Sjukdomar, skötsel & vård

Hjälp oss!

2015-03-06 07:55 #0 av: hannahskaniner

Hej. Det är två tjejer som skriver. Vi har en gemensam vän som har hästar. Vi tycker dom är missköta. Dom borstad typ en gång i månaden och det leder till att dom är smutsiga hela tiden. Dom rids ungefär en gång varannan månad! Dom går ute i en hage året runt utan tecke eller något. Dom har inga boxar. Men dom har en lada och ett stall utan boxar som inte använts. Dom har ett vindskydd med ett tjockt lager bajs bara. Det finns inget strö. En gång när vi var där hade dom inte ens vatten.

Hon som äger hästarna är tolv år snart 13. Och hennes mamma o pappa tar heller inget ansvar.
Vad borde vi göra för att förbättra detta . Vad tycker ni om detta? Tacksam för alla kommentarer vi kan få!:)

Anmäl
2015-03-06 08:50 #1 av: Gronstedt

Det enda som låter riktigt allvarligt är underlaget i vindskyddet. Hur ser deras hovar ut? Har de sår eller rinniga ögon?

Har ni pratat med ägaren om detta? Eftersom hon är omyndig är hennes föräldrar enligt lag skyldiga att ta ansvar för djuren.

Anmäl
2015-03-06 09:16 #2 av: hannahskaniner

#1 ena hästen har inga skor och den andra har endast skor på framhovarna. Det var svårt när vi skulle kratsa hovarna. Det var ett jätte tjockt lager lera och bajs under hovarna så det gick inte!

Anmäl
2015-03-06 09:18 #3 av: hannahskaniner

#1 den ena hästen har varklumpar som sitter i ögona

Anmäl
2015-03-06 09:57 #4 av: Gronstedt

#2: Hästar behöver inte skor och hovarna blir fulla med lera och bajs på ett par minuter, så det är inte så viktigt. Det är viktigare att inte hovarna är för långa, har fel form eller har röta eller allvarliga sprickor.

Men har ni pratat med ägarna (föräldrarna)? Om hästarna verkligen är misskötta kan man anmäla det till Länstyrelsen (tror jag det är).

Anmäl
2015-03-06 10:50 #5 av: WornOut

Precis som gronstedt skriver så är det bara underlaget i lösdriften som verkar vara någonting att klaga på..
Prata med föräldrarna till tjejen och säg att det inte borde se ut så som det gör så kanske dom ordnar det? Dom kanske inte har den kunskapen helt enkelt.

Anmäl
2015-03-06 13:13 #6 av: PogoPedagog

Jättebra att ni är vaksamma och vill hästarna väl men så här är det med hästar:

Så länge de inte får tjocka pansar av bajs i pälsen behöver de inte borstas alls för att må bra, tänk på vildhästar ingen borstar dem.

En häst behöver inte ridas eller tränas alls för att må bra, det den behöver är en tillräckligt stor hage för att kunna galloppera lite ibland, mat, vatten och hästkompis.

Att gå ute året runt är för de flesta hästar mycket bättre än att stå i box. I en box kan hästen bara ta ett par steg åt varje håll vilket är väldigt onaturligt för en häst. 

Vissa hästar får för tunn vinterpäls och fryser på vintern, be behöver täcke eller komma in men de allra flesta mår bättre utan skavande och för varma täcken.

Det  som låter dåligt är att det är mycket bajs i vindskyddet och det behöver mockas oftare. Är det bara torrt och t.ex jordgolv behövs inget strö att ligga på, åter igen, tänk på vildhästar, de ligger gärna på bara marken och sover.

Och vattnet måste enligt lag bara finnas två ggr per dag men det är såklart allra bäst om det alltid är påfyllt.

Så prata med tjejen om att mocka oftare. Annars tycker jag det låter som bra och naturlig hästhållning. Kom ihåg att hästar är just hästar och inte människor.

Anmäl