Hästens beteende

Vad känner hästarna av?

2015-02-22 22:08 #0 av: hannaj98

Man hör ju ofta att vara rädd är en naturlig reaktion när något händer, men att man ska lära sig att inte visa det för hästen eftersom de "känner av rädslan". Men vad är det egentligen dom känner av exakt? Både på och bredvid hästen? Vissa saker är ju ganska tydligt som om man är spänd i sadeln eller blir skrikig, men vad mer? 

Anmäl
2015-02-22 22:20 #1 av: JoannaLi

Tja, kroppspråk generellt. 

När du blir rädd så kommer du att spänna dig, dra in andan, eventuellt hålla den, börja vrida dig för att lätt kunna fly, du kommer att spänna specifika musklerna ifall du måste slåss (och därmed stelna i kroppen), du kommer också troligtvis att knyta nävarna av samma anledning, och du kommer att se rädd ut i ditt ansiktsuttryck. Allt det här går på en bråkdels hjärtslag. 

Det vi måste komma ihåg är att vi är rovdjur och hästar är bytesdjur. Trots det så övertalar vi hästen att lita på oss, och acceptera oss som ledare. Då får du tänka på att bytesdjur/hästar är ganska bra mycket längre under oss i the food-chain. Så, att hästen blir rädd är inte ovanligt - men om vi, som rovdjur, och dessutom väldigt högt upp i matkedjan blir rädd, och ordentligt rädd, så rädda att vi är beredda på att fly, vad betyder inte det då för stackars låga bytesdjuret, hästen? Jo, att den kommer att den helt säkert kommer att dö. 

Låter det logiskt?


Anmäl
2015-02-22 23:19 #2 av: smellcaramell

Jag vet en häst som var helt trafiksäker men sedan bytte ägare och den nya ägaren var jätte rädd för att hästen skulle bli rädd för bilar och kortade då upp tyglarna på hästen. Då började hästen förknippa bilar med obehaget som uppstår när man tar hästen i munnen och började därmed sticka så fort den såg en bil för att slippa obehaget. Hästen kom tillbaka till uppfödaren igen efter en tid eftersom att "hästen inte var så trafiksäker som utlovats" och problemet löstes då relativt enkelt genom att helt enkelt ta bort bettet och istället rida i repgrimma. 

Ryttaren som tog i hästen så fort det kom en bil gjorde alltså hästen "rädd" för något för att ryttaren var rädd, men sådant kan även hända av små saker ryttaren gör så som att klämma åt med benen, hålla andan, spänna mage och rygg, lägga om vikten och liknande. Hästen känner så att ryttaren är orolig och blir därmed också orolig(eller känner obehag). :)

Anmäl
2015-02-25 23:05 #3 av: hannaj98

Okej men de känner inte av doft enzymer och så då? Hundar känner ju av doftenzymer och det går ju inte att stoppa sig själv från att utsända en doft. Blir man orolig så märker de det direkt

Anmäl
2015-02-27 15:55 #4 av: Quirinia

Vet faktiskt inte, men skulle inte tro det. Jag tror hästen "förmåga" är hörseln.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.