Problemhästar & hästproblem

Hästen sparkar i väggen

2015-02-26 08:48 #0 av: Chizzi

Mitt 6 åriga sto sparkar i väggen vid utsläpp, insläpp och fodring. Hon sparkar av skorna, hennes hovar är trasiga och är rädd att både hennes ben och väggen (i betong!) tar stryk snart. Hon sparkar innan hon får sitt foder på morgonen, när hon ätit upp på morgonen och vill ut i hagen (äter otroligt fort och blir utsläppt bland de första). Ibland sparkar hon också när hon har kommit in och har sin mat och någonan annan häst går förbi utanför. Då det är ett stort stall så är det svårt att göra stora förändringar i rutinerna.
Vi har försökt med sparkmatta (hon fortsatta ändå och har nu dessutom börjat sparka i en till vägg), hästboll (den ignorerade hon fullständigt), höpåse, slicksten och halm på bädden, men inget av dessa gav någon större förändring.
Någon som har en idé på vad vi kan göra?
Tack på förhand;)

Anmäl
2015-02-27 16:15 #1 av: Linnea

Hon har förmodligen lärt sig att om hon sparkar så kommer hon ut fortare/får mat fortare osv. Det enda som kan bryta ett sånt beteende är att lära om, dvs att vänta ut henne. Låt henne sparka, när hon slutar - beröm. Antagligen slutar hon när ni kommer fram till boxen för det brukar dom göra. Vänta tills hon börjar sparka för det lär hon göra förr eller senare. Ge henne ingen uppmärksamhet när hon sparkar, när hon slutar beröm direkt, tex öppna dörren eller ge mat. Kan också funka med vattenspruta. Finns en grej nuförtiden som man kan köpa och sätta upp på väggen som sprutar vatten på hästen när den sparkar.

Det kan också hjälpa att sätta hästen på lösdrift men det är kanske inget alternativ för dig?

Om någon står utanför boxen när de andra hästarna får mat/tas ut osv, sparkar hon då? Tänkte att är man två kan den ena fodra och den andra sköta vattensprutan. Man kanske får ställa sig så hästen inte ser.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.