Ridning

Hästen klev på min fot... rida?

2015-04-01 14:13 #0 av: Ridskummis

För ca 1 timme sen råka en häst som är ca 1.70-1.80 lång kliva rakt på min fot oh sen dess har det gjort väldigt ont... Det har blivit som en liten bula mitt på foten och den har någon nyans av blå/lila.

Det gör ont så fort jag rör på min fot dock kan jag gå relativt normalt en stund sen så börjar det göra mer ont. Det gör även ont när jag bara ligger ner vilket är förståeligt..

Frågar är tror nu jag kan rida även fast jag har ont i foten?

Anmäl
2015-04-01 14:16 #1 av: Ridskummis

Väldigt tacksam för snabbt svar!

Anmäl
2015-04-01 14:19 #2 av: BettaSplendens

Alltså, jag tror du kan rida på som vanligt om det inte gör jätte ont. Jag skulle gjort det i alla fall, men avbrutit om jag kände att det blev jobbigt :)

edit: Jag missade det med bulan, kanske ska avstå då? Ev kolla upp det.


Anmäl
2015-04-01 14:20 #3 av: Reko

Nej, uppsök vårdcentral. Kan vara något brutet.

Anmäl
2015-04-01 14:37 #4 av: Ridskummis

#2 #3 jag tog precis på mig alla mina ridkläder och började gå runt i huset för att ta min utrustning och efter ett tag då började det göra jätte ont .. Ungefär lika ont som när jag blev kliven.

Anmäl
2015-04-01 14:42 #5 av: Zakaraa

Du borde åka till hälsocentralen och kolla upp det omg. Det kan ha skett en skada som behöver åtgärdas. Behöver inte vara något brutet men kan vara en fraktur eller någon nerv som kommit rejält i kläm. Hästar är ju inte så lätta precis.

Jag antar att du inte hade stålhätta? Jag skulle uppsöka vård direkt i så fall.

Anmäl
2015-04-01 16:35 #6 av: LinaN

#5 stålhätta skyddar inte uppe på fotryggen.

men till TS, du känner bäst din egna kropp. du känner bäst din egna smärta. Ofta så blir fötter utsatta för våld i olika former, om du stått stilla eller suttit stilla en stund så kommer foten göra mer ont när du rör på dig.

Själv så vet jag att om jag blir trampad eller trampar snett och vrickar/stukar mig så måste jag hålla mig i rörelse annars svullnar det upp ännu värre. Sen är det högläge och kyla på foten som gäller så snart man kan. Brukar även linda foten för stöd och ett konstant tryck över det som gör ont brukar oftast lindra och göra mindre ont än att det kommer och går i takt med att man rör på sig. lite paradoxalt men det funkar!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2015-04-01 17:28 #7 av: Zakaraa

#6 Nej men stålhätta kan hjälpa mycket ändå även om man inte blir kliven just exakt på tårna. Sedan stod det ju inte heller exakt Vart på foten TS blev kliven därför nämnde jag denna skyddsutrustning.

Anmäl
2015-04-01 23:14 #8 av: axa

Har aldrig varit någon skada när jag blivit trampad, busponnysarna brukar ställa sig på mina fötter för att jävlas och flyttar sig inte ur fläcken utan lägger vikten på min fot istället om man försöker få bort deGapskrattar Dom är härligaHjärta

Hur gick det, vad gjorde du TS?

Anmäl
2015-04-02 19:33 #9 av: Inkanyezi

Du kan mycket väl ha fått en eller flera frakturer på mellanfoten. Metatarserna är ganska klena och blir lätt skadade, men läker å andra sidan för det mesta rätt fort.

Det kan vara bra att inte utsätta foten för alltför mycket smärtande rörelser, men när man har skadat mellanfotsben brukar de inte behandlas på något annat sätt än med vila, möjligen med en elastisk binda om när man ska gå. Det finns särskilda fotbandage som ger stöd. 

Foten ska inte fixeras, men du kanske vill ta en röntgenbild för att se hur det ser ut, och om du går till vårdcentralen så kan du ju få ett utlåtande från en ortoped.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.