Utrustning & tillbehör

Motverka snurrande sadel

2015-01-19 05:31 #0 av: RomDoll07

Hej!

Jag har en fråga riktad främst till er som liksom jag har en rund tunna till häst (kallblod) och det jag undrar är om ni har några bra tips på hur man kan få sadeln att ligga så still som möjligt och inte glida på trekvart, framför allt vid uppsittning? Hur löser ni detta problem på bästa sätt, använder ni någon typ av hjälputrustning som förbygel/brösta, antiglid-pad etc. eller har ni något annat smart knep?

Kan tillägga att jag i princip alltid använder pall vid uppsittning när jag rider på bana för att sadelns inte ska snurra så mycket men de gånger det inte finns nått att kliva upp ifrån vore det ju himla bra om man kunde ta sig upp utan att sadeln håller på att snurra runt helt.

Anmäl
2015-01-19 07:45 #1 av: trex

Köp en ny sadel som passar.

Anmäl
2015-01-19 08:35 #2 av: PogoPedagog

Kanske kan du prova en gjord med platta? Då blir ju anläggningsytan och därmed friktionen större. Och kanske spänna gjorden ett extra hål just vid uppsittningen och sen släppa ut när du kommit upp. 

Själv använder jag mig att ett rejält mantag när jag ska upp utan pall.

Anmäl
2015-01-19 08:49 #3 av: Linnea

Om gjorden är tillräckligt spänd och du sitter upp hyffsat smidigt och sadeln ändå snurrar så passar den inte.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2015-01-19 14:43 #4 av: RomDoll07

Jag förstod att det klassiska svaret "sadeln passar inte" skulle komma upp och det är säkert sant för "vanliga" hästar, men kallblod är en annan historia. Vi pratar alltså hästar utan knappt nån manke att tala om över huvud taget och en rygg som är helt rund och platt utan någon som helst V-form uppe vid ryggraden. En sådan rygg har i princip ingenting som kan hålla en sadel på plats så det spelar ingen större roll om du har en sadel som passar perfekt, den kommer inte att ligga helt still ändå.

Kan ta ett exempel så ni förstår vad jag pratar om: Om jag efter ett ridpass spänner loss sadelgjorden för att låta hästen andas obehindrat och sen leder hästen glider sadeln av helt av sig själv efter bara något steg, då det som sagt inte finns nånting på ryggen som håller fast den. Så det man brukar säga att om en sadel passar ska du kunna sitta upp utan att sadelgjorden är spänd stämmer definitivt inte in på min häst.

Anmäl
2015-01-19 18:31 #5 av: Linnea

Det finns sadlar som ligger ordentligt på platta ryggar. Att sadeln glider nån cm vid uppsittning kanske man får leva med men annars ligger den inte bra.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2015-01-19 19:19 #6 av: fartzilla3665

Jag har 2 tinkrar med samma problem (har haft flera sadel-provare ute som har tittat och alla har sagt att sadlarna sitter perfekt). Jag gör så att när jag sitter upp, om jag inte har pall, försöker jag att hålla i manken/nacken istället för på sadeln. Då drar jag inte runt sadeln mer än någon cm. 

Jag har även gjort lite smidighets övningar själv Skämtar

Anmäl
2015-01-19 20:39 #7 av: RomDoll07

#2 Glömde att tacka dig för tipset om att spänna åt gjorden först och släppa efter när jag suttit upp, det ska jag nog testa. Jag brukar tycka synd om min häst för att jag måste spänna så hårt bara för att ta mig upp men när jag väl sitter på ryggen är det inget större problem, så då skulle jag säkert kunna ha lite lösare.

