Foder

Foder tips? Hjälp?

2015-01-27 22:29 #0 av: Wilmurr13

Hej, har ett litet problem angående min shettis. Han är smal, även om han får 3~4kg hö per dag (var av han tuggar o sen spottar ut väldigt stor del av det). Jag har nu börjat ge han kraft sensitiv, ska kolla tänderna på han om några månader då en veterinär kommer till stallet, dessutom så var han avmaskad innan han kom till mig (runt slutet av oktober) och vi ska nu avmaska han igen för "all" sort mask.

Men vet ni om det finns något "jätte bra" foder som gör att han kan lägga på sig ganska så snabbt eller om det finns något mer jag kan göra så att han lägger på sig?

Jag har nu börjat att bli väldigt orolig för han då han redan var smal när han kom men alla trodde typ att det var för att han hade "flyttat" men jag visste ju att det var något fel eftersom att han träffade han i sommras när han gick på bete hos min kompis, och han var ju smal även då :/

Jag har fått tips från en i stallet om att man kan ta höselage (hur de nu stavas) och be bonden att "klippa" det, men hon sa också att det isf blet "kraftigare" och då är jag ju orolig för att hans mage inte ska tåla det för han är ju ändå en shettis och dom kan ju lätt få fång :/ men vet ni om man skulle kunna göra det? Funkar det? Borde jag oroa mig?

Jag skulle bli jätte tacksam för svar för jag är somsagt orolig. Hoppas att ni förstod "syftet" i texten, kanske blev lite konstigt...

Anmäl
2015-01-27 22:40 #1 av: Smedserods

Jag tror verkligen det är en bra ide att kolla tänderna om ponnyn spottar ut höet, det låter inte normalt.

Det kan vara bra att "kolla masken" på honom innan du avmaskar för att se om han verkligen har mask, det är inte bra att avmaska i onödan. (kan dock tilläggas att testet inte är 100% tillförlitligt)

Det jag tror att din kompis menar med att "klippa höet" är att man kan ha olika avstånd mellan knivarna när man slår och därmed få olika långa strån i höet. Det är ju något man gör när man skördar och alltså inte aktuellt nu. Jag förstår dock inte hur detta skulle kunna göra höet kraftigare, kanske någon annan kan upplysa mig?

Om din ponny är åt det magra hållet så tror jag knappast den får fång av enbart grovfoder, däremot ökar risken om den får alldeles för mycket kraftfoder.

Hur gammal är ponnyn? Har du någon analys på höet? Glad

Anmäl
2015-01-27 22:44 #2 av: Smedserods

Kan även tillägga att jag har en shettis som i princip blir tjock på luft, hon får bara hösilage + lite betfiber med sina mineraler. Skrattar

Att ge lite linfröolja i maten är annars ett bra sätt att tillföra lite extra energi.

Anmäl
2015-01-27 22:48 #3 av: Wilmurr13

Hans förra ägare sa att han blev avmaskad "i höstas" men jag har inte aning om direkt när. Sen så har han gått brevid två hästar som ganska nyligen hade blodmask så han kanske har blivit smittad? Han är 21 år och jag har inte det, borde jag det?

Anmäl
2015-01-27 23:09 #4 av: MsSofieG

Jag kan nästan sätta min högra hand på att det är tänderna. Att hästen "spottar" ut mat händer inte om allt står rätt till. Jag skulle nog ta dit veterinären för att kolla på tänderna redan nu och inte vänta några månader. Desto snabbare hästen kan få hjälp desto bättre. 

Anmäl
2015-01-28 22:14 #5 av: Sarah

Säger som #4. Kolla tänderna nu, inte om några månader. 

Anmäl
2015-01-30 13:00 #6 av: WornOut

1. kolla tänderna, 2. Ge den mer grovfoder

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.