annan hästras som helst. 

Anmäl
2015-04-25 09:40 #12 av: viktoria91

#5 För min del är det utseendemässigt och mentalt. Ex welsh, araber tilltalar inte mig då köper jag hellre en annan ras för lite mer pengar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.