#6 Haha, det är just en tinker jag har, det kanske är ett rasspecifikt problem ;)

Tack för tipsen, jag gör precis som du att jag inte håller i framvalvet på sadeln utan i manken, men då blir det gärna att jag lägger mer vikt i stigbygeln istället och då far ju sadeln mer. Men jag får väll också ta och träna mer på att sitta upp smidigt, som jag sitter upp nu skulle jag inte vinna några stilpoäng precis, jag kör typ "kasta-sig-upp-över-ryggen-så-fort-som-möjligt-för-att-sadeln-inte-ska-snurra"-stilen :P

Anmäl
2015-01-20 12:59 #8 av: 134643

Jag tror också mycket på att det är människan som får jobba lite mer med smidigheten Skämtar Min tjej är en new forest, så sadeln sitter ju fast rätt bra, men just när jag ska sitta upp så vrider den sig oavsett haha. Inser att det definitivt är jag själv som gör't, alltså. Du kan ju även testa att länga stigbygeln innan du sitter upp, då blir det lite lättare. Jag brukar ha höger hand på sadeln och vänster i manen/manken så kan jag "hålla fast" sadeln samtidigt som jag kan dra mig upp med vänster hand i manen.  Men annars är det helt enkelt styrka och smidighet du behöver tror jag Skrattar

She needed a hero, so that's what she became. Sajtvärd på tonåringar och medarbetare på RåttorSkrattarRegnbåge

Anmäl
2015-01-20 14:35 #9 av: Sarah

Om sadeln är ok och du mest har problem vid uppsittning, varför inte skaffa en hög pall så att du slipper ta stöd i sadeln då du sitter upp? Bättre för både häst och sadel. 

Anmäl
2015-01-21 10:48 #10 av: PennyScarlett

Eller så fortsätter du kliva upp med pall :) sparar även på hästens rygg!

Anmäl
2015-01-21 12:06 #11 av: PogoPedagog

Har ni läst första inlägget? Ts skriver att hen sitter upp med pall men behöver råd i de fall ingen finns att tillgå, t.ex skogen.

Anmäl
2015-01-21 16:37 #12 av: Yuuuhanna

Träna hästen att stå stilla i diket eller vid en stubbe/sten när du är i skogen?  Jag hade nästan samma problem som du; jag hade en bomlös sadel av en modell man inte skulle sitta upp i stigbygeln på. Annars finns det väl tunna gelepaddar som ska förhindra att sadeln glider samt paddar för att bygga upp så den ligger lite stadigare.

Anmäl
2015-01-22 23:25 #13 av: Cahira

Detta med skogen.. du kanske kan lära hästen buga ned på ett knä för att bli lite närmare marken för markuppsittning?

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-01-24 03:20 #14 av: kampfrieser

Har en frieser, även deras ryggar är omtalade inom sadel-letar-världen. Kan också konstatera att sadlar kan glida trots de passar. Jag har en helt jättekorrekt sadel till min, utprovad, specialstoppad, kiropraktor att kontrollerat att den är helt perfekt till hästen - allt detta för att hon tidigare i livet varit felmusklad i ryggen pga sadel som inte legat helt rätt. Även den utprovad. Det är ett helvete med dessa specialryggar, haha, men jo. De kan glida trots de passar som de ska, allra helst med lite glansig vinterpäls under.

I skogen letar jag upp sten eller stubbe, parkerar hästen och klättrar. Det funkar med lite övning förutsatt att du inte har en häst som springer iväg innan du hinner lägga ena benet över ryggen, men eftersom du använder pall borde den ju vara något sånär stilla. Min vill gärna inte gå supernära stenar och dylikt eftersom de kan vara farliga men man får finslipa på det man har kvar från skolgympan.

Anmäl
2015-01-24 09:08 #15 av: RomDoll07

#14 Tack för ditt svar, trevligt att höra att det är fler som har samma problem och att det inte bara är jag som inbillar mig att det finns hästar som sadeln helt enkelt inte ligger still på oavsett hur bra den passar.

Min häst är som din att han helst inte vill stå nära stenar och sånt (stol går bra eftersom han är van) men vi får träna mer på det helt enkelt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.